Linus Nässén, Linus Lindström och Fredrik Karlström.
Foto: Bildbyrån
SHL

Svensktalangerna som kan dumpas av sina NHL-lag

ANNONS
I morgon går vi officiellt in på sommarkalendern, då maj slår över till juni. Den 1 juni är också deadlinen för NHL-klubbarna att sajna sina svenska draftval från draften 2016.
Totalt draftades 25 svenskar för fyra år sedan 
– och i morgon kan elva av dessa släppas av sina NHL-klubbar.

Många svenskar som draftas av NHL-klubbarna går sedan vidare och blir stjärnor eller etablerade spelare på NHL-nivå.

Så är inte fallet för alla svenskar.

Merparten av svenskarna som draftas får aldrig sätta sin fot i NHL eller skriva kontrakt med den klubb som en gång trodde så pass mycket på spelaren att de valde att använda ett av sina draftval på att tinga spelaren i fråga.

Under NHL-draften 2016 i Buffalo valdes 25 svenskar totalt med Jesper BrattAlexander Nylander och Jonathan Dahlén som de mest profilerade spelarna. Totalt har sex av de 25 svenskarna fått speltid i NHL sedan de draftades medan 14 spelare har fått skriva sina NHL-kontrakt. Så sent som i går blev Växjös tidigare back Linus Högberg den senaste från draftklassen att skriva sitt NHL-kontrakt, då han sajnade ett tvåårigt entry level-kontrakt med Philadelphia. 

Och det var i senaste laget.

I morgon, den 1 juni, infaller nämligen deadlinen för NHL-klubbarna att sajna sina svenska draftval från draften 2016. Enligt överenskommelsen mellan NHL och Svenska ishockeyförbundet så har klubbarna fyra år på sig att skriva kontrakt med sina draftade spelare. Gör man inte det kommer klubbarna att tappa sina rättigheter till spelaren i fråga, vilket gör att spelaren är fri att skriva NHL-kontrakt med viken klubb den vill – om den möjligheten skulle uppstå.

Nedan finner ni en sammanställning över de elva spelare, i ordningen de draftades, som under morgondagen kan släppas av sina NHL-klubbar.

Linus Nässén (Växjö)

Draftad: Av Florida Panthers i tredjerundan (89:e spelare totalt)

Backen tillhörde vid tillfället för draften Luleås organisation och spelade tio SHL-matcher för norrbottningarna under sitt draftår. Stockholmaren letade sig sedan vidare till både AIK och WHL-klubben Medicine Hat Tigers innan han inför den gångna säsongen återvände till Sverige för SHL-spel med Växjö Lakers.

Avslutade den gångna säsongen i Modo efter att han gått poänglös från 35 SHL-matcher med Växjö. På nio matcher i Modo noterades Nässén för en passningspoäng.

Linus Nässén.Linus Nässén.Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Fredrik Karlström (Växjö)

Draftad: Av Dallas Stars i tredjerundan (90:e spelare totalt)

Karlström var en poängstark spelare i AIK:s SuperElit-lag under sitt draftår vilket gjorde att Dallas lade beslag på honom redan i tredjerundan. Karlström fanns med i Juniorkronornas JVM-trupper både 2016 och 2017 och inför sin sista juniorsäsong skrev han SHL-kontrakt med Linköping. 

Inför den gångna säsongen sajnade 22-åringen med Växjö Lakers där han dubblade sin poängbästa notering i ligan till 20 poäng (10+10). Stockholmaren har kontrakt med Växjö även över nästa säsong.

Fredrik Karlström.Fredrik Karlström.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Linus Lindström (Skellefteå)

Draftad: Av Calgary Flames i fjärderundan (96:e spelare totalt)

Var som junior en av Skellefteås mest lovande spelare på många år och spelade två U18-VM innan han draftades i fjärderundan av Calgary. 

Har sedan han tog klivet upp till Skellefteås a-lag haft svårt att leva upp till sin offensiva potential och hade i början av SHL-karriären problem med att hänga med i tempot, men har på senare år utvecklat sin skridskoåkning. Den gångna säsongen var Lindströms poängmässigt överlägset bästa i SHL-karriären, då han gick från att producera sex poäng säsongen 2018/19 till att noteras för 20 poäng (7+13) i Skellefteåtröjan den gångna säsongen.

Linus Lindström.Linus Lindström.Foto: Bildbyrån

Jacob Cederholm (klubblös)

Draftad: Av Winnipeg jets i fjärderundan (97:e spelare totalt)

Den storvuxne backen SHL-debuterade i HV71 redan som U17-spelare och var lagkapten i Småkronrona under U18-VM-turneringen 2016. Plockades i fjärderundan av Winnipeg och fick under de två efterföljande säsongerna spela sporadiskt i SHL med HV71. 

Skrev 2018 på ett AHL-kontrakt med Winnipegs farmarlag Manitoba, men fick bara spela nio matcher i AHL innan han skickades ned till ECHL och Jacksonville. Spenderade även den gångna säsongen i Jacksonville, där han på 45 matcher noterades för sju assist. 

Kontraktet med Jacksonville har löpt ut och var Cederholms hockeyframtid finns är i dagsläget oklart.

Jacob Cederholm.
Jacob Cederholm. 

Alfons Malmström (klubblös)

Draftad: Av Detroit Red Wings i fjärderundan (107:e spelare totalt)

Lämnade Luleå för spel i Örebro inför sin draftsäsong för att få speltid i J20 SuperElit. Malmströms spel hos närkingarna imponerade så pass mycket på Detroits svenske scout Håkan Andersson att klubben valde att lägga beslag på backen i fjärderundan av 2016 års NHL-draft.

Malmström spenderade ytterligare en J20-säsong i Örebro efter draften och fick chansen i Juniorkronorna under säsongen 2016/17, men valde efter det att flytta till Jönköping och HV71. Där blev det uteslutande J20-spel och när juniortiden var över hamnade norrbottningen i Hockeyettan-klubben Boden.

Spelade förra säsongen i Östersund, där han på 25 matcher noterades för två passningspoäng. Kontraktet med jämtarna löpte ut efter säsongen och just nu är Malmström klubblös.

Alfons Malmström.Alfons Malmström.Foto: Petra Älvstrand/Bildbyrån

Hardy Häman Aktell (Växjö)

Draftad: Av Nashville Predators i fjärderundan (108:e spelare totalt)

Den storvuxne backens spel övertygade Nashvilles svenske scout Lucas Bergman att plocka honom i fjärderundan, trots att Häman Aktell främst bara spelat J18-hockey fram tills dess.

Efter att han draftades hamnade Skellefteåtalangen i ett skadehelvete modell större, vilket gjorde att han missade stora delar av de efterföljande två säsongerna. Trots att han bara hade spelat blott 14 matcher i SuperElit säsongen innan valde Björklöven att värva den tidigare stortalangen – och under förra säsongen fick han sitt genombrott på seniornivå i Umeåklubben.

Hans fina spel i Hockeyallsvenskan gick inte SHL-klubbarna förbi och nästa säsong kommer Häman Aktell att representera Växjö Lakers.

Hardy Häman Aktell.Hardy Häman Aktell.Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Philip Nyberg (Lindlöven)

Draftad: Av Buffalo Sabres i femterundan (129:e spelare totalt)

Buffalo valde att satsa på den storvuxne, högerfattade backen i femterundan. Nyberg sågs då som en doldis, då han inte hade representerat något av ungdoms- eller juniorlandslagen i Sverige.

Efter att han draftats valde Nyberg att flytta över till USA där han först spelade USHL-hockey med Madison Capitols innan collegespel för University of Connecticut väntade. 

Totalt spenderade Nyberg två och ett halvt år i NCAA-laget innan han inför den här säsongen valde att återvända till Sverige för spel i Hockeyallsvenskan med Mora. Vid jul lämnade dock 23-åringen dalalaget för spel i Hockeyettan-klubben Lindlöven, en klubb han även kommer att representera nästa säsong.

Philip Nyberg.Philip Nyberg.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Jakob Stenqvist (Ässät)

Draftad: Av Dallas Stars i sjätterundan (176:e spelare totalt)

Stenqvist visade tidigt prov på vilket offensivt hot han kunde vara från sin plats på blålinjen, då han snittade långt över en poäng per match i Modos J18-lag under sin draftsäsong. Han hade en mer tillbakadragen roll i klubbens J20-lag, men Dallas valde ändå att satsa på den offensivt skicklige backen i sjätterundan.

Bara månader efter att han draftas blev Stenqvist ordinarie i Modos a-lag och värvades senare av Frölunda, bara för att lånas ut till Björklöven under två säsonger. Efter två poängstarka säsonger i Umeå flyttade 22-åringen till finska Ässät inför den här säsongen, där han producerade finfina 32 poäng (8+24) på 55 matcher – en poängnotering som gjorde att han kom på en sjätteplats i backarnas totala poängliga.

Har kontrakt med Ässät även över nästa säsong.

Jakob Stenqvist.Jakob Stenqvist.Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Arvid Henrikson (Lake Superior State)

Draftad: Av Montreal Canadiens i sjunderundan (187:e spelare totalt)

Backjätten (195 cm/96 kg) från Stockholm producerade fina siffror från sin backplats i AIK:s J18-lag vid tillfället, något som gjorde att Montreal tog en chans på honom sent i draften. Säsongen därpå blev det fortsatt juniorspel i AIK för Henrikson, vilket gjorde att han lämnade för spel i Örebro inför säsongen 2017/18.

I Örebro fick Henrikson spela en SHL-match innan han lämnade Sverige för spel i USA inför säsongen 2018/19. Under sitt första år i Nordamerika spelade den storvuxne backen i både USHL och NAHL, men tog den här säsongen klivet till collegeligan NCAA där han nu representerar Lake Superior State University.

På 37 NCAA-matcher noterades Henrikson för två poäng (1+1).

Mattias Elfström (Hanhals)

Draftad: Av Detroit Red Wings i sjunderundan (197:e spelare totalt)

Den storvuxne stockholmaren valdes som överårig i slutet av draften av Detroit. Producerade hyggligt med poäng i Malmös juniorlag vid tillfället och hade även fått spela fem SHL-matcher med skåningarna under säsongen. 

Säsongen därpå snittade Elfström gott över en poäng per match i SuperElit samtidigt som han fick chansen i 22 matcher i Hockeyallsvenskan med grannklubben Pantern. Tog sedan steget till Västervik säsongen därpå, där poängproduktionen landade på nio poäng på 49 matcher, vilket i sin tur gjorde att han klev ned till Hockeyetttan med Hanhals under säsongen 2018/19. 

Spenderade den gångna säsongen i Troja/Ljungby, där han producerade 24 poäng (10+14) på 35 matcher, men valde i våras att återvända till Hanhals.

Mattias Elfström.Mattias Elfström.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

David Bernhardt (klubblös)

Draftad: Av Philadelphia Flyers i sjunderundan (199:e spelare totalt)

Som sista svenska spelare i NHL-draften 2016 valdes den dåvarande Djurgårdsbacken David Bernhardt av Philadelphia Flyers. Efter draften fick Bernhardt sporadisk speltid i Djurgården i SHL samtidigt som han fick chansen i JVM med Juniorkronorna. 

Bernhardt spelade en och en halv seniorsäsong i Djurgården innan han under säsongen 2018/19 lämnade stockholmarna för spel i Växjö. 

Den gångna säsongen blev det bara nio matcher i Växjö innan parterna valdes att skiljas åt. Ny klubbadress blev då finska SaiPa, där han stod för sju poäng (1+6) på 33 matcher.

Var Bernhardt spelar den kommande säsongen är i dagsläget inte känt.


Lista: Bästa ögonblicken då Stanley Cup-pokalen lyfts

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL