E-sport

Han valde sin egen väg i hockeyfamiljen Lehmann

ANNONS

I stort sett hela familjen Lehmann handlar om hockey på ett eller annat sätt. Pappa Tommy har lirat i NHL med Boston Bruins, mamma Marie är känd sportjournalist och syskonen har alla spelat mer eller mindre på hög nivå inom sporten. Men Johan Lehmann bytte skridskorna mot handkontroll och är nu en av Sveriges bästa inom e-sport. 

Det var dock inte helt självvalt. Karriären på is fick avslutas innan den riktigt börjat på grund av skador, men hockeyn kunde Johan inte lämna bakom sig helt och hållet. 

– Haha, ja visst har hockeyn varit ett ämne som diskuterats ganska flitigt runt middagsbordet. Jag har varit aktiv inom hockeyn sedan en tidig ålder där otalt många timmar spenderats till att fila klubbor och ränna runt i olika ishallar. Jag, likt de andra i min hockeytokiga familj, är fortsatt inblandade på olika sätt inom sporten vi älskar, säger Johan Lehmann. 

– När jag påbörjade mina universitetsstudier inom företagsekonomi, letade jag aktivt efter en hobby där jag kunde koppla bort plugget och tänka på något annat. Vilket ledde mig till att återupptäcka spelserien NHL, jag spelat som barn. Jag insåg relativt snabbt att det inte bara uppfyllde de krav jag haft på förhand, utan fyllde också en del av det tomrum som hockeyn lämnat efter sig. 

När insåg du att du hade det som krävdes för att bli en stjärna inom e-sporten?
– Jag märkte ganska snabbt att jag hade en fallenhet för spelet och kunde relativt snabbt ge spelarna som befann sig i toppen en rejäl utmaning. Med det sagt var det först när jag upptäckte spelläget 6-mot-6, som det stora intresset växte fram. Till skillnad från spelläget 1-mot-1 kontrolleras varje spelare på planen av en separat individ, således någon som styr målvakt, center osv. Det här leder i min mening till att en spelares ishockeykunskaper och ”hockey-IQ” belönas på ett helt annat sätt. Samtidigt som möjligheten att forma och tävla i lag ges, vilket för mig gör gapet till ishockeyn mindre och lagkänslan allt närmare. 

European Championship League 10 (ECL) har precis dragit igång där ditt lag Vesa Pompa HC är med och lirar i Elite-divisionen. Det är ett ganska speciellt klubbnamn?
– Namnet kommer ursprungligen från en av originalmedlemmarna, Andreas ”Affelj-” Ljungbergs, minst sagt speciella favoritbeställning från lokala pizzerian i Degerfors, Empoli. Han beställer allt som oftast en Vesuvio med Pommes frites (Vesa med Pompa) för att förgylla fredagskänslan. Till följd av bristande kreativitet och tidspress var det namnet som till slut prydde vår registrering till lagets första turnering. Efter det har namnet hängt kvar, det är ju trots allt galet originellt! 

 Hur ser din roll i laget ut? Berätta lite om övriga spelare?
– Jag har varit lagets kapten sedan klubben startades för över ett år sedan. Grunden i laget har alltid varit att vi ska ha riktigt kul och på så sätt hjälpa varandra att prestera på en så hög nivå som möjligt. Ge varandra utrymme och förtroende att spela ut och våga göra misstag för att sedan lära oss av dem. Det tror jag skapat en trygghet ibland oss, vilket säkerligen påverkat att vi spelat våra bästa matcher när det gällt som mest.  Det har också lett till att vi skapat ett nära band till varandra trots olika åldrar, städer, nationer och intressen, vilket jag inte trodde på förhand och något jag är sjukt tacksam för idag.
– Som spelare skulle jag säga att min största tillgång är förmågan att läsa spelet. På så sätt försöker jag öppna upp ytor för mina skickliga medspelare och göra det svårt för motståndarnas forwards. 
– Jag skulle även vilja ta tillfället att lyfta fram mina lagmedlemmar rent generellt och de som varit med från start i synnerhet: 

Henrik ”eken45jr” Eklund – Ytterforward med unika förmågan att blanda spektakulära finter med kreativt spel, en mardröm för motståndarförsvaret. 

Edvin ”Thunboorg” Thunborg – Målvakt, med förmågan att ge hela laget en känsla av trygghet. Alltid på hugget i de viktigaste matcherna och den enskilt viktigaste orsaken till att vi lyckades vinna SCL för ett år sedan. 

Anton ”Antoniomannen_” Svensander – Lagets vänsterback och yngsta medlem, utmärker sig med sin puckskicklighet och sin stora offensiva uppsida. 

Ni tog hem Swedish Championship League (inofficiellt SM, anordnat av NHLGamer) förra sommaren, visste ni att ni hade kapacitet till det?
– På förhand var vi långt ifrån favoriter, om jag inte missminner mig publicerades det odds innan turneringen med 58 gånger pengarna på oss som vinnare!
– Samtliga lagmedlemmar var relativt nya i spelläget 6 mot 6 där majoriteten bara hade spelat någon turnering på skoj tidigare. Två veckor innan turneringen började vi första gången träna intensivt, flera av oss på positioner vi inte spelat på innan. Vi gick in i turneringen med målsättningen att ta oss till slutspel och sedan se hur långt det kunde bära. Ju längre turneringen led kände vi själva att möjlighet att tävla om de främsta placeringarna fanns om allt gick vägen.
– När jag tittar tillbaka, var vi långt ifrån det mest meriterade laget. Jag är dock helt övertygad om att vi var det lag som hade roligast tillsammans, vilket jag tror var största orsaken till att vi tog hem guldet till slut. 

Vesa Pompa efter SCL-segernVesa Pompa efter SCL-segern

Hur och när bildades klubben?
– Vi startade klubben till ECL 8, som gick av stapeln i början av 2019. Vi var ett gäng som gillade att spela 1-mot-1 och tillhörde toppen i Sverige i den spelformen, på så sätt fick vi bra kontakt med varandra och pratade dagligen. Majoriteten av oss hade sysslat med lagidrott tidigare och fått upp ögonen för spel 6mot6 och beslutade därför, att förutsättningslöst starta ett lag tillsammans. 

ECL 10 har dragit igång – ni är som sagt med i Elite-divisionen. Hur ser målsättningen ut där?
_ Vi är nykomlingar i den främsta serien i Europa och tar oss an uppgiften med största ödmjukhet. Det ska bli sjukt kul att tävla mot de bästa lagen i Europa och målsättningen är att ta oss till slutspel, där kan allting hända. Vi har starkt självförtroende och bra erfarenhet från viktiga matcher sen tidigare och vi kommer bli ett obehagligt lag att möta i ett potentiellt slutspel. 

Vilka tror du kommer vara era främsta utmanare? Några svenska lag?
– Det finns många riktigt bra lag med i den här säsongens upplaga av ECL elite, vilket är sjukt kul. Jag tänker främst på Linköping, Havu gaming, Jyp och Helsinki Reds. Jag skulle säga att Linköping, med ECL- och eSHL-vinst i bagaget kommer bli laget att slå. Sedan de lyckades värva svenska stjärnmålvakten Casper ”ICappeL” Lundgren för ca ett halvår sedan, har de lyckats ta sig till nästa nivå. ”Cappe-effekten” ..?
– Färjestad har något riktigt bra på gång, en spännande trupp med Christoffer ”I-Maise-I” Berntsson och Andreas ”Affelj-” Ljungberg i spetsen. Jag tror inte de kommer utmana om de ädlaste valörerna, men kan säkerligen överraska många och kan ta sig längre än många tror på förhand.
– Luleå besitter en gedigen rutin och kan aldrig räknas bort. Efter en imponerande semifinalplats i ECL senast följt av ett mindre imponerande eSHL, är det säkerligen ett revanschsuget gäng som ger sig in i ECL. De kommer bli ett lag att hålla ögonen på, speciellt spelskicklige backen Hampus ”Furyan-” Duvefeldt, som säsong efter säsong lyckas tillhöra toppen i Europa på sin position. 

Du var även med i ESHL och gick till final med Malmö Redhawks – men nu är du tillbaka i Vesa Pompa. Varför inte fortsätta med Malmö även i ECL?
– Precis, majoriteten av vårt lag i Vesa Pompa representerade Malmö under eSHL. Vi har haft ett riktigt bra samarbete med klubben och det har varit en ära att representera en så proffsig förening. Tyvärr blev våra förhandlingar uppskjutna till följd av rådande läge i världen… Men vi tror och hoppas på fortsatt samarbete i framtiden, främst till eSHL i höst. 

Malmö Redhawks e-sportlag under eSHL-slutspeletMalmö Redhawks e-sportlag under eSHL-slutspelet

Avslutningsvis – har du några tips till andra svenska gamers för att komma upp i din nivå i spelet?
– Först och främst titta streams, jag upplever att man lär sig mycket av att se hur de främsta lagen/spelarna i världen spelar. NHLGamer på twitch.tv är ett hett tips, de anordnar ECL och sänder bland annat matcher från turneringen. Utöver det rekommenderar jag NHL 20 Sverige på Facebook och SWEASHL på discord, där möjlighet att interagera och kopplas samman med andra spelare på olika nivå ges. 

Fakta: 

Namn: Johan Lehmann
Ålder: 25
PSN: Lehmannens
Tröjnummer: 50
Spelat NHL sen: NHL 16. 
Position: Back 
Klubb: Vesa Pompa HC - Lagkapten
Tidigare klubbar: Malmö Redhawks

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL