Pavel Datsiuk och Joel Lundqvist är två av de tuffaste tekarna som Fredrik Händemark mött.
Foto: Bildbyrån
SHL

"Hans blad är som en pizzaspade"

ANNONS

Fredrik Händemark var SHL:s bästa tekare den här säsongen. För hockeysverige.se förklarar han varför han blivit så bra på att bemästra nedsläppen – och vilka de fem bästa tekarna han har mött är.
– 
Det var coolt att få möta honom innan han lägger av, säger han bland annat om barndomsidolen Pavel Datsiuk.

Tekningar blir viktigare och viktigare i dagens hockey. En vunnen tek innebär antingen att man skapar en möjlighet till målchans eller att man kan få ut pucken ur försvarszonen. Under alla omständigheter leder det till puckinnehav. 

Den som vann tekningsligan säsongen 2019/20 var Malmös landslagsspelare Fredrik Händemark. Han vann över 61 procent av sina tekningar. Tvåa kom Frölundas Joel Lundqvist. Även han var över 61 procent. Trea var Jacob Josefson med dryga 57 procent vunna tekningar.

Men vad ligger bakom Händemarks fina tekningsprocent och vad är nyckeln till en bra tekning? Hockeysverige.se bad Björbo-sonen om hans syn på vad en bra tekning innefattar.

– En väldigt bra fråga, men precis som hela sporten hockey är tekningar så komplext. Det är faktiskt lite konst. Jag är fascinerad över hur intressant tekningar är.
– När jag går in till en tekning vet jag ofta vem jag möter, om jag mött honom förut och så vidare. Sedan kollar jag hur domaren står, hur han håller handen och hur långt in i cirkeln han är. Jag kollar på hur brett motståndaren står, vilken fattning han har på klubban, om det ser ut att han vill teka forehand, backhand eller vill köra en fuling och teka framåt.
– Det gäller också att kolla hur han ställer upp sina gubbar så jag kan ställa upp mina. Till exempel om jag är i försvarszonen och han i anfallszonen.

"MIN STYRKA ÄR ATT JAG ÄR GANSKA STARK"

Fredrik Händemark är en storvuxen center med bra räckvidd. Det är en fördel.

– Min styrka är att jag ändå är ganska stark, försöker hålla långt ner på klubban och ha bladet i isen. Även att hitta tajmingen då domaren släpper på pucken så jag kan fuska den här ”millisekunden” utan att bli utbytt.
– Att vara en bra tekare, det är så mycket att sätta sig in i för andra spelare, hur komplex och svår en tekning egentligen är. Jag är imponerad över alla som är bra på att teka och känner också en stolthet över att själv vara bra på det.

Är det mycket snacka mellan er tekare innan domaren släpper pucken?
– Nej, faktiskt inte. När båda går in till en tekning är båda fokuserade på hur man ska göra. Det blir mer om det är någon jag känner privat som jag kan hälsa eller surra lite.
– Sedan försöker domarna skynda på allting så man hinner knappt med att surra något innan de släpper pucken. 

Fredrik Händemark.Foto: Bildbyrån/Avdo Bilkanovic

"MIN STORA BARNDOMSIDOL" 

Hockeysverige.se bad Fredrik Händemark plocka ut dom fem svåraste tekare han mött genom åren.

Joel Lundqvist
– Framförallt sedan jag kom till Malmö är han den jag mött flest gånger. Joel är svår att möta eftersom han är så pass stark. Han har händerna långt ner på klubban och går mer på styrka än finess, vilket jag tycker är det svåra.
– Jag försöker läsa av mina motståndare när jag tekar, om jag kan gå över eller under hans blad. Men Joel är så stark, stabil och håller bladet i isen. Då blir han svår att rubba. 

Joel Lundqvist.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Pavel Datsiuk
– Min stora barndomsidol. Det var coolt att få möta honom innan han lägger av. Även om det bara blev några tek fick jag teka mot Pavel Datsiuk i min första landslagsturnering. Trots att det bara blev fyra, fem tek kände jag snabbt hur bra han var. Han är inte så stor men underskattat stark. Stark på klubban. Om jag jämför med Joel så har Datsiuk lite mer finess. Riktigt snabb.
– När domaren släppte pucken skickade han undan mitt skaft hur snabbt som helst. Jag han knappt blinka. Dessutom har han gigantiskt blad. Det är som en pizzaspade. Långt och högt. Jag har faktiskt tittat på honom lite och idag har jag också ett ganska stort blad nu. Det har gynnat mig mycket. 

Pavel Datsiuk i Detroits tröja.Pavel Datsiuk i Detroits tröja.Foto: All Over Press

Chris Abbott
Jag tycker det är allmänt svårt och lurigt med ”rightare”. Det blir en annan vinkel på hela tekningen oavsett vart på banan den är. Dessutom tycker jag att han var snabb och tajamade pucken bra då domaren släppte den.
– Där fanns det mer finess och snabbhet. Samtidigt var det mest i Leksand jag mötte honom. Jag är såklart mycket bättre på att teka i dag, men jag kände redan då att han var riktigt bra. Rent allmänt, eftersom jag har svårt att teka mot ”rightare” får han komma med på min lista. 

Chris Abbott.Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Jan Kovar
– Honom har jag mött två gånger med landslaget, en ”rightare” i Tjeckien. Han var också ”bonnstark” och ser ut som en liten kubik på isen. Han är otroligt skicklig.
– De flesta tekarna har en blandning av styrka, snabbhet, finnes och kan läsa av vad de andra gör och han hade just det där att vara både stark och snabb. 

Fredrik Händemark och Jan Kovar.Fredrik Händemark och Jan Kovar.Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

Erik Josefsson
Honom har jag tekat mot under många säsonger då han spelat för Växjö. Han är lite som Joel. Håller långt ner på klubban, är stark, försöker hålla bladet i isen och vrida tillbaka på pucken.
– Mer styrka och hårdhet på honom också. Jag tycker att han varit en bra motståndare i cirkeln under många säsonger. Han ska vara med på min lista. 

Erik Josefsson.Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl


TV: De fyra hetaste SHL-värvningarna

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL