NHL-draften

Svenskarna framträdande på nya draftrankingen

ANNONS
Ska man tro TSN:s Craig Button blir draften ingen svenskfest. Men när NHL:s egen scouting får säga sitt råder det svenskdominans - i alla fall bland de europeiska spelarna.

När Craig Button härom veckan släppte sin senaste draftranking var Lucas Raymond den svensk som rankades högst, som nia. Alexander Holtz rankades som nummer 13, William Wallinder som nummer 18 och doldisen Daniel Torgersson som nummer 27. De relativt hajpade Noel Gunler och Zion Nybeck rankades däremot långt ned, som nummer 45 respektive 52.

Men när NHL Central Scouting släpper sin sista ranking inför sommarens draft råder det en svensk dominans - åtminstone bland de spelare som är hemmahörande i Europa. NHL delar ju upp spelarna mellan Nordamerika och Europa, så det går inte att säga hur högt svenskarna rankas överlag.

JÄTTEHOPP AV MALMÖLÖFTET

Men bland de europeiska råder som sagt blågul dominans. Bland de sex första återfinns tre svenskar och bland de 15 bästa finns hela sju svenskar. Det är exempelvis mer än dubbelt så många som Finland, som har tre. Noterbart är att även Tyskland har tre bland de 15 främsta. Ryssland har de övriga två.

Det är också en tysk som rankas högst av alla européer: Tim Stützle. Han följs av Alexander Holtz och finske Anton Lundell. Sen kommer Lucas Raymond fyra, Helge Grans sexa, Noel Gunler nia, Daniel Torgersson 13:e, William Wallinder 14:e ochEmil Andrae 15:e.

Grans gör ett jättehopp. Han var bara 21:a av de europeiska talangerna på den senaste rankingen, som gjordes mitt under säsongen. Däremot tappar Noel Gunler från sjätte och William Wallinder från en sjundeplats. En annan som sjunker rejält är Zion Nybeck. På NHL:s tidigare rank var han 16:e. Nu är HV-löftet inte bättre än 29:a. Även Frölundas Theodor Niederbach är nu före Nybeck, på sin 19:e plats.

LEKSANDSSPELARNA KLÄTTRAR REJÄLT

Två svensk som gör dunderhopp på listan är Leksandsduon Emil Heineman och Nils Åman. De klättrar från 86:e och 91:a plats till att nu rankas som nummer 26 och 38 och därmed lär ha goda chanser att väljas i draften.

Bland europeiska målvakter är Rögles Calle Clang rankad som fyra, Linköpings Hugo Ollas är sjua och AIK:s Jesper Vikman åtta.

Bland spelarna som är hemmahörande i Nordamerika rankas förstås Alexis Lafrenière som etta, följd av Quinton Byfield och Jamie Drysdale.  De två förstnämnda förväntas gå etta och tvåa totalt, men därefter är det mer oklart mellan spelare som Drysdale, Stützle, Holtz och ett par ytterligare namn.

När draften faktiskt äger rum är oklart. NHL har meddela att den i alla fall inte kommer att genomföras i Montréal den 26-27 juni som var tänkt.

Se hela rankingen här.


Den här artikeln handlar om: