Lova Blom är nöjd med första året i Djurgården.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL

16-åringen ger svensk damhockey hopp om ljus framtid

Hon har gått från klarhet till klarhet under sin unga karriär. Efter en lyckad rookiesäsong i SDHL hoppas 16-åriga djurgårdstalangen Lova Blom kunna ta ett ännu större kliv i sin utveckling.
– 
Jag har kört mitt eget spel och jag tycker att jag lyckats ganska bra, säger Lova Blom till hockeysverige.se.

Trots Damkronornas degradering till VM:s B-grupp i fjol finns det fog för att säga att svensk damhockey har en ljus framtid. Ett levande bevis för det är Djurgårdens Lova Blom

Inför säsongen 2019/20 lämnade hon hemmastaden Nyköping för spel i SDHL. Redan under sin första säsong svarade 16-åringen för fyra mål och totalt tio poäng på 29 matcher. Så här långt råder det inga tvivel om att flytten till Stockholm har betytt mycket för hennes utveckling både på och vid sidan av isen.

– Jag skrev på för Djurgården med förväntningarna att det skulle bli ett lärorikt år. Det skulle bli min första säsong där jag spelade med damer på högsta nivån. Jag förväntade mig att det skulle bli som det blev, berättar Lova Blom som för tillfället är hemma i Nyköping och tränar på egen hand.
– Det var så tufft som jag trodde att det skulle bli samtidigt som det blev väldigt lärorikt. Jag tycker att jag lärde mig nya saker nästan varje dag, hur jag ska ta hand om mig själv, klarar mig på egen hand men också att det är en väldigt hög nivå ute på isen. 

STORA KONTRASTER

Lova Blom spelade för två säsonger sedan i division 1 med Hammarby och upplever att det är en stor kontrast på träningarna mellan det hon upplevde då och det hon upplever i SDHL.

– Ja, det tycker jag absolut. Det är ett snäpp högre upp så det ska vara en skillnad. Det är bättre fart och man måste vara mer rejäl på planen när man kör tillsammans med dom på högsta nivån. 

När vi sågs förra sommaren pratade du om att du är en småstadstjej, hur har det då fungerat i tvåmiljonersstaden Stockholm?
– Jag har bott i en liten stad under hela mitt liv så det har absolut varit en skillnad. Egentligen har allt gått bra och det har inte varit några problem alls. Sedan är det mycket mer folk i Stockholm, vilket är den största skillnaden, säger Lova Blom med ett lätt skratt.

Var hänger du helst då du inte är på Hovet och tränar?
– Mycket i min lägenhet, träffar kompisar, åker till stan, fikar lite och umgås med vänner. Jag bor jättenära Hovet så under själva säsongen är jag inte ute mycket i själva Stockholm.
– Det blir mest att gå fram och tillbaka till ishallen eller att jag åker in till stan någon gång ibland då jag har tid. Egentligen hinner jag inte se mycket av Stockholm. 

"VI HAR FUNNIT VARANDRA"

Djurgården hade flera spelare som var under eller kring 20 år senaste säsongen. Det är något som Lova Blom tyckt varit bra.  

– En del av oss bor dessutom nära varandra. Vi har funnit varandra jättebra. De flesta kör ”HG” (hockeygymnasiet) och går i skolan tillsammans så vi har absolut blivit en tajt och bra grupp. Vi hänger med varandra mycket fritiden så det har fungerat jättebra.

Hur triggar ni unga spelare varandra för att bli ännu bättre?
– Jag tror att då man som ung kommer till ett damlag blir det att man gärna vill vara bättre än de andra. Det skulle vara på så sätt vi triggar varandra, men sedan är det självklart att vi pushar varandra ute på isen.
– Vi unga måste också hålla ihop om vi får motgångar eftersom vi också ska kunna fortsätta utvecklas i framtiden. Det blir också mycket tävlingar mellan oss och det är väl där någonstans man utvecklas som hockeyspelare. 

I Djurgården spelar även flera äldre rutinerade spelare så som Andrea DalenJosefine JakobsenLovisa BerndtssonSophie JohanssonJosefine HolmgrenJulia Östlund med flera. Spelare och personer som har betytt mycket för den talangfulla centern.
  
– De har varit jätteviktiga. Speciellt den här första säsongen. Jag har sett upp till dem mycket och försökt ta efter det de gör på isen, men också utanför isen. Jag ser dem som stora förebilder och idoler. 

Lova Blom.Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

"HAR FÅTT MYCKET FÖRTROENDE"  

Det Lova Blom känner att hon utvecklat mest utifrån det hon lärt av det äldre gänget är hur man som elitidrottare måste leva vid sidan av isen.

– Att ta hand om sig själv. Det är också en stor del som jag nu behövt tagit tag i, säger 16-åringen som också berättar att det var nervöst första gången hon skulle ut på isen för att spela med Djurgården i SDHL.
– Självklart var det nervöst. Jag visste att jag skulle möta bra och rutinerade spelare. Egentligen var det bara för mig att titta på vad de andra gjorde och sedan försöka köra mitt eget spel.
– Jag är i SDHL av någon anledning så det är bara att tro på det jag själv gör, gå ut där, utvecklas och se till att göra mitt bästa varje dag.

Hur ser du tillbaka på din egen prestation under debutsäsong i Djurgården och SDHL?
– Jag är ganska nöjd. Det har egentligen varit en tuff säsong med mycket nya grejer med hög nivå på spelarna samtidigt som jag försökt ta hand om mig själv utanför isen.
– Även om det varit tufft har jag försökt lösa allt på ett bra sätt. Jag har också fått mycket förtroende, vilket jag är väldigt glad över. Det har byggt upp mitt självförtroende också. Jag har kört mitt eget spel och jag tycker att jag lyckats ganska bra.

Har det varit svårt att hålla igen tacklingarna med tanke på att du spelade med killar förra säsongen?
– Ja, så har det absolut varit. Vissa matcher har det varit värre än andra. För mig är det en stor omställning eftersom jag i princip hela livet kört med killar och fått tacklas. Absolut har det varit svårt att hålla igen i vissa lägen. 

JVM – INGEN FULLTRÄFF

Under säsongen fick Lova Blom chansen att spela i Junior-VM där Sverige trist nog hamnade utanför pallen i Slovakien.

– Det var absolut en jätterolig resa. Dock gick det inte som vi velat. Jag tycker att vi hade ett lag som kunde ha gått längre än vi gjorde (kvartsfinal). 
– Jag tror inte att vi riktigt utnyttjade situationen på bästa sätt. Vi hade kunnat göra mycket bättre ifrån oss. Vi hade ett riktigt bra med grymma spelare individuellt som hade spelat hela säsongen tillsammans. Jag tycker också att vi hade fått ihop en bra sammanhållning i laget.
– Hade vi verkligen trott på oss själva och alla gått ut och spela som ett lag så tror jag att vi hade kommit längre än vi gjorde. 

Lova Blom stod för ett mål och en assist i matchen.Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Lova Blom hade hoppats på mer från sig själv, men ger den egna insatsen godkänt.

– Jag tycker att den var helt okej ändå. Jag försökte spela mitt spel och vara en av dem som skulle gå ut där på isen och visa vad vi skulle göra.
– Ser jag det som en helhet är jag ändå inte är jag inte nöjd med tanke på att det gick som det gick. Jag tror vi alla kunde göra det ett snäpp bättre än vad vi presterade.

Förhoppningsvis börjar en ny säsong framåt hösten, hur snurrar dina tankar kring den?
– Det ska bli spännande. Nu är det några spelare som försvunnit från laget, men jag tror absolut vi kan bygga upp något bra.
– Vår försäsong börjar snart och när det väl drar igång handlar det om att tro på oss själva. Jag tror att det kan bli en bra säsong.

Två av Djurgårdens spelare, Josefin Bouveng och Sofie Lundin, åker i höst över till USA för att gå på college. Skola och ishockey i Nordamerika är något även Lova Blom kan tänka sig om några år.

– Sådana tankar finns det väl. Jag har haft kontakter lite här och var, men jag funderar fortfarande och har inte beslutat något ännu. Jag får ha kontakt med Sofie och Josefine och höra hur de tycker det är. Sedan får jag själv bestämma utifrån det hur jag vill göra, avslutar Lova Blom innan hon ska ut och ta sig an någon backe att köra försäsongsträning i. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch
torsdag 25 augusti
18:00 Frölunda - Linköping Träningsmatch
18:00 Malmö - Färjestad Träningsmatch
19:00 HV 71 - Oskarshamn Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten