Sök
Stefan H Lindén (t.h) är TV-seriens grundare.
Foto: Gabriel Mkrttchian. New Stories/SVT. 2019
ÖVRIGT

Skaparen av succéserien: Så föddes idén till Eagles på SVT

Med ett brinnande hockeyintresse i allmänhet och för klubben IK Oskarshamn i synnerhet skapade Stefan H Lindén en ungdomsserie som han själv tyckte sig ha saknat. Den hyllade tv-serien Eagles på SVT handlar både om hockey och brustna hjärtan.

– Kändes som att hela staden lyftes av SHL-kval och en TV-serie under samma tid, säger Lindén till hockeysverige.se

Grundidén till Eagles föddes redan i den nu 31-årige serieskaparen och producenten Stefan H Lindéns sena tonår. Han var ett stort fan av amerikanska TV-serier som One Tree Hill, The OC och senare även Friday Night Lights som hade idrottstema. Lindén började några år senare skissa på en svensk variant då han tyckte att det inte fanns några liknande typer av ungdomsserier i det här landet, där idrott står i centrum. Där och då föddes idén till serien "Eagles". 

– Föreningslivet är den folkrörelse som inkluderar flest människor i det här landet, och att det inte finns något för den målgruppen tycker jag är lustigt, säger serieskaparen.

"FÖR MIG ÄR HOCKEYN UNIK"

För egen del spelade Stefan H Lindén själv hockey och var aktiv i all typ av sport som liten och han har många vänner som har spelat på hyfsat hög nivå. Han beskriver sig själv mer som ett hockeyfan än en spelare.


På frågan varför det blev just hockey som serien handlar om och om det hade slagit lika bra med någon annan sport säger han:

– Det hade kanske fungerat med andra sporter också, men för mig är hockeyn unik. För mig har hockey alltid varit den största sporten och hockeyn är en av få idrotter där Sverige alltid är i världstoppen med att producera spelare och talanger. 

Oskarshamn som stad har tagit till sig serien och Stefan H Lindén har bara hört positiva kommentarer om serien. Serien hade premiär i en passande tid förra året när IK Oskarshamn samtidigt spelade SHL-kval.

– Det kändes som att hela staden lyftes med hockey under den tiden. Vi hade både ett SHL-kval och en ungdomsserie med fokus på hockey, det var stort, säger Lindén.

Stefan H Lindén som hade god kontakt med spelarna i IK Oskarshamn, kunde få meddelanden från spelarna när de satt på bussen påväg till Timrå att Lindén skulle släppa fler avsnitt. 

– Det har visat sig att väldigt många hockeyspelare har följt "Eagles", det är riktigt värmande.

Elias argumenterar med pappa och coach Mats Kroon i Eagles.Foto: Gabriel Mkrttchian. New Stories/SVT. 2019

"HITTADE EN TALANG SOM INTE KUNDE STÅ PÅ SKRIDSKOR ALLS"

När rollsättningen av TV-serien var i gång letade de primärt efter folk som hade hockeyerfarenhet, men de upptäckte rätt snabbt att det inte var enkelt. Edvard Olsson som spelar en av huvudkaraktärerna i serien, Elias Kroon, var den enda som hade mycket hockeyerfarenhet. Han spelade på hög nivå för sin ålder och var med i många Selects-camper, men var tvungen att lägga av redan vid 14-års ålder efter påföljderna av hjärnskakningar. 

– Han var duktig och det kändes som det givna valet, jag tänkte direkt att "han ska bli vår Elias Kroon", säger Stefan H Lindén.

Lindén fortsätter: 

– När det kom till "Ludde" däremot hittade vi en talang som inte kunde stå på skridskor alls. Då fick vi lösa det genom att hitta en person som liknade honom och jobba med så kallad “body double”. Vi använde oss av två stycken som bägge är aktiva spelare idag, förklarar Lindén.

Stefan H Lindén och vännen, Simon Ekbäck, en före detta SuperElit-spelaren med Björklöven som  moderklubb som också jobbar med film i dag, ringde upp varandra och sa: "Nu ska vi göra hockey och film, men hur gör vi det?". Sedan träffades de och började snurra i gång hjulet. Det fanns ingen som tidigare hade gjort något liknande i Sverige – drama med hockey i. 

INSPIRERADES AV "MIRACLE ON ICE"

Lindén och Simon Ekbäck tog senare kontakt med fotografen Gabriel Mkrttchian från Mora, med massor av erfarenhet från livesändning av hockey. Tillsammans satt de tre och kollade på referenser från andra hockeyfilmer ute i världen. Den som höll högst klass enligt alla tre var "Miracle On Ice" som bygger på USA:s bragdartade vinst mot Sovjet under OS i Lake Placid 1980. 

– Den filmen var rätt mycket inspiration för oss under första säsongen. När vi satte oss inför säsong två sa vi att det vore kul att utmana oss själva och göra något ännu svårare, säger Lindén. 

Under avsnittet "Gameday" i den andra säsongen åker en av huvudkaraktärerna i serien, "Ludde", på en ful tackling som skickar honom raka vägen till sjukhuset.

– Vi ville få tacklingen så visuellt bra som möjligt och googlade tacklingar på internet och kollade på "Miracle". Tanken var att skapa en mer realistisk smäll, vi jobbade lite "Hollywoodstilen" vs "Den riktiga stilen", menar serieskaparen.

För Stefan H Lindén är resultatet av Eagles svårt att bedöma. Han säger sig alltid vara självkritisk och vill göra något bättre, men tillstår att serien har utvecklats i många aspekter från första till andra säsongen, i förhållande till de tuffa budgetförutsättningarna.

Edvard Olsson som en av huvudkaraktärerna i Eagles Edvard Olsson som en av huvudkaraktärerna i Eagles, Elias Kroon. Foto: Gabriel Mkrttchian. New Stories/SVT. 2019

TOG RÅD AV NICKLAS LIDSTRÖM

Inför den första säsongen gjordes stor research för att nå en hockeypublik. De träffade mycket hockeyspelare, allt från U16-landslagsspelare till pensionerade NHL-proffs. De ville förstå strukturen i ett hockeyomklädningsrum, förstå hur hockey fungerar och få ett så brett spektrum som möjligt. Häftigaste resan de gjorde var den till Västerås och Nicklas Lidström. 

– Vi var där två timmar, den första timmen pratade vi om hans liv och karriär, sen förklarade han vilket mönster han har sett i spelare som kommit hem, och andra detaljer vi kunde ha användning av senare i TV-serien.

BRA SAMARBETE MED IK OSKARSHAMN

Stefan H Lindén är god vän med Martin Åkerberg, IK Oskarshamns klubbchef, och de har haft ett bra samarbete under hela processen med serien.

– De har hjälpt oss med att att promota och få in statister, marknadsföring och visat upp oss i mediakuben under matcher, säger Lindén.

Under hockeymatcherna som spelas i TV-serien befinner sig mycket publik på läktarna, detta är något som växt från den första till den andra säsongen.

– Det kom betydligt mer folk säsong två än säsong ett. Den första säsongen undrade nog folk vad det var för något. I den andra säsongen märktes en stor skillnad då Oskarshamnare kom och ställde upp. 

Att hitta spelare som ville vara med var tufft eftersom inspelningen skedde under pågående hockeysäsong. Men för alla Eagles-fans där ute berättar Lindén att de sitter och skriver på säsong tre och att han verkligen hoppas på att det blir av. 

– Vi hoppas på det iallafall, det vore kul att fortsätta Eagles resa.

Av den pågående säsongen återstår tre avsnitt och Stefan H Lindén kan avslöja att det kanske inte blir en visuell hockeyavslutning av säsong två, men en hockeyhandling som han tror kan vara spännande att få uppföljning på inför nästa säsong. Nästan två säsonger av TV-serien "Eagles" finns ute på SVT Play.


TV: han har byggt ett eget hockeygarage

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten