Sök
Sverige eller Finland för Alexander Ytterell?
Bildbyrån
Europa

"Är inte redo att lämna Finland - men Sverige är alltid Sverige"

Efter två år i HV71 fick Alexander Ytterell chansen i den finska toppklubben Tappara. Nu bekräftar han att han lämnar storklubben - men han ser gärna en fortsättning i Finland.

– Jag känner mig inte redo att lämna den ligan riktigt än, säger han till hockeysverige.se.

Efter att ha varit en stjärna på allsvensk nivå i både BIK Karlskoga och Leksand, lyckades Alexander Ytterell också etablera sig i SHL. Först via en säsong i just Leksand, och sen via två år i HV71 där den ena säsongen visserligen förstördes av skador.

Efter den andra säsongen i HV71 hade intresse väckts i öst, för den hårdskjutande backen. Storklubben Tappara, som nyligen var i sex raka finaler, valde att plocka in honom. Den 28-årige backen blev en erfarenhet rikare, efter att tidigare bara ha spelat utomlands i Danmark.

– Det var väldigt roligt att få chansen. Det var en stor sporre för mig att få komma till ett annat land, få testa på en annan kultur och en ny sorts hockey. Att dessutom få komma till en så pass bra liga som jag ändå tycker att den finska är, var väldigt roligt och utmanade på många sätt. Mentaliteten mellan Sverige och Finland skiljer sig så otroligt mycket åt, även fast vi är så nära varandra, säger smålänningen till hockeysverige.se och fortsätter:

– Det är bara att lägga den här erfarenheten i bagaget. Den var väldigt rolig och utvecklande för mig.

Alexander Ytterell i tröja 91.Alexander Ytterell i tröja 91.Bildbyrån

"LITE SOM ATT SPELA I HV"

Tappara och Kärpät har varit de senaste årens stora giganter inom finsk ishockey, och faktumet att Alexander Ytterell kom till en storklubb märktes av på flera sätt.

– Det är lite som att spela för HV, Frölunda eller Färjestad. Du har mycket ögon på dig, du spelar i ganska stora städer, du har många sponsorer och mycket fans. De är verkligen hockeytokiga i Finland, de har ju inte så mycket annat där...

– Nej, men det märks av på spelare, ledare och allting. Men det är så det ska vara. Jag har spelat i HV71 så jag visste hur det skulle vara. Jag har spelat i Leksand också, och där fick man också känna på storklubbsvibben och se hur fansen är både när det går bra och när det går dåligt. Men som tur är hade vi inte en säsong där vi hade så mycket emot oss nu, utan vi hade väl 16, 17 raka segrar i början av säsongen. Man märkte inte av så mycket av det negativa.

Vilka skillnader finns det mellan en storklubb i Finland och en i Sverige?

– Det finns framför allt kulturmässiga skillnader. I Finland är det mer "prata inte, sköt dig själv". Coacherna pratar inte så mycket med spelarna utan du ska veta vad du ska göra och coachens ord gäller alltid. I Sverige är det mer kommunikation mellan spelare och tränare och jag tror det är samma sak i det vanliga arbetslivet också.

Alexander Ytterell i HV-tröjan.Alexander Ytterell i HV-tröjan.Bildbyrån

"DE VINNER HELLRE MED 7-6 ÄN 1-0"

Utöver en tvåårig avstickare i Danmark, säsongerna 12/13 och 13/14, har Alexander Ytterell spelat hela sin karriär i Sverige. Att han nu fått testa på ytterligare en typ av hockey, och fått uppleva en annan toppliga i Europa, ser han som en stor fördel för resten av karriären.

– Jag tror att ju mer erfarenheter du har, desto mer kan du plocka fram det i olika situationer. Oavsett om det är med- eller motgångar. Var du än är och spelar är det viktigt att kunna hantera det som händer. Det kommer oftast någon situation där allting går superbra, eller där det går jättedåligt och du börjar tveka på dig själv och känner att andra spelare och ledare gör likadant. Jag tror det är viktigt för många spelare att komma iväg och prova något annat, och inte bara stanna i sin comfort-zone.

Så, vilka hockeymässiga skillnader märkte du av?

– Det görs betydligt fler mål, till att börja med. Det är ett mer offensivt tänk där. De vinner hellre med 7-6 än 1-0, liksom. Men så är det med framför allt finska och ryska spelare, de är mer individuellt skickliga än svenskar. De är inte robotar utan jobbar mer med fri hand och gör lite mer som man vill. De går mer på en offensiv "rajd" och har ett mer offensivt tänk. De spelar frejdigt och gasar.

– I Sverige är alla extremt skolade från tidig ålder, och jag tror klubbarna jobbar ännu mer så nu än tidigare. De börjar från U14-laget och ska sätta ett spelsystem för att så många som möjligt av de egna ska kunna slussas upp i A-laget på sikt. Och det är väl i och för sig vettigt på flera sätt, framför allt ekonomiskt. Men där märkte jag av den största skillnaden mellan Sverige i Finland. I Sverige är det otroligt mycket mer strukturerat, både när man har pucken och när man inte har den.

"DÅ BÖRJADE JAG GRUBBLA"

Alexander Ytterell gjorde 2+8 på 43 SHL-matcher innan flytten över Östersjön. Under debutsäsongen i Liiga slog han till med åtta mål och totalt 15 poäng. Med det var han tabelltvåans fjärde bästa back. 

Själv hade Vetlandasonen dock velat ha en större roll än den han fick.

– Jag trodde att jag skulle få använda mitt skott mer än jag fick. Men det tog lång tid, det var nog 40, 45 matcher, innan jag fick spela i powerplay. Då började jag grubbla lite på mig själv. Men sen ville jag visa att jag kan göra något annat än bara spela offensivt och skjuta. Jag ville visa att jag kan hantera både att spela i egen zon och i anfallszon och att jag kunde bli en bättre spelare generellt. Jag la ned mycket tid på det, att spela mer väldisciplinerat.

– Men det är klart att jag vill använda mitt skott så mycket som möjligt, det är ändå min styrka. Får jag stå och skjuta kommer det hända saker till slut. Jag gillar att kunna använda min skridsoåkning och slå öppnande passningar, men nu är jag som sagt inte främmande för att få en tvåvägsroll heller. Jag kommer tjäna mer på det inför resten av min karriär.

Bildbyrån

Trots att du kanske inte fick den rollen du hade hoppats på, är du ändå nöjd med ditt klubbval?

– Jag är supernöjd. Jag fick komma till en av de mest respekterade klubbarna i Europa och är jätteglad att jag fick chansen. Det var riktigt häftigt.

"JAG ÄR SÅKLART SUGEN PÅ SVERIGE OCKSÅ"

Nu då? Ja, Alexander Ytterell vet i vilken klubb han inte kommer spela nästa säsong - men som så många andra är framtiden osäker på grund av den pandemi som lamslagit hela världen de senaste månaderna.

– Jag kommer inte vara kvar i Tappara, det vet jag. Och ja, du vet ju själv hur tiderna är just nu. Ingen vet vilken budget de kommer ha eller när ligorna kommer starta och sådana saker. Jag sitter och väntar tills det dyker upp något konkret eller något väldigt bra som låter lockande, säger Ytterell innan han avslöjar åt vilket håll han främst tittar.

– Jag kollar mot den finska ligan, för jag känner inte att jag är riktigt redo att lämna den än. Men jag är såklart sugen på Sverige också. Sverige är alltid Sverige och kommer alltid vara mitt hemland. Det är alltid ett land jag kommer vilja spela i.

Har du märkt av något intresse?

– Ja, det finns absolut intresse. Men ingen kan ju prata fullt ut eftersom det är köpstopp och pengastopp och alla möjliga stopp. Men jag sitter ganska lugnt i båten. Jag tränar och gör mig redo på det sätt jag kan förbereda mig på. Och så länge jag gör mitt kommer de som jobbar som mina representanter göra sitt.

Alexander Ytterell tränar just nu med Jesper Thörnberg  som den gångna säsongen spelade i Österrike, och Daniel Josefsson som sadlat om till personlig tränare. Hittills känner han ingen stress över att hitta en ny klubb.

– Jag kommer inte hoppa på något bara för att, utan jag kommer vänta tills det verkligen kommer något som känns bra. Samtidigt är det svårt att säga hur man kommer tänka på sikt, och dyker det upp något alternativ som man inte tänkt på kanske man kommer vara sugen på att ta det. 

– Det är som det är och jag är inte ensam om att vara i den här sitsen. Ingen vet någonting, och agenterna har heller aldrig varit med om den här situationen tidigare. Toppspelarna kommer alltid kunna sajna någonstans, men spelarna som ska fyllas ut kommer få vänta. Ingen klubb vet ju vad de har att röra sig med.

Men du känner dig lugn?

– Jag är ganska lugn. Jag tycker jag har de bästa representanterna som finns, som hjälper mig. Vi har daglig kontakt. Och som sagt: Så länge jag gör mitt och håller mig i form kommer det lösa sig och dyka upp något till slut.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten