Sök
HockeyAllsvenskan

"Jag vill vara med och spela upp SSK till SHL"

SHL-klubbarna ryckte i honom, men Hugo Gustafsson valde att nobba locktonerna från SHL-drakarna för att istället stanna ytterligare en säsong i Södertälje. Tryggheten, utvecklingsmöjligheterna och kärleken till klubben vägde tyngre än SHL-statusen.


En hockeykarriär må förvisso vara relativt kort, men 20-årige Hugo Gustafsson jäktar inte till toppen. Svenska talanger, speciellt med JVM-meriter likt Nykvarn-sonen, brukar vara högvilt för SHL-klubbarna.

Hugo Gustafsson var – och är – inget undantag.

Det är ingen hemlighet att klubbar högre upp i seriesystemet jagat Södertäljecenterns signatur till nästa säsong. Trots det valde han att nobba SHL-lagens locktoner för att istället förlänga med moderklubben.

– Det var inte ett lätt beslut. Jag var sugen på att stanna kvar i SSK och utvecklas ännu mer, men samtidigt hade jag såklart en tanke på SHL-spel till hösten, det ska jag inte ljuga om, säger Gustafsson till Hockeysverige.se.

Hugo Gustafsson.

”JAG ÄLSKAR ATT SPELA HÄR”  

Tryggheten var en anledning till kontraktsförlängningen. De stora utvecklingsmöjligheterna en annan.

– Jag känner hellre att jag får fortsätta utvecklas här i den miljö jag är trygg i än att göra en chansning i någon SHL-klubb och kanske inte få den utvecklingen som jag behöver i den här åldern.
– Sen, det är klart… Jag vill vara med och spela upp SSK till SHL också. Det är en dröm jag har.

Gustafssons stora klubbhjärta vägde också in i beslutet.

– Jag trivs så otroligt bra i Södertälje, det är väl det främsta. Jag älskar att spela här. Det är klart att jag strävar efter att spela så högt som möjligt, men samtidigt finns det så pass bra möjligheter för mig att utvecklas här att jag inte ser någon anledning till att ”kasta bort” de möjligheterna, eller vad man ska säga. Jag trivs väldigt bra både på och utanför isen och jag vet om att det finns bra tränare här som kan hjälpa mig att utvecklas.

VILL TA EN STÖRRE ROLL

Hur har dialogen med Södertälje sett ut under den här perioden?
– Jag har klargjort för ”Micke” (Mikael Samuelsson) att jag vill stanna i Södertälje och det har han också velat. Så… Ja, egentligen har det inte varit mer än så. Vi har båda varit tydliga med vad vi har velat och jag är nöjd med hur allt blev i slutändan.

Den gångna säsongen noterades Gustafsson för totalt 26 poäng (11+15) på 37 matcher för Södertälje i Hockeyallsvenskan. På dessa matcher snittade han över 17 minuters istid per match, högst snitt av samtliga juniorforwards i ligan.

Gustafsson tror och hoppas att han kan ta en än större roll i SSK:s lagbygge nästa säsong.

– Jag vill vara en spelare som man kan luta sig tillbaka mot. Jag vill ha ungefär samma roll som den här säsongen där jag är en bra tvåvägscenter som går att lita på i alla lägen. Sedan vill jag kanske få lite mer speltid i powerplay till nästa säsong.
– Sen vill jag fortsätta spela boxplay och kunna gå in och ta en tekning i defensiv zon om det behövs. Jag vill vara en spelare som tränarna alltid kan vända sig mot och att jag alltid gör ett gott jobb.

Hugo Gustafsson.

"NJÖT AV VARENDA SEKUND"

Gustafsson kan blicka tillbaka på en framgångsrik säsong. Det här blev säsongen där han fick sitt rejäla genombrott i Södertäljes a-lag, även fast han figurerade en hel del i a-laget redan under säsongen 2018/19.

Efter en trögare start lossnade det sakta men säkert för 20-åringen – som växte ut till en nyckelfigur ju längre säsongen led.

– Själva starten blev väl inte riktigt som jag hade tänkt mig, varken för personlig del eller för laget heller. Det gick inte speciellt bra för varken mig eller laget.
– Sedan så åkte jag på en skada i slutet av oktober och det var väl precis innan det som jag kände att det började rulla på. Även efter skadan kändes det bra och det var en känsla jag tog med mig in i JVM.
– Efter att jag kom hem från Tjeckien så kändes det bra hela säsongen ut. Så allt som allt kan man säga att det var en bit innan JVM allt började ta fart och efter det så fortsatte det bara.

Just JVM var en av säsongens absolut största höjdpunkter, menar Gustafsson.

– Det var hur mäktigt som helst. Jag har kollat på JVM sedan man var en liten grabb så att få vara med och uppleva det själv var helt magiskt, verkligen. Hur coolt som helst. Jag njöt verkligen av varenda sekund som jag var där.

Vilket är det starkaste minnet du kommer att bära med dig från den turneringen?
– Hela slutspelet var otroligt häftigt, men skulle jag välja ut en grej så är det nog matchen mot Tjeckien, där vi fick spela mot värdnationen på deras hemmaplan inför helt fullsmockade läktare. Det var riktigt mäktigt och ett minne jag verkligen kommer att ta med mig.

JVM – ett minne för livet för Hugo Gustafsson.

20-åringen själv känner att han vuxit in i seniorkostymen på ett bra sätt den här säsongen.

Jag såg väl inte riktigt mig själv som en juniorspelare den här säsongen, även om jag rent åldersmässigt var det, menar Gustafsson.
– Framförallt tycker jag att jag utvecklat mitt defensiva spel. Efter JVM tycker jag att jag kom in i SSK och spelade riktigt stabilt defensivt och då betalade offensiven ut sig också. Sen har jag även utvecklat mitt offensiva spel, men det är främst i defensiven jag tagit steg.

KAN DRAFTAS I SOMMAR  

Men innan nästa säsong tar fart har Gustafsson en lång försäsong framför sig. Just nu pågår ingen träning tillsammans med laget, men 20-åringen håller igång kroppen ändå och har den senaste tiden spelat padel.

Eller rättare sagt: En hel del padel.

– Det finns inte så mycket att göra på dagarna nu för tiden, skrattar Gustafsson.
– Man gymmar lite själv under förmiddagarna, men det tar ju inte mer än två timmar. Efter det har man inte så mycket att göra, så det har blivit att jag spelat jäkligt mycket padel den senaste tiden, säger Gustafsson som spelar med både lagkamrater i SSK och vänner från Nykvarn.

Hur står du dig jämfört med de andra då?
– Jag står mig ganska bra ändå, skulle jag vilja säga. Det finns några som är lite bättre än mig, men jag är inte heller i botten. Jag ligger där och myser i mitten litegrann, säger Gustafsson med ett skratt.

Innan nästa säsong startar har han även en NHL-draft framför sig. Gustafsson har gått odraftad de senaste två somrarna och har inte haft någon kontakt med NHL-klubbar under säsongen, men förhoppningar om att väljas som överårig i sommarens draft finns.

– Jag har inte tänkt på det så jättemycket, helt ärligt. Men det skulle så klart vara jättekul att bli draftad. NHL är en dröm som jag har och att bli draftad vore ett steg på vägen. Men vi får se vad som händer, avslutar Gustafsson.

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten