TALANG 2020
Elias Kumlin.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Gör som brorsan – flyttar till Frölunda

Axel Kumlin fick göra SHL-debut med Frölunda som 18-åring den här säsongen. 
Nu väljer lillebror Elias Kumlin att också flytta till Göteborg för att spela i Frölunda.
– Jag hade några andra val också. Eftersom jag vet en del om Frölunda utefter vad han (brorsan) sagt så verkade det som bästa valet, säger 16-åringen till hockeysverige.se i artikelserien Talang 2020.

ÅKERSBERGA (Hockeysverige.se)

Inför säsongen 2017/18 valde Axel Kumlin att skriva på för Frölunda. Förra säsongen fick han chansen att göra debut i SHL. Under coachen Roger Rönnbergs ledning spelade 18-åringen tre matcher. Nu är det dags för hans lillebror, Elias Kumlin, att gå samma väg. Det vill säga flytta till Göteborg och spela för Frölunda. Dom båda bröderna inledde sina hockeykarriärer hos IFK Österåker norr om Stockholm.

– När jag var i ishallen här första gången? Kanske då jag var fyra år eller kanske tidigare ändå när jag var där och körde ”almis” (Allmänhetensåkning) eller något, berättar den 16-åriga forwarden då vi ses för en intervju till serien Talang 20202.
– Jag började spela hockey i Österåker då jag var fyra. Att jag började spela hockey tror jag mest berodde på farsan (Magnus Kumlin), men jag körde även fotboll i IFK Österåker när jag var liten. 

Såg du din bror Axel som en förebild under uppväxten?
– Inte jättemycket, men vi har olika positioner. Samtidigt har jag följt efter honom med träningar och så vidare. Man kan säga att jag dragits med lite i. Hade inte han spelat kanske jag inte hade satsat lika hårt, men jag vet inte riktigt. 

BLEV OMSKOLAD AV FÖRRE LANDSLAGSSPELAREN

Som nästan alla hockeykillar med storasyskon blev det en del landhockey tillsammans på gården hemma. 

– Jag har fått vara med honom ganska mycket med inlines på somrarna. När vi var mindre var det fler som spelade hockey här i området. Idag har många av dom lagt av eller inte är lika seriösa längre.

Trots att Axel är back och Elias är forward finns det likheter i spelstilen mellan de båda menar 16-åringen. 

– Jag skulle säga att vi båda är rätt lugna med pucken och har bra spelsinne. Sedan har jag spelat back så jag kan även göra det, men senaste åren har jag kört center eller forward. 

Storebror Axel Kumlin SHL-debuterade för Frölunda i vintras och kan tingas i NHL-draften 2020. Storebror Axel Kumlin SHL-debuterade för Frölunda i vintras och kan tingas i NHL-draften 2020. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Varför blev du omskolad till center och forward?
– Det började med då jag spelade i Täby. Vi hade en cup och då hade vi för många backar. Då satte tränaren, Erik Huusko, upp mig som forward. Sedan dess har jag bara kört där eftersom jag tyckte det var kul. 

Elias Kumlin hade alltså förra landslagsspelaren Erik Huusko som tränare under två år. 

– Han var bra, men framförallt var han lite med ”ass-tränare”. Hans barn (Viktor Huusko) spelade i laget och då hoppade Erik in ibland och hjälpte till på matcher och under cuper. 

”VAR INGEN STOCKHOLMSKLUBB SOM HÖRDE AV SIG”

Förra säsongen debuterade storebror Axel i SHL, en debut som Elias följde på håll. 

– Jag var och spelade U16 kval så jag följde hans match på mobilen eftersom jag inte ville missa matchen. Dom andra, hela släkten, hyrde en lite buss och åkte upp till Gävle för att se matchen. 

När lämnade du Österåker för att spela med Täby?
– Jag har kört där fyra säsonger. Österåker satsade inte så jättebra. Lagen var inte heller speciellt bra. Tränarna där var ofta föräldrar samtidigt som jag tyckte att det var seriösare i Täby. 

I Täby spelade Elias Kumlin tillsammans med bland andra Marcus Limpar Lantz som ni nyligen träffade i serien Talang 2020 på hockeysverige.se

– Jag spelade lite med honom då jag fick köra med 03:orna. Han var snabbt uppe i J18 så oftast då jag var uppe i 03:orna körde han med dom äldre.
– Tiden i Täby har varit rolig och jag har många kompisar där. Jag tycker också att min utveckling blivit bättre sedan jag gick dit. Även om jag i Österåker fick köra med både 02:orna och 03:orna och i Täby mest med 04:orna tycker jag att det nästan varit samma nivå. 

Elias Kumlin.Elias Kumlin.Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad låg bakom din fina utveckling under senaste säsong då du i U16 svarade för 20 mål och totalt 47 poäng på 20 matcher, men även presterade fint i J18. 
– Jag vet faktiskt inte, men jag blev större… Alltså jag är inte så stor nu heller men jag växte väldigt mycket och blev längre. Sedan gjorde jag mycket mer poäng än tidigare säsonger. 

Din bror spelar i Frölunda, hur mycket påverkade det ditt val av samma klubb till nästa säsong?
– Det påverkar lite grann ändå. Jag hade några andra val också. Eftersom jag vet en del om Frölunda utefter vad han sagt så verkade det som bästa valet.
– Sedan fick jag ett erbjudande av Frölunda att komma dit och då kunde jag inte tacka nej. Dom hörde av sig till pappa och sa att dom ville att jag skulle komma ner för att kolla hur det var där. Jag hade varit på några andra ställen innan, men då jag var i Göteborg och dom frågade vart jag ville spela så svarade jag Frölunda. Sedan skrev jag på direkt.
– Däremot var faktiskt inte någon Stockholmsklubb som hörde av sig. Det var bara Brynäs, HV71 och Örebro som hörde av sig lite grann. 

”KOMMER FÅ STÄLLA MASSA ALARM VARJE KVÄLL”

Vad tror du blir den tuffaste omställningen för dig både på och vid sidan av isen?
– Jag vet att Frölunda kör mycket hårdare än vad jag har kört innan, vilket säkert kommer vara jobbigt i början. Sedan är inte att gå upp på morgonen min bästa grej. Jag kommer få ställa en massa alarm varje kväll innan jag lägger mig, säger Elias Kumlin med ett skratt. 

Hur tränar du nu under sommaren för att komma så bra förberedd som möjligt till Frölunda?
– Jag försöker köra något varje dag i alla, men har också någon vilodag i veckan. Jag tränar på hårt, men innan jag flyttar ner ska jag träna på extra hårt. Sedan försöker jag gå upp lite tidigare för att vänja mig vid det också. 

Det kommer bli tuffare träning för Elias Kumlin i Frölunda.Det kommer bli tuffare träning för Elias Kumlin i Frölunda.Foto: Ronnie Rönnkvist

Elias Kumlin har också fått ett program av fys-tränare i Frölunda som han kört efter under sommaren. 

– Jag har fått ett rörlighetsprogram och han har sagt ungefär vad han tycker att jag ska köra. Det är lite mer ”reps” än innan.
– Lite skillnad är det mot vad jag kört tidigare då jag kört mer explosivitet och mindre ”reps” för att bli lite snabbare. Han tyckte att jag skulle köra fler ”reps” så jag bygger mer ”massa”. På så vis är det annorlunda. 

Hur kommer du bo i Göteborg?
– Jag kommer bo i en lägenhet i Flatås som är lite större än en etta. Det är två eller tre spårvagnsstationer mellan lägenheten och ishallen. 

Du blir granne med Axel kommer du eller han stå för matlagningen?
– Jag tror att han inte kommer laga så mycket middagar. I så fall tror jag att det blir hans tjej som kommer få laga mat och då får jag väl gå in och ta lite. 

Jag hörde på omvägar att du kommer börja hålla på IFK Göteborg då du flyttat ner?
– Nej, det kommer inte ske, avslutar AIK:aren Elias Kumlin bestämt och med glimten i ögat. TV: Svenske talangen överraskas av stora idolen

FAKTA

Fem snabbfrågor med Elias Kumlin

  • Vem är AIK:s bästa fotbollsspelare just nu?
  • – Paulos Abraham. Han är skicklig, gjort en del mål och dessutom bara 02:a.
  • Om det inte blir hockey, vad kommer du jobba med då?
  • – Kanske snickare eftersom jag var bra på slöjd.
  • Bästa stället i Åkersberga att koppla av på?
  • – Hos min mormor som bor på en ganska stor tomt vid vattnet. Där kan jag åka vattenskoter. Där tycker jag om att vara på somrarna.
  • Första du kommer göra då du fått egen lägenhet?
  • – Antar att jag kommer laga mat, köttfärssås och spagetti.
  • Som anfallare, hur tar man sig lättast förbi Axel Kumlin?
  • – Det är inte lätt, men man måste få upp farten på skridskorna eftersom han kollar mycket kropp. Det blir svårt om man inte har hög fart. Sedan måste du göra någon kroppsfint.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 22 maj
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten