SHL

"Jag känner mig inte färdig med SHL"

Länge såg det ut som att Dallas Stars skulle klippa banden till Växjöcentern Fredrik Karlström. I sista stund kom parterna dock överens om ett tvåårskontrakt – men Växjösupportrarna kan andas ut. Den tvåfaldige JVM-spelaren blir kvar i Växjö en säsong till. "Jag tyckte det kändes som en klok grej att stanna ett år", säger Karlström till Hockeysverige.

ANNONS

– Åh! Det är så jävla varmt just nu, alldeles för varmt för min smak…

Fredrik Karlström brister ut i ett stort skratt. Kvicksilvret har lyckats klättra upp till 24 grader den här tisdagseftermiddagen i Växjö och den tvåfaldige JVM-centern har precis lagt dagens träningspass bakom sig. Bara ett drygt halvt dygn tidigare nådde den 22-årige stockholmaren en stor milstolpe i sin hockeykarriär då han sajnade ett tvåårigt NHL-kontrakt med Dallas Stars.

Det är således dags för Karlström att redan nu börja vänja sig vid höga temperaturer.

– Det en barndomsdröm att skriva NHL-kontrakt, så klart. Vi har haft bra kontakt egentligen ända sedan de draftade mig för fyra år sedan, men vi har haft rätt intensiv kontakt på slutet och vi lyckades komma överens om ett avtal. Det känns skönt att det är klart och man kan fokusera lite på här och nu, säger Karlström.

Jag tyckte det kändes som en klok grej att stanna ett år till och få utvecklas lite till innan jag tar klivet över.

Kontraktet skrevs bara ett par timmar innan midnattens deadline. Om Stars inte skulle ha sajnat Karlström innan dess hade NHL-klubben tappat rättigheterna till Växjöcentern. Trots att kontraktet tecknades i absolut sista stund var 22-åringen egentligen aldrig orolig.

– Det har varit ganska smidigt och bra ändå, tycker jag. Visst, det blev klart sista dagen, men vi har haft en bra dialog hela vägen och velat samma sak hela vägen in, egentligen. 

Vad är det som dragit ut så på tiden?
– Det var väl snack om lite detaljer i kontraktet och så där, men främst har det väl hur mitt nästa år ska se ut som varit det som kanske var den största anledningen till att det ändå drog ut lite på tiden.

Fredrik Karlström.

BLIR KVAR I VÄXJÖ ETT ÅR TILL

Glädjande nog för Växjösupportrarna innebär inte Karlströms kontrakt med Dallas att han är förlorad för klubben. I slutändan kom parterna överens om att ett år till på svensk mark skulle vara den bästa vägen framåt för Karlström, vilket innebär att han är en Lakersspelare även nästa säsong.

– Ja, jag blir kvar i Växjö ett år till. Det känns riktigt bra, jag känner mig inte färdig med SHL, direkt, säger Karlström med ett skratt.
– Jag tycker att jag har mycket kvar att utveckla och jag tror att jag kan göra det i Växjö nästa år. Jag kommer att tillhöra ett riktigt bra lag och det har känts bra här sedan dag ett. Det blir en bra lösning med år till här.

Var det främst du som var angelägen att få stanna ett år till i Sverige, eller?
– Det kan man väl säga. Jag tyckte det kändes som en klok grej att stanna ett år till och få utvecklas lite till innan jag tar klivet över. Det kändes ändå på Dallas också som att de tyckte att det var ett bra sätt för mig att utvecklas, så vi var eniga om det. 

Jag tänkte för mycket på resultatet framför prestationen och det gynnade mig inte alls i spelet. Då låste det sig.

TOG HJÄLP FÖR ATT TA SIG UR NEGATIVA TRENDEN

Säsongen som gick blev lite av Fredrik Karlströms genombrottssäsong på SHL-nivå. Efter att ha spenderat två säsonger i Linköping med sporadisk speltid gick flyttlasset till Småland och Växjö inför den här säsongen.

I ett nattsvart Växjö Lakers var Karlström en av få ljusglimtar och med sina 20 poäng (10+10) slutade 22-åringen sexa i den interna poängligan.

– Jag tycker att jag startade säsongen bra och kom in säsongen med gott självförtroende och med målsättningen att ta nästa steg, trots att säsongen innan i Linköping kanske inte blev som jag hade hoppats.
– Jag fick någon liten svacka i mitten av säsongen där jag hade lite fel tankesätt. Jag tänkte för mycket på resultatet framför prestationen och det gynnade mig inte alls i spelet. Då låste det sig.

För att ta sig ur den negativa trenden sökte Karlström hjälp både internt och externt – något som bar frukt.

– Växjö, agenten och Pär Johansson, utvecklingsansvarig för oss européer i Dallas, hjälpte mig otroligt mycket. Jag började tänka främst på min prestation och utefter det blev min prestation mycket bättre.
– I slutet på säsongen gick det riktigt bra. Då klev jag bara ut och spelade. Jag hade ingen tyngd på mina axlar och då släppte det för mig.

Skulle du kunna sätta fingret på vad som var skillnaden den gångna säsongen med dina tidigare år i SHL?
– Det är svårt att svara på. Jag kände att jag hade kört fast lite i Linköping. Jag kom dit och kanske inte var riktigt förberedd? Jag vet faktiskt inte riktigt. Så här i efterhand kanske jag skulle behövt ett till allsvenskt år med AIK, men då tyckte jag inte det. Jag trodde att jag var redo.
– Jag fick sporadiskt med istid i LHC, men jag utvecklades samtidigt väldigt mycket som människa. Det tog jag med mig till Växjö när jag gjorde det här miljöombytet och alla bitar föll på plats direkt. Magkänslan sade någonstans att det skulle gå bra här.
– Sedan tränade jag otroligt hårt när jag kom hit. Jag fick väldigt mycket hjälp av ”Robban” Lygdbäck, fystränaren, och tog stora kliv på den fysiska biten tack vare honom. Det var en stor skillnad från tidigare år, jag kom mycket bättre tränad till den här säsongen.

Fredrik Karlström.

"SKA VISA ATT JAG FÖRTJÄNAR DET HÄR KONTRAKTET"

Nu är tanken att Karlström ska ta ytterligare kliv i Växjö-hierarkin och ta en än större roll i det småländska lagbygget. Samtidigt vill han och laget ta revansch på fjolårets fiaskoartade prestation i SHL.

– Personligen vill jag ta vid där jag slutade. Tanken är att jag ska ta nästa steg nu i min utveckling och tar jag vid där jag slutade i fjol och håller i det under en längre tid så kommer jag få se en bra utveckling. Det är planen.
–Sen hoppas jag att vi som lag presterar bättre än i fjol. Det kommer även att hjälpa mig och min utveckling och jag tror verkligen att vi kommer att vara bättre i år. Vi har värvat bra spelare och har en riktigt bra lagsammanhållning, så det känns bra redan nu.

Med ett nysajnat tvåårskontrakt med Dallas, med ett totalt kontraktsvärde på drygt 15 miljoner kronor, är det en Fredrik Karlström som går in till säsongen 2020/21 med en lite nyfunnen motivation.

– Jag och agenten har snackat mycket om att det här kontraktet inte är något som gör att jag kan slappna av, snarare tvärtom. Det blir en morot. Jag ska visa att jag förtjänar det här kontraktet och det fungerar även som en morot för att träna ännu hårdare och bli ännu bättre.
– För någon gång i framtiden ska jag ju slå mig in där borta.

Innan dess är dock förhoppningarna att Karlström ska ha ytterligare en fin säsong i Växjödressen bakom sig.

Och förslagsvis åtminstone en sommar med ordentlig högsommarvärme, för att underlätta acklimatiseringen till Texas-hettan.

Foton: Bildbyrån


TV: Det hittills bästa från Rasmus Dahlin säsongen 2019/20

Den här artikeln handlar om: