Sök
Adam Wilsby.
Foto: Bildbyrån/Johan Löf
SHL

"Alla växte om mig och jag stod och stampade"

När han spelade TV-pucken som 15-åring var Adam Wilsby bara 165 centimeter lång. Sedan dess har Skellefteåbacken växt nästan två decimeter och blivit en spelare som börjat attrahera NHL-klubbar.
– När jag ser tillbaka på det här så tror jag att det var nyttigt för mig att utvecklas på det här sättet, säger Wilsby till hockeysverige.se.

För spelarna i Skellefteå AIK pausades en lång försäsong strax innan midsommar. Avslutningen innan semestern bestod i den numera klassiska triathlon-tävlingen Thomson Trophy där spelarna gör upp i en  kraftmätning som heter duga.

– Det såg hemskt ut, skrattar backen Adam Wilsby

19-åringen avstod från att delta på grund av lite strul med ena knäet. Från sidan av banan där det cyklades, simmades och sprangs såg han Andreas Wingerli kamma hem sin fjärde raka seger i tävlingen. 

– Han var helt överlägsen. Tidigare har han i alla fall haft lite konkurrens av Adam Pettersson, men nu när Adam gått till Brynäs så var det inte ens nära, säger Wilsby uppenbart imponerad av lagkamratens insats.

Adam Wilsby befinner sig nu hemma hos sin mamma i Bromma utanför Stockholm. Där varvar han semester med träning på lokala gym tillsammans med kompisar som collegemålvakten Victor Östman och lagkamraten Albin Sundsvik, som också härstammar från Stockholm. 

Bakom sig har Wilsby en genombrottssäsong i Hockeyallsvenskan. Utlånad från Skellefteå till Södertälje blev det 30 poäng (3+27) på 41 matcher. För det nominerades han till Guldgallret som ligans bästa junior, ett pris som Modos Mattias Norlinder slutligen plockade hem.

Det har gett honom massor med självförtroende i jakten på en ordinarie plats i Skellefteå inför 2020/21.

– Absolut, det är en ganska stor skillnad nu jämfört med förra året. Efter tiden i Södertälje känner jag att jag kan vara med och bidra i ett seniorlag, att jag inte behöver känna mig som en juniorback längre, konstaterar han.
– Tidigare har jag alltid varit sjundeback i Skellefteå och då blir det ganska mentalt jobbigt när man inte riktigt kommer in i det. Nu har jag fått känna på seniorhockey ordentligt och bevisat för mig själv att jag inte bara klarar av det utan att jag kan vara en spelare som bidrar också. Att jag går in i nästa säsong med den vetskapen är viktigt.

"RÄKNAR INTE MED POWERPLAY"

Skellefteå har tappat två offensivt skickliga backar i Jonathan Pudas (Jokerit) och Filip Berglund (Linköping) inför nästa säsong. Det öppnar upp möjligheter för Wilsby att spela till sig en större roll, men själv är han försiktig i sina förhoppningar.

– Jag kanske inte räknar med att jag ska få spela powerplay eller andra special teams direkt. Mitt mål är i första hand att bli en topp sex-back som spelar regelbundna minuter. Så länge jag utvecklas varje dag och blir en större del av laget är jag nöjd.
– Jag känner inte att jag har bråttom. Jag har fortfarande mycket att lära, inte minst i SHL där jag inte har spelat så mycket, så speltiden och det större förtroendet kommer när jag är mogen för det.  

Adam Wilsby i SSK-tröjan.Adam Wilsby i SSK-tröjan.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Tålamodet som Adam Wilsby utstrålar har betalat sig tidigare i karriären. Eftersom han kom sent in i puberteten är det först på senare år som stockholmarens fysik har tagit fart. I dag är han 184 centimeter lång, en normallängd för en hockeyspelare. Annat var det när han flyttade upp till Skellefteå 2016.

– Då var jag 170 centimeter och när jag spelade TV-pucken något år innan dess var jag 165 centimeter, så det har blivit några decimeter de senaste åren, skrattar han.
– När jag var yngre var det jobbigt. Alla växte om mig och jag stod och stampade och undrade när samma sak skulle hända med mig. Då hade jag rätt dåligt tålamod. Samtidigt är både min pappa och min brorsa runt 184 centimeter, så jag förstod att det antagligen skulle börja röra på sig.

"DET ÄR TÄVLINGSINSTINKTEN SOM AVGÖR"

Att komma upp till Skellefteå hjälpte honom hitta rätt.

– U15- och U16-åren var särskilt jobbiga eftersom jag var så sen in i puberteten så kändes det som jag hamnade lite på efterkälken. Men jag är glad att Skellefteå ändå ville ha upp mig, för det blev en vändning när jag kom upp dit. Dels började jag växa, dels har jag fått riktigt bra träning som hjälpt mig behålla mina styrkor som spelare även om jag blivit större.
– När jag ser tillbaka på det här så tror jag att det var nyttigt för mig att utvecklas på det här sättet. För även om det har tagit längre tid har det hjälpt mig otroligt mycket. Jag fick lära mig att lösa situationer i spelet på andra sätt än att använda kroppen, att ligga rätt i banan och vara aktiv med klubban. Det har varit lärorikt och jag tror det har gjort mig till en bättre spelare.

Hur har det varit att växa så mycket på kort tid? Vilka utmaningar har det medfört?
– Jag har inte haft några skador eller så på grund av det, men snabbheten och motoriken tog lite stryk och det är något jag jobbar väldigt mycket nu. Att kunna behålla rörligheten fast jag har blivit större. Jag tror att det är en av orsakerna till att det gick så bra förra säsongen, att jag började växa in i min egen kropp och fick bättre kontroll på grejerna.

Vad är ditt råd till andra spelare som kanske är i 15-årsåldern och står och stampar som du gjorde?
– Det kanske låter klyschigt, men ha tålamod! Trots att man är lite kan man spela som en stor spelare. Kolla bara på Andreas Wingerli. Han är inte så stor, men en av dem som tävlar hårdast och vinner närkamperna. Bara för att man är liten behöver man inte känna sig begränsad. Det är tävlingsinsikten och inte storleken som avgör hur långt man kan gå.
– Dessutom är det mindre fokus på storleken än någonsin just nu. Nu handlar det om att vara snabb och skillad. Det känns som att det tidigare var viktigt att man var stor. Nu kommer undan med att vara kort om man kan lira. Det är något som gynnar mig.

Det är också något som har gjort att Adam Wilsby fått ögonen på sig inför NHL-draften i år. Efter att ha varit tillgänglig i två år utan att bli vald dök han upp på diverse rankingar när det gick bra för honom i SSK under den gångna säsongen.

– Det är klart att det är jäkligt kul. Jag har aldrig fått uppmärksamhet på den fronten tidigare. Sedan känner jag ingen stress. Det är en rolig bonus för mig och min familj om det händer, men för mig är det mest fokus på Skellefteå och att utvecklas som spelare däruppe just nu, säger han.

Hur har intresset från NHL-klubbarna sett ut?
– Jag har haft ganska många intervjuer under säsong och en del videomöten under våren och sommaren. Vissa lag mer intresserade än andra, men det är svårt att säga hur stort intresse de har. Det är kul att få den uppmärksamheten i alla fall.


TV: Experten - "Hoppas de får förstavalet"

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten