Robert Rosén vill fira ett nytt SM-guld.
Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson
SHL

"Skulle bli förvånad om jag lämnar igen"

ANNONS

Det blev två år i Ryssland och KHL. Nu är Växjös tvåfaldige SM-guldvinnare Robert Rosén tillbaka i Småland. Stämningen i SHL och tryggheten i Sverige är främsta anledningarna att han valt att flytta hem.
– Skönt att komma tillbaka till Sverige och ett enklare liv, säger Rosén till hockeysverige.se.

Som nybliven svensk mästare valde Robert Rosén att lämna Växjö och svensk ishockey för spel i Ryssland 2018. Detta efter ha gjort totalt elva säsonger i klubben och vunnit två SM-guld. Men efter en tvåårig sejour i KHL väljer smålänningen att återvända till Växjö Lakers och Sverige. Ett land och lag som han har saknat väldigt mycket.

– Det är först och främst så att jag trivs väldigt bra i Växjö. Jag har verkligen saknat att spela inför våra grymma fans. Stämningen i Vida Arena är något speciellt och generellt i SHL. Men även skönt att komma tillbaka till tryggheten i Sverige och ett enklare liv, säger Robert Rosén till hockeysverige.se

När 32-åringen lämnade Smålandslaget 2018 gick äventyret vidare till HK Sotji. De två åren i Ryssland blev en kulturkrock för Rosén.

– Sotji var väldigt bra, det är inget man ångrar att jag testade på livet i Ryssland. Men det var en helt annan kultur och språket var ett stort problem. De var inte många som behärskar engelskan. Bara att åka och handla var ett projekt. Men det är en upplevelse jag inte kommer glömma.

Kommer du testa lyckan utomlands igen?
– Jag skulle bli förvånad om jag lämnar Sverige och Växjö igen. Min äldsta dotter ska börja skolan nu till hösten, och det var en stor anledning till att flytta hem igen. Vi känner oss bosatta här nu.

 "MIN MOROT ÄR ATT VINNA ETT TREDJE GULD"

Nu är Robert Rosén tillbaka i Växjö och har tränat med laget i en två månaders tid. Han väljer att återvända till SHL mitt under coronapandemin.

– Både min familj och jag mår bra. Det är verkligen en speciell situation. Vi tränar på som vanligt men vi anpassar oss, genom att köra träningspass ute och använder mycket handsprit i gymmet. Ens vardag ser väldigt annorlunda ut just nu och man gör allt i sin makt för att minska spridningen.

Den 19 september börjar säsongen 2020/2021 i SHL. Det stora målet för Rosén är att vinna ett tredje guld med klubben.

– Det ska bli otroligt kul att spela i Växjö igen. Jag är otroligt laddad och min morot är att få vinna ett tredje guld. Man har verkligen saknat den trygga tillvaron i Sverige och att få spela inför våra fantastiska fans. Jag hoppas att vi drar igång de datumet som är sagts och att vi snart har en tillvaro som är normal igen, så att fansen kan komma tillbaka till arenorna.


TV: Throwback – när Oliver Kylington draftades av Calgary

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games