David Åslin är sugen på ett nytt utlandsäventyr.
Foto: Privat & Bildbyrån/GEPA pictures
Europa

"Vill ta familjen med på ett nytt hockeyäventyr"

ANNONS
Han har en lite stökig säsong bakom sig med spel i tre klubbar.
Nu går David Åslin klubblös, men saknar inte intresse från svenska klubbar. Helst av allt vill dock den 30-årige forwarden testa på ett nytt utlandsäventyr med familjen.
– Jag vill framförallt utomlands, men stänger absolut inga dörrar i Sverige, säger Åslin.

David Åslin vann priset ”Årets mål” i SHL tre år i rad. Att beskriva honom som en puckartist känns inte fel. Inför den senaste säsongen lämnade han ett och ett halvt ganska misslyckade år i Södertälje bakom sig för att flytta till Österrike där han hittade tillbaka till sitt gamla ”hockey-jag” igen. 

Men han har också blivit pappa för första gången, vilket han upplever själv påverkat honom positivt både som människa och hockeyspelare. 

– Att bli pappa har påverkat mig mycket, berättar David Åslin som är hemma i Sverige och tränar.
– Säsongen som var blev min första som pappa. Det kändes bra att bli pappa och det har varit väldigt skoj.
– Jag tycker också att jag fick spela mitt spel och jag är nöjd med säsongen som var spelmässigt. Jag spelade en bra hockey i framförallt Österrike. Det var dessutom glädjande att ha familjen och vår dotter på läktaren. Det smittade verkligen av sig på mitt spel.

"DET HAR VERKLIGEN GETT MIG MYCKET"

Åslin upplever också att han har fått en positiv distans till hockeyn efter det att han blivit pappa. 

– Absolut. Det är också vad jag framförallt känner har varit nyttigt för mig. Om det går tungt är det lätt att man grubblar ner sig i hockeyn för mycket. Nu har jag inte riktigt tid för det längre.
– Jag blir glad varje gång jag kommer hem och får då en härlig distans till allvaret på något sätt, vilket jag tycker är skönt.

Har just den biten gjort att du utvecklats som hockeyspelare?
– Ja, verkligen. Både som människa men framförallt som hockeyspelare. Jag har blivit mer mogen av situationen och lärt mig hantera att det finns ett liv utanför och inte bara gräva ner mig i hockeyn.
– Släppa och gå vidare men samtidigt köra på när man väl ska göra det. Det har verkligen gett mig mycket att bli pappa.

David Åslin och dottern Julia.David Åslin och dottern Julia.Foto: Privat

Hur fungerade det att ha med sig familjen till Österrike vid sidan av hockeyn?
– Vi har haft det jättebra. Sara har trivts väldigt bra och det har fungerat bra med Julia också. Sara var mamma ledig under tiden vi var där och även det har fungerat bra, vi har verkligen trivts.

TRE KLUBBADRESSER PÅ EN SÄSONG

David Åslin inledde senaste säsongen med spel i österrikiska Graz. Där svarade han för fyra mål och totalt elva poäng på tio matcher. Därefter skrev han på för Vienna Capitals där han spelade elva matcher, gjorde ett mål och totalt fem poäng.

– För det första skrev jag två korttidskontrakt. Det kanske inte var det mest optimala. Samtidigt kom jag från en, vad jag tycker själv, svagare säsong i Södertälje där jag inte fick visa upp mig från min bästa sida.
– Jag fick ett korttidskontrakt i Graz då dom hade fått en av sina toppforwards skadad. Då fick jag chansen att visa upp mig och under dom matcherna jag spelade tog jag verkligen chansen. Sedan är det lite andra regler i Österrike jämfört med Sverige. Olika importregler kring bland annat hur många man får vara i truppen.
– Graz hade helt enkelt inte plats för mig då dom andra importerna kom tillbaka. Sedan var det även en kostnadsfråga att sparka någon som redan hade ett långtidskontrakt. På den vägen blev det ingen fortsättning där.

Det blev mycket resande den gångna säsongen för familjen Åslin.Det blev mycket resande den gångna säsongen för familjen Åslin.Foto: Privat

Ny klubbadress blev då alltså Vienna Capitals för 30-åringen. 

– Jag tycker det gick bra där också, men jag fick en liten annan roll i Wien, en mer defensiv lagd roll. Det kändes ändå bra och hockeyn där nere passade mig.
– Egentligen ville jag vara kvar utomlands efter att kontraktet med Vienna gått ut. Jag letade klubb och lagen jag förhandlade med ville att jag skulle hålla igång och spela. Det skulle inte se så bra ut om jag inte spelade några mer matcher den säsongen.
– Vita Hästen kom och bad om hjälp. Jag såg det som en rolig utmaning samtidigt som det var bra för mig att få matcher och spela.

ROLIG TID I NORRKÖPING: "BRA COACH"  

Det blev tre matcher, ett mål och totalt tre poäng i Vita Hästen för David Åslin.

– Allt gick väldigt fort, men det var en rolig tid. (Tony) Zabel som var där är en bra coach. Jag spelade bara tre matcher och hade inte spelat på jättelänge innan jag kom dit, men det kändes ungefär som då jag spelade i Österrike
– Jag hade dessutom ett helt annat självförtroende än vad jag hade säsongerna innan. Jag byggde verkligen upp mig som både spelare och person under säsongen som var.

Fick du inte spela ut ordentligt i Södertälje och med det också ett sämre självförtroende?
– Ja, till etthundra procent. Jag spelade knappt någon powerplay och dom använde inte mig som en offensiv spelare. Självklart blev jag hämmad av det och påverkade min prestation.
– Sedan kan man vrida och vända på det där, tycka att det var upp till mig att ta vara på situationen och så vidare. Jag tycker ändå att man ska använda det man har på bästa sätt. I mitt fall tycker jag att det är min offensiv.

"NU ÄR HAN SÄKERT SUR FÖR ATT JAG INTE VALDE HANS LAG"

Har du haft någon dialog med Rickard Rauge eller Tony Zabel om en fortsättning i Vita Hästen?
– Jag vet att det finns att det finns intresse från dom och några andra klubbar i Sverige. Jag vill framförallt utomlands, men stänger absolut inga dörrar i Sverige eftersom det är en oviss framtid med coronan och allt det där.
– Idag vet vi inte riktigt när klubbar kan börja förhandla med spelare och när man öppnar upp igen. Jag får först se hur allt sådant blir, men allt är av intresse.

Hur många gånger har Anders Gozzi ringt?
– Han har faktiskt inte ringt. Han ringde och ville att jag skulle komma till AIK då jag kom hem ifrån Wien. Då tjatade han ett par gånger, men jag valde ett annat alternativ.
– Nu är han säkert sur för att jag inte valde hans lag så han är inte intresserad, men jag är i min livs form, säger Åslin med glimten i ögat och fortsätter:
– Jag är nöjd med min förra säsong och tycker att jag spelade en bra hockey. Det är svårt för er som inte sett matcherna, men jag var ändå med topp fyra när jag åkte från Graz. Det är ändå en ganska bra liga om man ser till vilka spelare som spelar där. Den håller exempelvis en högre klass än vad Hockeyallsvenskan gör. Sedan är det en offensiv liga, vilket passar mig bra.


TV: Tar Mathias Bromé plats i Detroit Red Wings?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL