Sök
Anders Forsberg fortsätter jobba inom det alpina i minst ett år till.
Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg
SHL

"De ringer och frågar om spelare – vad jag tycker"

Ett år utanför hockeybubblan har gett Anders Forsberg nya perspektiv. Nu står det klart att han fortsätter att jobba med den alpina sporten i ytterligare ett år. Men han stänger inte dörren för att jobba inom hockeyn igen – om rätt erbjudande dyker upp.
–  Jag har varit med några gånger nu när man haft goda intentioner, men man har inte ekonomiska möjligheter eller spelarmaterialet för att vara kunna utmana, säger Forsberg till hockeysverige.se.

– Det är galet hur mycket snö det är i fjällen. Det har inte varit så här på säkert 50 år. Det kanske låter konstigt, men det här har varit en av de bästa skidsäsongerna på flera år.

Trots att det är 22 maj och sommarvärmen sakteliga presenterat sig i de södra delarna av landet har Anders Forsberg andra upplevelser att dela med sig av från de norra delarna av landet. Han är på väg hem från ett skidläger med sina elever från skidgymnasiet i Åre när hockeysverige.se når honom i bilen. Under pratstunden hinner han passera orter som Vilhelmina och Dorotea, där han stannar till för att titta till en familjegrav, i Norrlands inland.

Det var efter Moras degradering från SHL till Hockeyallsvenskan förra våren som Anders Forsberg kände att tiden var mogen att byta inriktning. Efter att ha jobbat inom ishockeyn i en eller annan form under hela 2000-talet var det dags att ge familjen större utrymme i livet.

För vare sig Forsberg jobbade som NHL-scout (Ottawa Senators och Buffalo Sabres), varit SHL-tränare (Skellefteå och Modo) eller sportchef (Mora) har det varit många dagar och nätter hemifrån. Speciellt då familjen – hustru och två döttrar sex och tolv år gamla – återfinns i Åre som är "så långt från all ishockey man kan komma", som Forsberg själv uttrycker det. 

– Ganska tidigt i Mora-äventyret kände jag att det inte funkade med familjesituationen, förklarar han. 
– Jag var tveksam till att ta jobbet över huvud taget, men Mora var påstridiga. De sa att jag kunde jobba hemifrån mycket, men jag märkte ganska snabbt att det inte gick. Om något blir det mer jobb i en lite mindre förening som Mora.


KOM IN PÅ DET ALPINA SPÅRET "AV EN SLUMP"

I och med att Mora åkte ur SHL bröts per automatik hans kontrakt med klubben. Det öppnade upp för nya utmaningar. Att han slutligen hamnade i den alpina skidåkningen var inget han hade planerat för.

– För länge sedan jobbade jag åt skidförbundet och var ansvarig för landslaget i puckelpist mellan OS i Lillehammer (1994) och OS i Nagano (1998). Då lärde jag känna massa alpint folk i förbundet. Av en slump var jag vid den här tiden förra året ute och cyklade landsvägscykel. Jag berättade för en gammal kollega att jag tänkte göra något annat. "Ska du inte komma och testa hos oss?" Jag var skeptisk men de började tjata att jag skulle komma och testa. Så på den vägen blev det. Jag fick en anställning på ett år.

Hur har första året i den nya rollen varit?
– Helt annorlunda… Det är ett skidgymnasium, så man kanske skulle kunna jämföra det med att ha ett hockeygymnasium, men det är en helt annan kultur på gott och ont.

På vilket sätt? 
– För det första finns inte trycket och fanskulturen där. Drivet och passionen kring sporten som tilltalar mig finns inte på samma sätt. Sedan blir det ju aldrig match (skratt). Man jobbar lika mycket som när man är hockeytränare, men det blir en helt annorlunda upplevelse. Det har varit ett jättespännande år där jag lärt mig väldigt mycket nytt.

Nu står det också klart att det blir en fortsättning på skidgymnasiet i Åre i minst ett år till.

– Ja, jag kommer att gå upp och vara huvudansvarig. Det blir en roll som lite mer liknar den jag haft i hockeyn tidigare, ungefär som sportchef, säger Anders Forsberg.
– Det känns rätt och jag gillar det mycket mer. Blir det inte bra vet man att man har varit en stor del av problemet, och går det bra vet man att man har varit en stor del av framgången. Det känns bra att ha en roll där man väldigt tydligt kan se kan se att vad man gör spelar roll.

Anders Forsberg.Foto: Bildbyrån/Niklas Larsson

"LIGGER LÅNGT EFTER I STRUKTUR"

Skillnaden mellan att jobba med alpin skidåkning och ishockey är stor på flera plan. Anders Forsberg tror att hans erfarenheter från hockeyvärlden kommer till nytta när det gäller att utveckla den alpina verksamheten.

– Den alpina åkningen har mycket, men den ligger långt efter hockeyn i struktur och sådana grejer, säger han och utvecklar sitt svar: 
– Bara en sådan grej som att man gör en säsongsplanering i hockeyn. Man vet exakt vilka dagar det är matcher och du har hela tiden koll på hur du ska träna. Du vet var, när och hur du reser. Allt är satt så himla tidigt. Men här inom den alpina sporten är det väldigt öppet allting. Där tror jag att jag kan hjälpa till, få mer struktur och skapa en årsplanering för hur man ska träna så att alla vet vad som gäller.

Hur ser din kontakt med ishockeyn ut i dag?
– Det finns intresse kvar. Kontakten jag har haft har framför allt varit mot Nordamerika. De ringer och frågar om spelare, vad jag tycker och så. Nu när man inte längre är bunden till en klubb så kan det kan vara vilken klubb som helst som ringer. Där har jag haft en tätt kontakt med en del gamla kollegor, speciellt nu när scouterna inte har kunnat gå ut och kolla på matcher under våren. Det finns en större osäkerhet när de inte kan se spelarna.

Hur mycket hockey har du kunnat se själv?
– Väldigt lite. Det är första gången i mitt liv jag inte sett en enda match live under en säsong, känns det som. Men sedan har jag följt SHL genom C More och NHL genom Viasat på tv, men det blir givetvis inte alls lika mycket som förut när man inte gjorde annat än att titta på hockey. Därför känns det inte som man har sett nånting. Men det har varit bra för mig att gå ned lite grann och fokusera på annat. Om jag väl går in i det igen igen är det bra att ha fått reflektera och andas.

ÖPPEN FÖR HOCKEY IGEN

Anders Forsberg har inte saknat hockeyn i någon större utsträckning, men tror att det kunnat vara annorlunda om inte coronakrisen kommit in i bilden. 

– Det kanske var bra för mig att det inte blev något slutspel i år, då hade det blivit jobbigare (skratt). Det är då det är som roligast, när allt ställs på sin spets. Nu blev det en lugnare övergång för mig på det viset.

Samtidigt utesluter han inte en återkomst till sporten på sikt. Men då ska det till en större klubb i Europa eller en NHL-klubb som han ser potential i.

– Ja, det är det jag siktar på i så fall. Jag räknar in Sverige till Europa. Det ska vara bra en bra situation och man ska vilja göra något bra från klubben sida. Jag har varit med några gånger nu när man haft goda intentioner, men man har inte ekonomiska möjligheter eller spelarmaterialet för att vara kunna utmana.
– Jag gillar – och det gör väl de flesta – när det finns möjligheter att bli bra, när det finns duktiga och talangfulla spelare i organisationen som vill väldigt mycket. Det är samma sak med NHL. Där får du ju jobba med den yttersta spetsen, men då ska det ändå vara så att man har bra möjligheter att göra det jobbet bra. Kan man hitta personkemi och spännande klubbar att jobba blir det genast intressant.

Men fram till dess är det fortsatt fokus på det alpina skidgymnasiet i Åre. I minst ett år till.


TV: Tar Mathias Bromé plats i Detroit Red Wings?

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten