Sök
Viktor Mårtensson gick några hårda fajter genom åren.
Foto: Bildbyrån
SHL

"Jean-Luc är faktiskt en kille jag skulle kunna ta en bärs med"

Under sin karriär var tuffingen Viktor Mårtensson inte rädd för att stå upp för sig själv och sina lagkamrater. Även om han inte ser sig själv som en "fighter" så gick han en hel del tungviktsmatcher under karriären.
Rollen som fighter var dock inget han var särskilt trygg med.
– Det här med slagsmål var en jävla ångest för mig, säger Mårtensson till Hockeysverige.se.

Vi har inte haft speciellt många fighters i svensk hockey genom åren. Under helgen kunde ni läsa om Jean-Luc Grand-Pierre som var en spelare som inte var blyg för att kasta handskarna. En svensk spelare som ofta förknippats med fighter är Viktor Mårtensson.

Han hade en relativt fin karriär med spel i Borlänge, Västerås och Leksand. Själv ser han inte sig själv som någon fighter och har också ofta haft svårt att sova och haft ångest för att förknippas med den rollen.

När Viktor Mårtensson, som idag hjälper sina barn lite på Tre Kronors hockeyskola i Borlänge, ska plocka ut sina tre mest minnesvärda fighter så visar det sig att, som han själv säger, han inte skramlat ihop så många fler än tre, fyra stycken under sin tid i Hockeyallsvenskan eller elitserien.

Viktor Mårtensson vs. Jean-Luc Grand-Pierre

– Jean-Luc var den första jag slogs med, alltså som var mer en riktig fight. Det var spännande eftersom jag fick möta den största direkt. Att få göra det var såklart tufft.
– Jag hade precis kommit till Hockeyallsvenskan och ingen visste vem jag var. Alla visste däremot vem Jean-Luc var så det var bara för mig att ge mig på den största först för att sätta lite prägel.
– Dagen innan hade jag varit lite nervös och hade haft svårt att sova på natten för jag visste att ”imorgon kommer jag ge mig på honom”. När sedan fighten var igång gick det i ett. Jag fick in någon smäll i början. Sedan var det bara hans arm som gick och för mig var det bara att försöka parera eftersom det gick fort och han var bra på det han gjorde.

Grand-Pierre var också en spelare som Mårtensson såg upp till.
– Innan jag kom till Hockeyallsvenskan var han lite som en idol för mig. Det var han även då vi hade fighten. Jag tyckte att han var jättekul att kolla på när jag något år tidigare hade sett honom spela, så jag såg det lite som att det skulle vara fränt det skulle vara att få gå mot honom. Det var en ära i sig att få utmana Jean-Luc.
– Direkt efter matchen sa vi inte något till varandra, men han verkar vara en jätteschysst, ödmjuk kille med fötterna på jorden.
– Jag mötte honom i någon match efter och vi fick ögonkontakt. Jag kom ihåg att han log och blinkade åt mig. Han hade verkligen ett leende på läpparna. Jean-Luc är faktiskt en kille jag skulle kunna ta en bärs med.

Viktor Mårtensson v/s Viktor Gibbs Sjödin

– Senare rök jag ihop med Gibbs Sjödin i Oskarshamn. Det blev lite rejälare och långvarigt. Lika där, att jag har haft kontakt med honom i efterhand. Vi har bara gott att säga om varandra, i alla fall jag om honom. Vi hade ett jäkla bra ”vev” och pucklade på varandra. Det var kul i stundens hetta.

Viktor Mårtensson v/s Noah Welch

– Den fighten sticker ut lite ur mängden. Ibland när man hamnar i ett bråk är det då man hamnat i en röra framför mål eller likande. Det bara händer.
– När jag rök ihop med Noah Welch började det med att jag sa till David Åslin grattis då jag mötte honom på rödlinjen. Han fyllde år den dagen. Noah såg att jag pratade med David. Han trodde jag var elak, men jag och David är polare. Då kom Noah upp vid mig och sa ”snackar du med någon i mitt lag igen så får du med mig att göra”.
– Han var Växjös bästa back så jag tänkte att det där var något jag skulle spinna vidare på. Jag åkte till honom då jag fick chansen. Han var tuff, men jag fick bort Växjös bästa spelare medan dom fick Leksands sämsta. Det var ett bra byte.

Viktor Mårtensson slåss mot Noah Welch.Viktor Mårtensson slåss mot Noah Welch.Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Mårtensson upplevde också att den tuffa Växjö-backen var en ganska bra fighter.
– Ja, men jag tror inte att han var någon riktigt fighter. Han var tuff och väldigt stark mentalt samtidigt som han var ganska stor. Dessutom var han inte rädd utan gjorde det som krävdes för lagets bästa.
– Vi surrade inte under själva fighten. Det var bara nävarna som talade. Jag åkte fram till honom, kastade handskarna och sa att nu kör vi. Då kastade han också handskarna, men den uppfattningen jag fick av Noah är att han hade ett stort hjärta.

"SLAGSMÅL VAR EN JÄVLA ÅNGEST"

Du säger själv att det målats upp en bild av dig som fighter men att du inte riktigt var en sådan, kan du utveckla det?
– Det var mitt sätt att få vara med. Jag kände själv att jag inte riktigt var där hockeymässigt. Jag gjorde det tränarna ville att jag skulle göra och ifrågasatte aldrig vad en tränare sa.
- Skulle jag vara med på den där nivån så visste jag att det var det där som gällde. Jag fick aldrig tveka på något tränaren sa. Annars kunde jag vara någon annanstans och spela på en lägre nivå.

Är det tränare som sagt åt dig att gå ut och ta fighten?
– Ja, så var det i stort sett varje gång i grund och botten. Jag tog ingenting på eget bevåg utan det låg djupare.

Även om Viktor Mårtensson ses som en skicklig fighter har han inte varit bekväm med att ha den rollen.
– Det här med slagsmål var en jävla ångest för mig. Jag ser tillbaka på det där med just ångest. Hockeyn var jättekul, men fighterna var ingenting jag tyckte om eller ville egentligen. Jag var i en ålder där jag ville uppåt och kände mig mer eller mindre tvungen att göra det för att få vara där.

Tycker du att fighter hör hemma inom hockeyn?
– Jag tycker att det hör hemma där till en viss del. Är det någon som gör något så pass fult och skadar någon med flit, att det verkligen syns att det är med flit, då ska den killen ha en omgång.
– Däremot tycker jag absolut inte att någon ska vara i ligan för den sakens skulle, men samtidigt måste man ha någon om det händer något. Skrämseltaktik har inte med sport att göra, säger Viktor Mårtensson som avslutar med att skicka en hälsning till alla unga hockeyspelare. ”Satsa på att göra mål istället för att slåss”.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten