Ronnie Rönnkvist / Bildbyrån
ÖVRIGT

Målvaktslegendaren: De är tidernas bästa burväktare

ANNONS
Han är själv en av Sveriges största målvakter genom tiderna. Här plockar Djurgårdslegendaren Rolf Ridderwall ut de tio största burväktarna i ishockeyhistorien - och väljer ut två andra svenskar som tar plats på listan.

– Han var min stora idol, säger Ridderwall om landsmannen Leif Holmqvist som är en av de två.

Vilka är världens genom tiderna bästa målvakter? Givetvis en nästan omöjlig fråga att svara på med tanke på hur spelet utvecklats under åren. Målvaktsspel är inte det samma idag som då exempelvis Lars Svensson, Leif ”Honken” Holmqvist eller Lennart ”Klimpen” Häggroth spelade.

Rolf Ridderwall är både världsmästare och svensk mästare. Dessutom är han unik på så vis att han spelat för Hammarby, AIK och Djurgården. Jag kan personligen inte dra mig till minnes att någon annan målvakt gjort så. 

Hockeysverige.se bad Ridderwall plocka ut vilka tio målvakter han anser varit de bästa genom alla tider.
- Nu har jag valt att ta fem europeiska och fem nordamerikanska. Först vill jag ändå säga något om en av världens bästa målvakter som även var min vän, Pelle Lindbergh:
- I och med jag växte upp med Pelle, även om jag hade en egen resa lite i bakgrunden, var det häftigt att fått vara med på hans resa, följa hur den utvecklades. Att som svensk få Vezina Trophy som NHL:s bästa målvakt är grymt stort.

Utan rangordning, här är Rolf Ridderwalls tio bästa målvakter genom alla tider:

Leif "Honken" Holmqvist (Sverige), spelade för Strömsbro och AIK i högsta serien samt en säsong med Indianapolis i WHA.

”Han var min stora idol. Var fantastiskt bra under VM 1969 och 1970. Med på min lista fanns också Göran Högosta som jag också såg upp till lite grann, men jag kände att två målvakter från Sverige får räcka."

"Honken"Bildbyrån

Henrik Lundqvist (Sverige), har spelat för Frölunda och New York Rangers.

”Den andra målvakten från Sverige fick då bli ”Henke”. Han är nu topp-fem i NHL i antalet segrar. Dessutom har han stått länge i en av dom svåraste klubbar att stå i gissar jag, Rangers. Han har gjort det otroligt bra under lång tid. Dessutom har han gjort det bra i Tre Kronor där han vunnit både OS och VM-guld."

Henrik Lundqvist.Henrik Lundqvist.Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Miikka Kiprusoff (Finland) TPS, AIK, Timrå, San José och Calgary.

”Jag hade en runner-up där från det jag började kolla på VM, Jorma Valtonen. Även Pekka Rinne stod närmast på tur. Kiprusoff var som målvakt lite åt (Dominik) Hasek-hållet. Gjorde många stora räddningar. Hade en fantastisk karriär i Calgary. Inte så jätteskolad, hade en skön stil och gick mer på känsla när han tog puckarna.”

Världsmålvakten Kiprusoff spelade i Timrå under lockouten.Världsmålvakten Kiprusoff spelade i Timrå under lockouten.Bildbyrån

Ken Dryden (Kanada), spelade för Montréal i NHL.

”En av mina ungdomsidoler. Jag har knappt sett honom spela, men han var en myt när jag växte upp. Han var ganska lång och jag minns bilderna då han stod där och hängde på sin klubba och sin mask med rött och vitt."

Ken Dryden in action.Ken Dryden in action.Bildbyrån

Terry Sawchuk (Kanada), spelade i NHL för Detroit, Toronto, Boston, Los Angeles och New York Rangers

”Han dog redan 1970, endast 40 år gammal, efter ett slagsmål i New York med sin lagkompis Ron Stewart. Han är en av dom mest vinstrika målvakterna i NHL:s historia. När man ser en bild på honom… Lammet tystnar och dom här olika figurerna är ingenting emot Sawchuks ansikte. Han hade ärr precis överallt. Jag har sett filmer där han slänger sig som en fotbollsmålvakt med huvudet före fyra meter framför skytten och blottar hela ansiktet.”

Terry Sawchuk - tidernas kanske mest ikoniske målvakt.Terry Sawchuk - tidernas kanske mest ikoniske målvakt.

Vladislav Tretiak (Sovjet/Ryssland), CSKA Moskva.

”Hur bra var han egentligen i förhållande till att han spelade i världens bästa lag? Av lite nostalgiskäl hade jag även Viktor Konovalenko med i mina tankar. Ni vet den lilla målvakten med masken. Givetvis var Tretiak väldigt bra, men han spelade bakom världens bästa försvar. Därför är det också svårt, tycker jag i alla fall, att ta fram målvakter. Det är svårt att bedöma olika tidsepoker, men även utefter vilken nivå och vilka lag dom spelat i. Är det ett bra försvar är det oftast lättare att spela.”

Vladislav Tretiak.Vladislav Tretiak.Bildbyrån
Dominik Hasek (Tjeckoslovakien/Tjeckien) Spelade för Pardubice och Dukla Jihlava i Tjeckoslovakien. I NHL representerade han Chicago, Buffalo, Detroit och Ottawa. 

”Även bland tjeckiska målvakter hade jag ett par namn på tapeten, men det blev Hasek. Han har dessutom lyckats bra i NHL. Både Hasek och Tretiak har jag haft äran att spela mot. Det är kul att få med två sådana målvakter på den här listan. Det fanns två andra tjeckiska målvakter jag kommer ihåg lite extra från VM: Jiri Holecek och Vladimir Dzurilla”.

Dominik Hasek.
Dominik Hasek. 

Patrick Roy (Kanada), Montréal och Colorado.

”Temperamentsfull och vinstrik målvakt. Han verkar ha en grym vinnarskalle utefter vad jag har sätt på filmer och klipp från det att han spelade. Vann Vezina Trophy tre gånger".

Patrick Roy.
Patrick Roy. 

Martin Brodeur (Kanada), New Jersey Devils och St Louis Blues.

”Jag har ungefär samma recension på Brodeur som jag hade på Patrick Roy. Han har vunnit Stanley Cup tre gånger, två OS-guld och ett World Cup. Vann Vezina Trophy som NHL:s bästa målvakt inte mindre än fyra gånger".

Brodeur avslutade faktiskt karriären i St. Louis.Brodeur avslutade faktiskt karriären i St. Louis.Bildbyrån

Jacques Plante (Kanada), spelade för Montréal, St. Louis, New York Rangers, Toronto och Boston i NHL samt Edmonton i WHA. 

”Han var i Leksand och hade målvaktsskolor. Jag var aldrig med på dom, men det stod mycket om det i tidningarna. Bland annat var han ”pappa” till Jacques Plante-masken som Pelle LindberghStefan Lunner och Reino Sundberg spelade med. Även Bernie Parent låg nära till hands här. Parent var Pelles förebild och en som vi båda pratade mycket om då vi drömde om NHL. Även Parent körde med Jacques Plante-masken."

Legendaren Jacques Plante.Legendaren Jacques Plante.Bildbyrån



Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch