Sök
SHL

"Man vet vad man har – men aldrig vad man får"

Siktet var hela tiden inställt på NHL. Efter en lång process med åtskilliga möten med sportchefer, scouter och general managers stod det emellertid klart i går att Leon Bristedt blir Rögle trogen åtminstone en säsong till. Här berättar forwardsstjärnan om spelet bakom det tuffa beslutet.


– Framförallt är det bara skönt att kunna släppa det här och lämna allt bakom sig…

Det är med en viss lättnad i tonen som Leon Bristedt bemöter den klassiska sportfrågan ”Hur känns det?” när undertecknad ber Tre Kronor-forwarden att dela med sig av sina känslor kring gårdagens besked att han nobbar NHL:s locktoner för en fortsättning i SHL och Rögle. 

Processen har varit tidskrävande och svår.

– Det har varit en väldigt lång period med velande fram och tillbaka. Möten med agenter, scouter, sportchefer och diskussioner med familj och vänner... Jag har bollat med väldigt många för att komma fram till det bästa beslutet.

Redan förra säsongen var NHL-klubbarna ute efter Bristedts signatur. Den tidigare University of Minnesota-forwarden hade gjort stor succé under sin debutsäsong i SHL med Rögle och var således högvilt på den europeiska Free Agent-marknaden för NHL-klubbarna. 

Den 25-åriga stockholmaren valde då att ta ytterligare ett år i Sverige för att kunna ge sig en än bättre chans till ett lukrativt NHL-kontrakt till denna höst. 

För det var ju hela tiden det som var tanken.

– Allt började ganska tidigt på säsongen. Jag hade som bekant intresse från NHL redan förra säsongen och det var ett intresse som växte under säsongens gång. Agenten har fått jobba rätt hårt.
– De NHL-klubbar som är riktigt intresserade vill oftast träffas, så det har blivit att jag suttit i en del möten med klubbarna där de berättar om sin organisation, vad de tycker och tänker om framtiden och ja… Ett säljmöte, skulle man väl kunna kalla det.
– Därefter har det blivit en lite avvaktande period. NHL-klubbarna behöver se vad som händer i deras organisation med slutspel, draft och allt de där. De ska ha scoutmöten, GM-möten och sedan om de är intresserade har de kommit med ett erbjudande.
– Då har jag fått ta ställning till erbjudandet och förhandlat som i vilken affär som helst, då man så klart vill ha så bra villkor som möjligt. När förhandlingarna sedan är klara har jag sedan valt om jag vill skriva på det kontraktet eller inte.

Men det där NHL-kontraktet undertecknades aldrig. 

Leon Bristedt.

FÖRÄNDRADE OMSTÄNDIGHETER: "BÖRJAR VÄRDERA PÅ ETT ANNAT SÄTT"

Under året som gått har förändrade omständigheter reviderat ursprungsplanen. I november anlände han och flickvännens dotter till världen och under våren har som bekant ett virus mer eller mindre vänt upp och ned på världen.

– Både jag och Rögle har hela tiden varit inställda på att jag ska åka över, berättar Bristedt.
– Sen har det hänt en del under säsongen. Coronaviruset har ställt till det för en hel del människor och sen har vi även fått en dotter. Det gör att man börjar värdera saker på ett annat sätt.
– Redan innan coronan och innan vi fick vår dotter så sade jag att allt skulle kännas väldigt bra på alla möjliga sätt om jag skulle åka över, eftersom vi trivs så otroligt bra i Ängelholm. Med alla omständigheter och ryktena att NHL-säsongen inte drar igång förrän i december så kändes det tryggt för familjen och bra hockeymässigt för mig att vara kvar.

Ska jag då sitta nio månader utan att spela match? Det skulle bli konstigt.

Just ovissheten kring nästa säsongens NHL-start var något som i slutändan hade stor inverkan på Bristedts beslut, berättar han själv.

– Jag har inte spelat hockey sedan februari, ska jag då sitta nio månader utan att spela match? Det skulle bli konstigt.

JOBBIGT BESLUT: "BRA BESLUT MÅSTE FÅ TA TID"

När allt kom omkring var det trots allt tryggheten i Ängelholm som lockade mest. Men att för andra gången på två år nobba barndomsdrömmen var inget lätt beslut för 25-åringen.

– Det var tufft. Otroligt tufft. Det är också därför det har tagit så lång tid. Jag började väl med allt det här redan i december och började med ett riktigt hårt, intensivt arbete i februari och nu är vi inne i mitten av maj, så… Det säger kanske en del.
– Så det är klart att det varit ett svårt beslut. Men bra beslut måste få ta tid, tror jag. Man behöver vända och vrida på alla stenar och se saker och ting från olika synvinklar både en och två gånger. Jag har valt att låta beslutet växa fram naturligt och jag känner mig bekväm med det beslut som jag nu har fattat.

Fortsätter jag utvecklas och bli bättre så kommer chanserna och möjligheterna att åka över vara ännu större nästa år.

I samband med beskedet att han nobbat NHL-klubbarnas locktoner stod det också klart att Tre Kronor-forwarden tecknat ett nytt kontrakt med Rögle som håller honom i klubben till och med 2022. 25-åringen kan dock, om allt går enligt Bristedts egna plan, vara förlorad för Ängelholmsklubben redan om ett år.

– Ska jag spela i SHL är det Rögle jag vill spela i just nu och vi trivs otroligt bra. Jag ser ingen anledning att flytta till någon annan klubb i Sverige om jag ska spela här. Sen har alla spelare en "NHL-out" i sina kontrakt, så kommer den möjligheten nästa år igen så kan jag åka då också. Gör den inte det så har jag en trygghet här hemma.
– Samtidigt vet jag att jag har tagit steg för varje år som jag varit i Rögle och jag är övertygad om att jag kan ta ytterligare kliv även nästa säsong. Man vet vad man har men aldrig vad man får. Fortsätter jag utvecklas och bli bättre så kommer chanserna och möjligheterna att åka över vara ännu större nästa år.

Leon Bristedt.

"KAN JAG GÖRA DET UTAN SHL:S BÄSTA CENTER?"

Kan Bristedt prestera på samma nivå som den gånga säsongen ska en NHL-framtid således vara fullt rimlig även hösten 2021. Han både inledde och avslutade säsongen på skadelistan, men kan trots allt se tillbaka på en mycket bra säsong.

Totalt noterades Bristedt för 36 poäng (14+22) på 40 SHL-matcher.

– Jag hittade in i mitt spel ganska snabbt och jag är väldigt nöjd överlag med vad jag presterade. Jag är mest nöjd att jag lyckades producera och vara en offensiv kraft, oavsett omgivning. Jag tror jag spelade med en åtta, nio olika spelare den här säsongen och trots det har jag varit relativt jämn i min poängproduktion och det var väl någonting som många, inklusive mig själv, tvekade på lite inför säsongen, säger Bristedt.
– Jag hade spelat med Zaar och Ted hela min första säsong här och det var så klart en fråga jag ställde mig själv också. "Kan jag göra det utan SHL:s kanske bästa center vid min sida"?
– Det visade jag att jag kunde och det är jag nöjd med. Jag tog steg, mitt poängsnitt gick upp och jag utvecklade mitt spel. Sen finns det absolut fler steg att ta. Framförallt vill jag få upp mitt målskytte ännu mer och ta en mer ledande roll i och runt laget. Sen vill jag fortsätta hitta lösningar och producera oavsett omgivning, det tror jag blir otroligt viktigt.

Rögle har tappat en hel del tunga namn inför nästa säsong. Kodie Curran är borta. Ted Brithén likaså. Känner du att du är en av spelarna som ska kliva fram och fylla dessa skor nästa säsong?
– Jag tror att det kommer naturligt. Jag har skrivit nytt kontrakt, många av de bästa spelarna försvinner och platserna ska alltid fyllas. Antingen ska de fyllas på utifrån eller inifrån och jag har ändå min statistik i ryggen på vad jag gjort här de senaste två säsongerna.
– Det naturliga steget är så klart att jag ska axla en sån roll, där man ska kunna förvänta sig poängproduktion och att det alltid händer någonting. Det är så klart jätteroligt och inspirerande, samtidigt gäller det att man hanterar det på rätt sätt.

Tror och tycker att jag har 20 mål i mig.

SKYHÖGA MÅLSÄTTNINGAR  

Bristedt vill inte bara ta en än större roll i Ängelholmlagets lagbygge nästa säsong. Han vill även ta kliv poängmässigt – och framförallt målmässigt.

– Jag tror och tycker att jag har 20 mål i mig. Med lite flyt hade jag nog kunnat vara uppe och nosat på det i år om jag fått hålla mig skadefri och haft lite medstuds i videobedömningar och så där.
– Men jag gillar egentligen inte att prata om mål och poäng och sådana saker. Är det en sak jag lärt mig är det att jag är som bäst när jag fokuserar på nästa dag, nästa träning, nästa match. Då kommer allt av sig själv. Det blir en biprodukt.
– Jag vet att om jag har rätt fokus och tränar rätt så har jag gett mig själv en väldigt stor chans att ta steg. Egentligen är väl det största kravet på mig själv att jag ska arbeta hårt varje dag och hela tiden bli bättre. 

Även för laget är målsättningarna skyhöga. Under Bristedts tid i Rögle har klubben gått från en klubb som drömt om ett SM-slutspel till att bli en genuin utmanare till Raoul Le Mats pokal.

– Alla lag vill alltid ta kliv framåt. Nu slutade vi trea i serien i år, så det är bara naturligt att vi siktar mot topplaceringen. Sen är det en otroligt jämn och svår liga, så det behövs en del tur och tillfälligheter.
– Samtidigt tycker jag att Rögle visat att man är uppe i toppen för att stanna och klubben har en väldigt uttalad målbild över att man ska vara i toppen varje år. Det är någonting som alla spelare i klubben förstår och delar. Det är upp till oss att förverkliga den målsättningen.

Foton: Bildbyrån


TV: Marcus Krüger fick nytändning efter att ha lämnat NHL

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten