Nils Höglander förlorade sin storasyster Tilda i en tidig ålder.
Foto: Bildbyrån & Privat
NHL

"Hon vet nog om att gått bra för mig och hjälper mig på vägen"

ANNONS

NHL-kontraktet är påskrivet. Nu är det upp till Nils Höglander att övertyga Vancouver Canucks om att han är redo för spel i världens bästa liga. 
– Jag har min kreativitet som kan göra mig till en NHL-spelare, säger han till hockeysverige.se.

Nils Höglander har utvecklats till en av SHL:s mest sevärda spelare. Nu kommer han under kommande säsong få chansen att underhålla NHL-publiken då han skrivit på ett kontrakt med Vancouver Canucks. Samma klubb som draftade honom i andra rundan förra sommaren. 

– Det var något jag drömt om och väntat på sedan jag blev draftad av Vancouver, så det var en skön känsla, berättar 19-åringen från Bockträsk som är nere i Ängelholm och tränar inför en eventuell NHL-debut senare i år.
– Vi pratade om det litegrann redan då jag blev draftad, men också att vi sedan skulle vänta och se vad som skulle hända. Såklart var jag lite förvånad när jag fick den här chansen, men samtidigt medveten om att det låg i luften.

Höglander deltog på Canucks development camp förra sommaren. Där fick han ett väldigt gott intryck av klubben och hela organisationen. 

– Det var såklart jättemäktigt och det känns som alla fansen i Vancouver är väldigt insatta i hockeyn. Jag fick ett jättebra intryck av hela staben. Samtidigt är det väldigt fint där med bergen och vattnet. Dessutom är det en stor stad. 

"ALLA VET HUR BRA ELIAS ÄR"

19-åringen har sedan han skrev på kontrakt fått lite hälsningar från spelare som kan bli blivande lagkamrater. 

– Innan jag skrev på pratade jag inte med någon av svenskarna, men efter draften skickade (Jacob) Markström ett SMS och grattade mig. 
– Nu efter har (Jake) Virtanen hört av sig och gratulerat mig, men det är många andra som grattat mig också. 

Nu får du eventuellt chansen att spela med Elias Pettersson, hur ser du på det?
– Det skulle vara sjukt mäktigt att få spela med honom och i samma lag.
– Först och främst måste jag ta en plats i laget. Sedan får vi se vem jag kommer att spela med, men att få spela med honom skulle vara stort. Alla vet hur bra Elias är och vad han gjort. Dessutom kommer han bara bli bättre och bättre.

Vad har du för målsättning kommande säsong?
– Att ta en plats och helt enkelt kriga. Efter det får jag utgå ifrån vad jag kan påverka med speltid och allt sådant. 

Kan Nils Höglander och Elias Pettersson bli ett svenskt radarpar i Vancouver?Kan Nils Höglander och Elias Pettersson bli ett svenskt radarpar i Vancouver?Foto: Kajsa Kalméus & Bildbyrån

Om det inte blir NHL direkt för Nils Höglander ser både han och Vancouver att det skulle vara bättre för honom att spela i SHL ytterligare en säsong. 

– Vi har i alla fall pratat lite grann om det, att skulle jag inte ta en plats är ett alternativ att spela i Rögle igen.
– Jag har haft två lärorika säsonger här och jag har kontrakt ett år till med Rögle så i så fall tror jag att det bästa för mig skulle då vara att gå tillbaka till Rögle och spela.

Står Vancouver bakom det valet också om det skulle bli aktuellt?
– Ja, vi har pratat om det och de litar på vad jag och min agent (Daniel Ljung) tycker är den bästa utvecklingen för mig. 

"INGEN VET VAD JAG SKA GÖRA"

Vad är det som gör Nils Höglander till en NHL-spelare?
– Jag har min kreativitet som kan göra mig till en NHL-spelare. Att ingen vet vad jag ska göra. I vissa lägen kan jag hitta på lite olika saker. Sedan känns det som jag har drivet att vilja bli bättre men också att komma dit bort.
– Man kan nöja sig med att skriva kontrakt och alla sådana grejer, men det är egentligen nu det börjar att försöka ta en plats i laget och bli en NHL-spelare.

När vi sågs i Mall of Scandinavia 2016, kunde du ens ana eller drömma om att du en dag skulle dra på dig Vancouvers matchtröja och få chansen i NHL?
– (Skratt) Jag har alltid drömt om NHL, men det kändes nog ganska långt bort då. Som jag minns det i dag så var drömmen då att ta en plats i Hockeyallsvenskan hos AIK.

Vad har du utvecklat mest som hockeyspelare sedan du kom till Rögle?
– Jag har svårt att peka ut något mer exakt, men spelet utan puck, att vara i rätt position på banan och kunna läsa spelet. När jag själv har pucken är det lättare att veta vad jag ska göra, men just spelet utan puck är nog det jag lärt mig mest om. 

Höglander upplevde också att det var en omställning när det handlade om just själva spelet i Hockeyallsvenskan jämfört med SHL.

– Ja, så är det alltid. Precis som alla sa innan till mig att det är större och tuffare motståndare i SHL. Sedan känns det framför allt att jag mognat som spelare och person från AIK-tiden också. Det känns som jag har förbättrat mycket, säger Höglander som håller ett extra öga på sin gamla klubb AIK.
– Det är alltid så att man följer klubben man varit i och kollar lite extra mycket på dem. I alla fall lite mer än andra klubbarna i Hockeyallsvenskan. 

Nils Höglander i AIK för två år sedan.Nils Höglander i AIK för två år sedan.Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

Hur kände du då AIK hade det riktigt tufft förra säsongen?
– Det var jättetungt för dem när det blev en sådan dipp. Samtidigt är AIK en stor förening och har förmågan att bryta trenden från förra säsongen.
– Jag tror AIK kommer få en bättre säsong nu. Det ser ut som de har värvat in bra spelare och framför allt då spelare som varit där innan. Jag tror att det kan bli bra för AIK nästa säsong. 

"SVÅRT ATT TA EN PLATS VARJE MATCH" 

Nils Höglander svarade för nio mål och totalt 16 poäng på 41 matcher senaste säsongen, men känner sig inte riktigt nöjd eller tillfreds med hur det gick.

– Det var en lärorik säsong och det gick jättebra för laget. Samtidigt gick det bra för mig, men i vissa matcher hade jag mindre med istid och i andra matcher spelade jag mer. Vi hade ett jättebra lag så det var svårt att ta en plats i varje match.
– Jag fick hela tiden kämpa och slåss om speltid, vilket var positivt men ändå lite tråkigt då jag inte spelade det jag ville. Det blir så när man är med i ett bra lag.

Vad kunde du göra bättre för att du skulle få mer istid som du själv ser det?
– Egentligen allt. Spelet utan puck, det defensiva… Jag och Abbotts (Chris och Cam) kollade mycket video på vad jag kunde förbättra och sådana grejer.
– Jag spelade ändå rätt mycket i nästan varje match. Samtidigt ville jag spela mer och utvecklas, men som jag sa så hade vi ett bra lag och det var tufft att få spela ännu mer.

Din syster Tilda gick bort 13 år gammal 2012, vad tror du hon hade känt och sagt om hon fått vara med och se din hockeyresa?
– Jag tror hon skulle varit jättenöjd. Hon är nog väldigt nöjd nu fast jag inte kan prata med henne om det. Hon vet nog om att gått bra för mig samtidigt som hon hjälper mig på vägen, avslutar Nils Höglander med värme och kärlek i rösten. 


TV: Nils Höglander – Elias Petterssons framtida vinge?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL