Albin Lundin kommer återförenas med radarparterna Jonathan Dahlén och Jens Lööke i Timrå nästa säsong.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Pär Olert/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Superkedjan återförenas: ”Har väldigt roligt ihop”

ANNONS

Den gånga säsongen ingick Albin Lundin i en av Hockeyallsvenskans bästa kedjor.
Nästa säsong återförenas han med radarparterna Jonathan Dahlén och Jens Lööke i Timrå. För hockeysverige.se berättar han nu om kedjans succé.
– Jag lärde mig hur Dahlén och Lööke brukar åka, vart dom gillar att vara, vilka situationer dom gillar att vara i och vart på isen dom söker sig, säger 24-åringen.

SOLLENTUNA (Hockeysverige.se)

Trion Jonathan DahlénJens Lööke och Albin Lundin svarade för inte mindre än 184 poäng senaste säsongen. Kedjan var också en av dom mest sevärda i Hockeyallsvenskan eftersom man sällan kunde förutse vad som skulle hända då dom var på isen. Enligt Timrå-kännaren, Lars Nylin, håller kedjan SHL-klass. Trots det har alla tre valt att spela vidare med Timrå i Hockeyallsvenskan kommande säsong. 

– Jag vet inte riktigt hur vår kedja kom till. ”Fredde” (Fredrik Andersson) och ”Ante” (Anders Karlsson) testade mycket under försäsongen. Dom var rätt tydliga med att vi skulle prova runt under försäsongen, berättar Albin Lundin då hockeysverige.se träffar honom på Sollentunavallen för en intervju. Ni vet där höjdhopperskan Kajsa Bergqvist tog sina första steg på ansatsbanan.
– Jag har spelat med Lööke tidigare då både han och jag var utlånade till Almtuna. Sedan visste nog ”Freddan” och ”Ante” att Dahlén och Lööke fungerade bra tillsammans eftersom dom också hade spelat med varandra tidigare. På den vägen var det. 

I vad sitter kemin mellan er tre?
– Vi har väldigt roligt ihop och kommer bra överens på isen, men även utanför och umgås mycket. Alla tre vill spela en ”give and go” hockey. Jag tror att det är därifrån kemin kommer. 

”FÅR HÅLLA REDA PÅ DE YNGRE GRABBARNA”

Hur mycket är upp-styrt respektive improvisation när ni är ute på isen?
– Självklart är det upp-styrt hur vi ska pressa, återerövra pucken och allt sådant, men mycket händer på instinkt när vi spelar.
– Med Dahlén och Lööke kan lite vad som helst hända och det blir mycket är improvisation. Speciellt i anfallszonen. Då försöker vi bara röra på oss och skapa ytor för varandra. Hamnar vi för nära varandra kan det bli svårt. 

Går det att hitta någon form av telepatisk känsla med vart på isen dom andra oftast befinner sig när man spelar ihop under en hel lång säsong?
– Jag lärde mig hur Dahlén och Lööke brukar åka, vart dom gillar att vara, vilka situationer dom gillar att vara i och vart på isen dom söker sig. Visst kommer sådant, men inte direkt utan mer då man spelat tillsammans ett tag. 

Är din roll i den här kedjan att hålla koll på dom yngre grabbarna?
– (Skratt) I alla fall hålla reda på lite. Sedan är det att ta ett ganska stort ansvar hemåt. Lööke och framförallt Dahlén är extremt offensiv. Då blir det att jag får hålla ordning lite mer bakåt.
– Det är inget jag har hämmats av. Ibland kan jag glömma bort defensiven eftersom jag blir så jäkla sugen på att gå framåt när dom gör det. 

Albin Lundin.Albin Lundin.Foto: Ronnie Rönnkvist

Många höjde på ögonbrynen av förvåning då det stod klart att Jonathan Dahlén skulle bli kvar i Timrå, något som betyder mycket för klubben enligt Albin Lundin. 

– Det tror jag betyder mycket och drar till sig ett väldigt intresse kring Timrå, stan och så vidare. Många pratar om det nu, då vi dessutom ser ut att få ett riktigt bra lag, att det finns ett stort engagemang bland supportar och så vidare. Han är verkligen en stor bidragande faktor till det. 

”VAR INTE SUGEN PÅ ATT VÄNTA PÅ SHL”

Efter Albin Lundins fina säsong trodde många att han skulle hamna i SHL till kommande säsong, men så blev det alltså inte. 

– Det fanns intressen, men det utmynnade inte i några konkreta kontraktsförslag…

Var det du själv som stoppade det?
– Nej, jag stoppade det inte. Det kom aldrig fram något förslag jag kunde ta ställning till. Hade jag velat gå till SHL kanske jag hade behövt vänta över sommaren på att få det klart, men det var jag inte alls sugen på att göra.
– Efter ett tag kände jag att Timrå kunde vara ett väldigt bra alternativ minst en säsong till. Det var så jag resonerade. 

Känner du dig redo att ta steget upp i SHL igen?
– Jo, så känner jag nog. Sedan hade jag inte räknat att det skulle gå så här pass bra poängmässigt förra säsongen.
– Visst känner jag också att jag vill ha en ärlig chans i SHL, vilket jag känner att jag inte fått tidigare. 

Albin Lundin och Jonathan Dahlén var en fruktad duo i Hockeyallsvenskan.Albin Lundin och Jonathan Dahlén var en fruktad duo i Hockeyallsvenskan.Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Albin Lundin svarade på 52 matcher för 26 mål och totalt 68 poäng. På det slutade han fyra i hela Hockeyallsvenskan poängliga. 

– Jag fick en väldigt offensiv roll. Säkert mer offensivt än det var tänkt eftersom jag fick spela med Dahlén. Tränarna ville ha in honom mycket i anfallszonen, i ”anfalls-tek” och sådana lägen. I och med det fick jag såklart också en skjuts.
– Efter hand blev jag bekväm med att spela i sådana situationer och komma i bra skottlägen. Jag kunde använda mitt skott mer, vilket jag tycker att jag inte haft utrymme för på samma sätt i andra rollerna jag haft.
– Dessutom fick jag spela mycket powerplay där vi gick jättebra i början. Sedan trillade det in många mål i inledningen, vilket var en stor bidragande orsak till att jag inte behövde tänka så mycket. Allt bara kom. 

Fick du också ett större ansvar i den roll Timrå gav dig?
– Ja, det tycker jag verkligen. Rollen var helt annorlunda mot vad jag tidigare haft i Hockeyallsvenskan eller SHL. Just det här att jag verkligen fick chansen rejält i powerplay och spela i mycket i offensiva situationer.
– Ibland spelade jag även boxplay och jag tyckte det bara var väldigt kul att få spela mycket. 

ALDRIG SPELAT I EN SÅ BRA KEDJA TIDIGARE

Med framgångarna för trion förra säsongen ökar också förväntningarna på deras kedja, något som Lundin bara ser som något positivt. 

– Jag tänker inte något speciellt mer än att det är kul. Vi kände rätt snabbt då vi spelade bra i början av förra säsongen att vi måste hålla i det här och inte börja slappna av.
– Känna press och så där är i alla fall inget jag tänker på nu under sommaren eller något jag går och grubblar över. Det känns, som sagt var, bara roligt.
– Sedan är det inte bara vår kedja som kommer att bidra i Timrå. Vi har många andra bra och skickliga spelare så vi kommer vara ett starkt lag som ställer upp nästa säsong. 

Om du blickar tillbaka på karriären, har du någon gång spelat i en liknade stark kedja som den med dig, Dahlén och Lööke?
– Nej, absolut inte på den här nivån. Vi var väldigt starka någon säsong i Djurgårdens J20 då vi hade Patrik Klüft som tränare och vann SM-guld. Det var en stark 96 årgång. Vi hade även några 95:or och 97:or med. Där hade jag en ungefär liknande roll, säger Albin Lundin som elitseriedebuterade samma säsong, 2014/15, som han var med och vann JSM-guldet.
– Örebro borta. Jag hade något bra läge i den matchen, men det jag minns mest var att jag skulle göra en intervju. Då var jag riktigt nervös (skratt). Annars kände jag nog mest att det var kul och coolt att få vara med.

Albin Lundin har två äldre bröder som också spelar/har spelat hockey.Albin Lundin har två äldre bröder som också spelar/har spelat hockey.Foto: Ronnie Rönnkvist

Under juniortiden i Djurgården fick Albin Lundin chansen att spela med sin bror Jacob som idag spelar i Vallentuna. 

– Vi spelade faktiskt några gånger tillsammans. Han var i J18 då jag var i U16. Jag fick komma upp och spela lite i J18 också. Sedan spelade vi även tillsammans lite i J20. Nu vet jag inte hur många, men vi har gjort några matcher i samma kedja, vilket var kul.

Handen på hjärtat, vem av er tre bröder, du, Jacob eller Lucas var eller är den största talangen?
– (Skratt) Min äldsta brorsa spelar inte längre så… Jag tror att det i början var rätt jämt mellan mig och Jacob. Han var nog faktiskt bättre än mig i början.
– Vi har alltid haft varandra att träna med så varje sommar tränar vi tillsammans. Det är också väldigt skönt att ha någon jag känner bra att träna med. Nu spelar han i Vallentuna.

Hur kommer det sig att du spelar i toppen av Hockeyallsvenskan medan han är i ettan med Vallentuna trots att ni haft ungefär samma förutsättningar?
– Jag vet faktiskt inte. Vi har i alla fall haft samma tränings-vilja. Jag tror det i alla fall. Sedan tror jag att det varit mycket tillfälligheter. Vi hade ett väldigt starkt J20-lag i Djurgården där det var förvånats värt många som fick ett Juniorkontrakt med A-laget.
– Då fick vi vara kvar i J20 eller hjälp med en utlåning till Hockeyallsvenskan och prova på det, men jag vet inte varför det blev som det blev. 

Vi är på Sollentunavallen nu, varför blev det hockey och inte friidrott för dig?
– Det är en väldigt fin friidrottsanläggning här, säger Albin Lundin och blickar ut över dom blåa löparbanorna och den knallgröna gräsmattan samtidigt som ett 20-tal barn leker på höjdhoppsmattan intill oss.
– Jag friidrottande ingenting. För mig var det bara hockey och fotboll (Edsberg). Jag kände ganska tidigt att fotbollen inte var lika kul som hockeyn. Dessutom var jag mycket bättre på fotboll än hockey. Det gjorde också att jag tyckte att hockeyn var betydligt roligare än fotbollen, avslutar Timråanfallaren. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL