Sök
SHL

"Att jag sitter här med SHL-kontrakt i dag gör mig stolt"

Icke önskvärd i Hockeyallsvenskan för två år sedan – nu har han tagit revansch.

Det är bara två år sedan han inte längre var önskvärd i Bik Karlskoga. Nu sitter Victor Backman på ett färskt SHL-kontrakt med Malmö Redhawks efter två produktiva år i Schweiz. 
– Det skapade en glöd i mig, säger han till hockeysverige.se om det smärtsamma uppbrottet från den allsvenska klubben.

Victor Backman har alltid haft potential. Som sistaårsjunior i Frölunda sköt han 36 mål och 71 poäng på 39 J20-matcher. Enligt EliteProspects.com är det den enskilt bästa poängnoteringen sedan det som tidigare hette Juniorallsvenskan blev J20 SuperElit inför säsongen 1994/95.

Som senior har den nu 28-årige Backman pendlat mellan desto större toppar och dalar. Han fick tidigt fotfäste i Hockeyallsvenskan, men det stora genombrottet uteblev. Han har testat på spel i Danmark och Norge med större lycka och gjort en sejour i finska toppligan så sent som hösten 2017. Men det var i Schweiz som den på Öckerö uppvuxne centern verkligen tog nästa kliv. Och det är det som gör att han i dag kan kalla sig SHL-spelare på allvar efter att ha skrivit ett tvåårskontrakt med Malmö Redhawks.

Paradoxalt nog följde Backman upp sin kanske tyngsta säsong i karriären med sina kanske två bästa.

Säsongen 2017/18 inleddes med goda förhoppningar i finska HPK. Efter en stark säsong med Stjernen i Norge, där Backman var lagkapten, fick han den efterlängtade chansen till spel i en av Europas toppligor. Men tiden i Finland fick ett abrupt slut redan efter nio matcher sedan han drabbats av en blodinfektion och mykoplasma som övergick till lugninflammation.

FICK TREÅRSKONTRAKTET RIVET

Han återvände hem till Sverige för att få trygghet, skrev ett treårskontrakt med allsvenska Bik Karlskoga och hoppades få rätsida på sin hälsa och sin hockey i Värmland. Så blev inte fallet. Redan efter säsongens slut meddelade klubbledningen att de brutit kontraktet med Victor Backman. Han var inte längre önskvärd.

– Det var sjukt tufft... Sjukt tufft att få det beskedet efter en sådan säsong, erkänner bohuslänningen.
– Med allt som hade hänt, sjukdomen som i princip kunde ha tvingat mig att sluta spela om det gått illa, kampen för att bli frisk... Att jag sitter här i Malmö med ett SHL-kontrakt i dag gör att jag känner mig stolt över den resan jag har gjort.

Det hade varit lätt för Victor Backman att låta sig nedslås av motgångarna. Men i stället för att knäckas av sjukdomen och det uppsagda kontrakt tryckte han på reset och använde bakslagen som motivation.

– Allt som hände, och framför allt då det i Karlskoga, de skapade ändå en glöd i mig: "Jag ska visa dem, jag ska tillbaka". Jag har alltid haft en tro på mig själv och även om mycket hade gått emot mig kände jag att jag skulle få ut mycket mer av min hockey bara jag fick en chans.
– När man får ett besked, att man inte är önskvärd, antingen kan man tycka synd om sig själv eller analysera vad som har hänt, ta lärdom, knyta näven och köra på. Det är när man utmanas som mest som man också växer som mest om man klarar av att göra det där extra. Det som är svårast är att hålla sin linje när sådant händer, att fortsätta tro på sig själv och det man gör.


När man får ett besked, att man inte är önskvärd, antingen kan man tycka synd om sig själv eller analysera vad som har hänt, ta lärdom, knyta näven och köra på

BEFORDRADES TILL NLA

Victor Backman höll sin linje – och fick sin chans i Schweiz. Med kompisen Fredrik Petterssons hjälp landade han ett kontrakt med ZSC Lions farmar- och utvecklingslag GC Küsnacht i NLB. Där kom lyftet. Under 2018/19 gick det till och med så bra att han befordrades till Zürichklubben i NLA och tillbringade halva säsongen där.

– När man fick vara där en halv säsong, spela 17-18 minuter per match och mäta sig med toppspelare i ligan samtidigt som man levererar, kan hålla en hög lägstanivå och göra skillnad, då är det klart att man växer av det. För utan att sväva i väg och vara självgod så blir det ett kvitto på den där känslan man innerst inne har haft, att man är så bra som man har trott att man kan bli.

Det blir ett kvitto på den där känslan man innerst inne har haft, att man är så bra som man har trott att man kan bli

Efter 16 NLA-matcher förra säsongen blev det bara två den gångna. Men 42 poäng på 31 matcher i NLA var ändå mer än tillräckligt för att SHL-intresset skulle bli allvar.

– Jag har hela tiden strävat uppåt, SHL, Ryssland eller NLA. När jag ändå befann mig i Schweiz och hade chansen att kliva upp till högstaligan var det målet att ta sig dit och spela så mycket som möjligt där. Göra det så bra att man kan få chansen att spela i en annan klubb i samma liga. Men nu finns det ett begränsat antal importplatser och de lägger man ofta på prestigevärvningar, väldigt bra spelare. Det enda jag tänkte när det gällde Sverige är att ska jag hem är det SHL som gäller. Jag är tacksam för den här möjligheten som Malmö har gett mig samtidigt som man är här för att ta nästa kliv.

Vad känner du att du kan göra i SHL?
– Jag tror att jag kan tillföra en del till vårt lag i Malmö. Sedan är det svårt att säga "jag ska göra 30 poäng", för det handlar mycket om vilken roll och vilket förtroende du får och hur mycket powerplay du får spela. Jag tror definitivt att jag har kapaciteten i mig att göra något bra av det här. Jag siktar på att ta en plats och vara en stabil spelare direkt.

ÅTERFÖRENING

I Malmö blir det en återförening med en tränare han har haft sedan tidigare. Under säsongen 2012/13 hade Victor Backman Redhawks nye huvudtränare Joakim Fagervall i allsvenska Västerås. 

– Vi vet var vi har varandra. Sedan är det åtta-tio år sedan vi arbetade tillsammans. Jag var en helt annan karaktär då, nästan en tonåring som skulle till SHL till varje pris. En rätt otålig ung kille. Man är mycket mer balanserad, trygg och mogen i dag. "Jocke" har också varit runt och skaffat sig erfarenheter. Vi hade ett bra snack innan jag skrev på och jag tror det kan bli ett bra samarbete.
– Han vet ju vad jag kan. Det såg han i Västerås vad gäller spelsinne, skott och allt. Vi har inte pratat mycket om min roll, utan mer om förutsättningarna, vad de ser och vi har en samsyn kring det. Det är premisserna man utgår ifrån.

Victor Backman har på ett häftigt sätt vänt på sin karriär. Inom loppet av bara två år har han gått från icke önskvärd i Hockeyallsvenskan till att skriva SHL-kontrakt. Men han känner sig inte klar. Han är helt övertygad om att det bästa fortfarande återstår.

– Jag är inte nöjd med att bara vara här, jag känner att jag kan växa ännu mer i Malmö. 

Foton: Bildbyrån & All Over Press

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten