Lucas Raymond spås bli draftad riktigt tidigt.
Foto: Bildbyrån/Carl Sandin
NHL-draften

"Han är en artist när det kommer till att lura motståndarna"

ANNONS
Lucas Raymond väljs redan som fjärde spelare och hela sex svenskar går i första rundan. Det förutspår The Hockey News i sin stora draftranking.

Ingen vet ännu om det blir en NHL-draft nästa månad eller om ligan väljer att skjuta fram den ytterligare till det att säsongen 2019/20, om möjligt, är färdigspelad.

Däremot fortsätter draftrankingarna att strömma in.

Senast i raden av publikationer att avtäcka sin slutgiltiga ranking är The Hockey News. I sitt senaste magasin listar man med hjälp av en jury bestående av NHL-scouter de hundra hetaste spelarna ur årets draftkull. Och om The Hockey News har rätt kommer det att bli en rolig draft ur svenskt perspektiv.

Inte mindre än sex svenskar spås nämligen bli valda i den första rundan. Och av dessa rankas Frölundas jättelöfte Lucas Raymond så högt som fjärde spelare efter tättrion Alexis LafrenièreQuinton Byfield och Tim Stützle.

Om Raymond skriver The Hockey News att han är långt ifrån redo för NHL-spel, men att den offensiva uppsidan som han besitter och de utvecklingsmöjligheter han har gör honom till en mycket spännande spelare.

– Du vet vad Lafrenière kommer att bli, du vet vad Byfield kommer att bli och du vet (Alexander) Holtz kommer att bli, men Raymond är en kille som du måste vara lite mer troende för att scouta, säger en scout om svensken och fortsätter:
– Han är en artist när det kommer till att lura motståndarna. Du tror att du har honom, men i samma stund som du tror det har du blivit lurad. Då är det för sent.

Helge Grans.Helge Grans.Foto: Bildbyrån

"SUPERHÖG POTENTIAL"

Nämnde Alexander Holtz är åttonde spelare på The Hockey News lista. Han beskrivs som den bästa målskytten av samtliga spelare tillgängliga i draften. 

– Han är en skytt, en riktigt bra målskytt. Han är hungrig, han är på pucken, han använder sin kropp för att skydda pucken och skaffa sig fördelar. Han har riktigt bra instinkter och hittar rätt ytor offensivt och finner pucken. Han vill alltid göra mål, säger en scout om djurgårdsforwarden.

På plats 14 och 15 återfinns två svenska backar. Det handlar om den storvuxna duon William Wallinder, Modo, och Helge Grans, Malmö. Wallinder spelade 18 allsvenska matcher under säsongen medan Grans bokfördes för 21 matcher i SHL.  

– Han är en stor back som är en väldigt bra skridskoåkare och det är alltid väldigt attraktivt, säger en scout om Wallinder.

Grans, som snittade en poäng per match i J20 SuperElit, beskrivs ha hög offensiv uppsida.

– Han har kreativiteten och potentialen att bli solid. Han är en spelare som kan transportera pucken och smyga med som en fjärde forward och hitta kreativa lösningar. Superhög potential och utan tvekan en spelare för första rundan, säger en scout om honom.

"HAN ÄR OMOGEN"

De sista två svenska spelarna som tar plats bland de 31 första på The Hockey News ranking är HV71:s forward Zion Nybeck (23:a) och Luleås dito Noel Gunler (24:a). 

Nybeck prisas för att han trots sina 172 centimeter är en orädd spelare som inte tvekar att ge sig in i hettan runt kassen. Han beskrivs som en spelare med "stor offensiv uppsida,  bra blick för spelet och kreativitet". 

Gunlers namn har varit omstritt senaste året, mycket beroende på att han sällan dykt upp i landslagssammanhang. Exempelvis petades han från U18-VM i fjol trots att han snittade flest poäng av samtliga spelare i sin ålderskull i J20 SuperElit då. Farhågorna kring Gunler anses dock vara överdrivna, säger en scout:

– Han är omogen, men det är vanligtvis något som försvinner. Han har spelat en hel del matcher med A-laget, så det kan inte vara något större problem.

Övriga svenskar på The Hockey News topp 100-ranking:

43) Emil Andrae, b, HV71
54) Theodor Niederbach, fw, Frölunda
62) Calle Clang, mv, Rögle/Kristianstad
89) Daniel Torgersson, fw, Frölunda

Fotnot: Draftnumret av The Hockey News kan införskaffas här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL