Sök
Linus Nässén, Linus Lindström och Fredrik Karlström.
Foto: Bildbyrån
SHL

Svensktalangerna som kan dumpas av sina NHL-lag

I morgon går vi officiellt in på sommarkalendern, då maj slår över till juni. Den 1 juni är också deadlinen för NHL-klubbarna att sajna sina svenska draftval från draften 2016.
Totalt draftades 25 svenskar för fyra år sedan 
– och i morgon kan elva av dessa släppas av sina NHL-klubbar.

Många svenskar som draftas av NHL-klubbarna går sedan vidare och blir stjärnor eller etablerade spelare på NHL-nivå.

Så är inte fallet för alla svenskar.

Merparten av svenskarna som draftas får aldrig sätta sin fot i NHL eller skriva kontrakt med den klubb som en gång trodde så pass mycket på spelaren att de valde att använda ett av sina draftval på att tinga spelaren i fråga.

Under NHL-draften 2016 i Buffalo valdes 25 svenskar totalt med Jesper BrattAlexander Nylander och Jonathan Dahlén som de mest profilerade spelarna. Totalt har sex av de 25 svenskarna fått speltid i NHL sedan de draftades medan 14 spelare har fått skriva sina NHL-kontrakt. Så sent som i går blev Växjös tidigare back Linus Högberg den senaste från draftklassen att skriva sitt NHL-kontrakt, då han sajnade ett tvåårigt entry level-kontrakt med Philadelphia. 

Och det var i senaste laget.

I morgon, den 1 juni, infaller nämligen deadlinen för NHL-klubbarna att sajna sina svenska draftval från draften 2016. Enligt överenskommelsen mellan NHL och Svenska ishockeyförbundet så har klubbarna fyra år på sig att skriva kontrakt med sina draftade spelare. Gör man inte det kommer klubbarna att tappa sina rättigheter till spelaren i fråga, vilket gör att spelaren är fri att skriva NHL-kontrakt med viken klubb den vill – om den möjligheten skulle uppstå.

Nedan finner ni en sammanställning över de elva spelare, i ordningen de draftades, som under morgondagen kan släppas av sina NHL-klubbar.

Linus Nässén (Växjö)

Draftad: Av Florida Panthers i tredjerundan (89:e spelare totalt)

Backen tillhörde vid tillfället för draften Luleås organisation och spelade tio SHL-matcher för norrbottningarna under sitt draftår. Stockholmaren letade sig sedan vidare till både AIK och WHL-klubben Medicine Hat Tigers innan han inför den gångna säsongen återvände till Sverige för SHL-spel med Växjö Lakers.

Avslutade den gångna säsongen i Modo efter att han gått poänglös från 35 SHL-matcher med Växjö. På nio matcher i Modo noterades Nässén för en passningspoäng.

Linus Nässén.Linus Nässén.Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Fredrik Karlström (Växjö)

Draftad: Av Dallas Stars i tredjerundan (90:e spelare totalt)

Karlström var en poängstark spelare i AIK:s SuperElit-lag under sitt draftår vilket gjorde att Dallas lade beslag på honom redan i tredjerundan. Karlström fanns med i Juniorkronornas JVM-trupper både 2016 och 2017 och inför sin sista juniorsäsong skrev han SHL-kontrakt med Linköping. 

Inför den gångna säsongen sajnade 22-åringen med Växjö Lakers där han dubblade sin poängbästa notering i ligan till 20 poäng (10+10). Stockholmaren har kontrakt med Växjö även över nästa säsong.

Fredrik Karlström.Fredrik Karlström.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Linus Lindström (Skellefteå)

Draftad: Av Calgary Flames i fjärderundan (96:e spelare totalt)

Var som junior en av Skellefteås mest lovande spelare på många år och spelade två U18-VM innan han draftades i fjärderundan av Calgary. 

Har sedan han tog klivet upp till Skellefteås a-lag haft svårt att leva upp till sin offensiva potential och hade i början av SHL-karriären problem med att hänga med i tempot, men har på senare år utvecklat sin skridskoåkning. Den gångna säsongen var Lindströms poängmässigt överlägset bästa i SHL-karriären, då han gick från att producera sex poäng säsongen 2018/19 till att noteras för 20 poäng (7+13) i Skellefteåtröjan den gångna säsongen.

Linus Lindström.Linus Lindström.Foto: Bildbyrån

Jacob Cederholm (klubblös)

Draftad: Av Winnipeg jets i fjärderundan (97:e spelare totalt)

Den storvuxne backen SHL-debuterade i HV71 redan som U17-spelare och var lagkapten i Småkronrona under U18-VM-turneringen 2016. Plockades i fjärderundan av Winnipeg och fick under de två efterföljande säsongerna spela sporadiskt i SHL med HV71. 

Skrev 2018 på ett AHL-kontrakt med Winnipegs farmarlag Manitoba, men fick bara spela nio matcher i AHL innan han skickades ned till ECHL och Jacksonville. Spenderade även den gångna säsongen i Jacksonville, där han på 45 matcher noterades för sju assist. 

Kontraktet med Jacksonville har löpt ut och var Cederholms hockeyframtid finns är i dagsläget oklart.

Jacob Cederholm.
Jacob Cederholm. 

Alfons Malmström (klubblös)

Draftad: Av Detroit Red Wings i fjärderundan (107:e spelare totalt)

Lämnade Luleå för spel i Örebro inför sin draftsäsong för att få speltid i J20 SuperElit. Malmströms spel hos närkingarna imponerade så pass mycket på Detroits svenske scout Håkan Andersson att klubben valde att lägga beslag på backen i fjärderundan av 2016 års NHL-draft.

Malmström spenderade ytterligare en J20-säsong i Örebro efter draften och fick chansen i Juniorkronorna under säsongen 2016/17, men valde efter det att flytta till Jönköping och HV71. Där blev det uteslutande J20-spel och när juniortiden var över hamnade norrbottningen i Hockeyettan-klubben Boden.

Spelade förra säsongen i Östersund, där han på 25 matcher noterades för två passningspoäng. Kontraktet med jämtarna löpte ut efter säsongen och just nu är Malmström klubblös.

Alfons Malmström.Alfons Malmström.Foto: Petra Älvstrand/Bildbyrån

Hardy Häman Aktell (Växjö)

Draftad: Av Nashville Predators i fjärderundan (108:e spelare totalt)

Den storvuxne backens spel övertygade Nashvilles svenske scout Lucas Bergman att plocka honom i fjärderundan, trots att Häman Aktell främst bara spelat J18-hockey fram tills dess.

Efter att han draftades hamnade Skellefteåtalangen i ett skadehelvete modell större, vilket gjorde att han missade stora delar av de efterföljande två säsongerna. Trots att han bara hade spelat blott 14 matcher i SuperElit säsongen innan valde Björklöven att värva den tidigare stortalangen – och under förra säsongen fick han sitt genombrott på seniornivå i Umeåklubben.

Hans fina spel i Hockeyallsvenskan gick inte SHL-klubbarna förbi och nästa säsong kommer Häman Aktell att representera Växjö Lakers.

Hardy Häman Aktell.Hardy Häman Aktell.Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Philip Nyberg (Lindlöven)

Draftad: Av Buffalo Sabres i femterundan (129:e spelare totalt)

Buffalo valde att satsa på den storvuxne, högerfattade backen i femterundan. Nyberg sågs då som en doldis, då han inte hade representerat något av ungdoms- eller juniorlandslagen i Sverige.

Efter att han draftats valde Nyberg att flytta över till USA där han först spelade USHL-hockey med Madison Capitols innan collegespel för University of Connecticut väntade. 

Totalt spenderade Nyberg två och ett halvt år i NCAA-laget innan han inför den här säsongen valde att återvända till Sverige för spel i Hockeyallsvenskan med Mora. Vid jul lämnade dock 23-åringen dalalaget för spel i Hockeyettan-klubben Lindlöven, en klubb han även kommer att representera nästa säsong.

Philip Nyberg.Philip Nyberg.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Jakob Stenqvist (Ässät)

Draftad: Av Dallas Stars i sjätterundan (176:e spelare totalt)

Stenqvist visade tidigt prov på vilket offensivt hot han kunde vara från sin plats på blålinjen, då han snittade långt över en poäng per match i Modos J18-lag under sin draftsäsong. Han hade en mer tillbakadragen roll i klubbens J20-lag, men Dallas valde ändå att satsa på den offensivt skicklige backen i sjätterundan.

Bara månader efter att han draftas blev Stenqvist ordinarie i Modos a-lag och värvades senare av Frölunda, bara för att lånas ut till Björklöven under två säsonger. Efter två poängstarka säsonger i Umeå flyttade 22-åringen till finska Ässät inför den här säsongen, där han producerade finfina 32 poäng (8+24) på 55 matcher – en poängnotering som gjorde att han kom på en sjätteplats i backarnas totala poängliga.

Har kontrakt med Ässät även över nästa säsong.

Jakob Stenqvist.Jakob Stenqvist.Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Arvid Henrikson (Lake Superior State)

Draftad: Av Montreal Canadiens i sjunderundan (187:e spelare totalt)

Backjätten (195 cm/96 kg) från Stockholm producerade fina siffror från sin backplats i AIK:s J18-lag vid tillfället, något som gjorde att Montreal tog en chans på honom sent i draften. Säsongen därpå blev det fortsatt juniorspel i AIK för Henrikson, vilket gjorde att han lämnade för spel i Örebro inför säsongen 2017/18.

I Örebro fick Henrikson spela en SHL-match innan han lämnade Sverige för spel i USA inför säsongen 2018/19. Under sitt första år i Nordamerika spelade den storvuxne backen i både USHL och NAHL, men tog den här säsongen klivet till collegeligan NCAA där han nu representerar Lake Superior State University.

På 37 NCAA-matcher noterades Henrikson för två poäng (1+1).

Mattias Elfström (Hanhals)

Draftad: Av Detroit Red Wings i sjunderundan (197:e spelare totalt)

Den storvuxne stockholmaren valdes som överårig i slutet av draften av Detroit. Producerade hyggligt med poäng i Malmös juniorlag vid tillfället och hade även fått spela fem SHL-matcher med skåningarna under säsongen. 

Säsongen därpå snittade Elfström gott över en poäng per match i SuperElit samtidigt som han fick chansen i 22 matcher i Hockeyallsvenskan med grannklubben Pantern. Tog sedan steget till Västervik säsongen därpå, där poängproduktionen landade på nio poäng på 49 matcher, vilket i sin tur gjorde att han klev ned till Hockeyetttan med Hanhals under säsongen 2018/19. 

Spenderade den gångna säsongen i Troja/Ljungby, där han producerade 24 poäng (10+14) på 35 matcher, men valde i våras att återvända till Hanhals.

Mattias Elfström.Mattias Elfström.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

David Bernhardt (klubblös)

Draftad: Av Philadelphia Flyers i sjunderundan (199:e spelare totalt)

Som sista svenska spelare i NHL-draften 2016 valdes den dåvarande Djurgårdsbacken David Bernhardt av Philadelphia Flyers. Efter draften fick Bernhardt sporadisk speltid i Djurgården i SHL samtidigt som han fick chansen i JVM med Juniorkronorna. 

Bernhardt spelade en och en halv seniorsäsong i Djurgården innan han under säsongen 2018/19 lämnade stockholmarna för spel i Växjö. 

Den gångna säsongen blev det bara nio matcher i Växjö innan parterna valdes att skiljas åt. Ny klubbadress blev då finska SaiPa, där han stod för sju poäng (1+6) på 33 matcher.

Var Bernhardt spelar den kommande säsongen är i dagsläget inte känt.


Lista: Bästa ögonblicken då Stanley Cup-pokalen lyfts

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten