Albin Lundin blickar uppåt i seriesystemet - men stänger inte dörren för Timrå.
Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

”Kommer alltid sträva efter att spela på så hög nivå som möjligt”

ANNONS
Han var en av Hockeyallsvenskans stora succéspelare den här säsongen.
Säsongen 2019/20 blev säsongen då Albin Lundin gick från att ha en anonym SHL-tillvaro till en hockeyallsvensk stjärna.
Nu siktar den 24-årige stockholmaren på spel i högre divisioner.
– Jag har och kommer alltid sträva efter att spela på så hög nivå som möjligt, säger Lundin till Hockeysverige.se.

Det var nog få – om ens någon – som såg det komma.

Inte ens Albin Lundin själv kunde föreställa sig att han skulle stå noterad för närmare 70 poäng när den hockeyallsvenska grundserien skulle summeras i början av mars. Totalt blev det 68 poäng fördelat på 26 mål och 42 poäng för den 24-årige forwarden vars tidigare poängrekord i Hockeyallsvenskan var 16 poäng – en notering han spräckte tidigt under hösten.

– Det vore synd att klaga, säger Lundin med ett skratt.
– Jag har fått spela mycket i offensiva situationer, powerplay och fått spela med fantastiskt bra spelare hela säsongen. Det lyfter en, så klart. Det var också ett mål jag hade när jag kom till Timrå, just att jag ville få chansen och förtroendet att ha en offensivt bärande roll än vad jag haft tidigare i allsvenskan. Det känns som att jag tog den chansen rätt bra också.

Albin Lundin.Foto: K-G Z Fougstedt/Bildbyrån

"KLART ATT DET SKULLE LOCKA ATT SPELA I SHL"  

Lundin spenderade förra säsongen i tre klubbar – Almtuna, Djurgården och Skellefteå. Det faktum att 24-åringen fick en fast punkt i vardagen var en orsak till att hans spel lyfte till nya, oanade höjder.

– Det är klart att det har varit skönt att jag har fått vara på ett och samma ställe. Det är alltid svårt att byta lag och miljöer under säsongen. Samtidigt så var det två grupper i Djurgården och Skellefteå som tog hand om mig väldigt bra och välkomnade mig in i laget med öppna armar, säger Lundin och fortsätter:
– Det är mer jobbigt för en själv. Det är mycket omställningar, mycket nya intryck och människor att lära känna. Det är mer jobbigt mentalt att byta klubb, snarare än spelmässigt, skulle jag säga.

24-åringens framfart i Hockeyallsvenskan har så klart inte gått Lundin obemärkt förbi bland SHL-klubbarna. För Hockeysverige.se bekräftar centern att SHL-klubbar aviserat sitt intresse för honom till den kommande säsongen.

– Jo, men så är det. Jag har hört lite under säsongen att jag har haft några SHL-klubbar som visat intresse.
– Det är klart att det skulle locka att spela SHL. Jag har och kommer alltid sträva efter att spela på så hög nivå som möjligt, men samtidigt vill jag komma till rätt klubb och få en bra roll i den föreningen om jag ska ta klivet. Det måste kännas rätt. Det är mycket som spelar in, men samtidigt, spelar man i allsvenskan så kommer det alltid att locka att spela i SHL.

STÄNGER INTE DÖRREN FÖR TIMRÅ: "TRIVTS FANTASTISKT BRA"  

I går stod det klart att Lundins lagkompis från denna säsong i Timrå, målvakten Victor Brattström, valt spel i finska ligan med KooKoo. Idag aviserade finska Sport att man gjort klart med Modos målkung Patrik Karlkvist. Lundin är inte främmande för att gå samma väg.

– Jag har hört att Finland har en otroligt bra liga. Det är en förstaliga med många bra lag och spelare, så det är klart att det också hade varit intressant, menar Lundin.

Kontraktet med Timrå går ut efter säsongen, men trots intresse från högre upp i seriehierarkin utesluter inte Lundin en fortsättning hos medelpadingarna.

– Timrå är absolut inte borta ur bilden. Jag har trivts fantastiskt bra här i Timrå och efter som att slutet blev som det blev så har jag absolut i tanken att jag kan tänka mig att vara kvar här. Man ska aldrig underskatta en bra plats där man känner sig trygg, så tanken att stanna i Timrå finns absolut.

Albin Lundin.Foto: Bildbyrån/Pär Olert

"EN KONSTIG KÄNSLA ATT SITTA HÄR NU"  

Nej, det där slutet på säsongen blev inte alls som någon i Timrå eller övriga i hockey-Sverige hade hoppats på. Coronavirusets utbredning i Europa blev i slutändan nådastöten för de svenska hockeyligorna, där de allsvenska lagen bara hann spela en omgång av slutspelsserien innan det var dags att packa ihop säsongen.

– Det känns jäkligt konstigt att det skulle få det här slutet. Man brukar alltid kunna förbereda sig lite mentalt på att säsongen kan vara slut efter den här matchen och så vidare, men det här var så klart annorlunda.
– Vi var hela tiden inställda på att fortsätta spela. Vi ville spela hela vägen in i april, så det är en konstig känsla att sitta här nu utan hockey.

Timrå var även i riktigt god form när säsongen fick sitt abrupta slut, där man först var nära att hämta ikapp ett stor poängmässigt underläge gentemot Modo i grundserien innan man inledde slutspelsserien med att köra över BIK Karlskoga med hela 8–3.

– Om vi hade vunnit slutspelsserien tror jag att vi skulle ha spelat i morgon, och det är någonstans det jag varit inställd på hela tiden. Jag har hela tiden fokuserat på att ta Timrå tillbaka till SHL.

FORTFARANDE SKADAD  

Det är knappast till någon tröst, men även om Timrå och övriga i hockey-Sverige hade fått avsluta den här säsongen så hade matchen mot BIK Karlskoga gott varit den sista för Albin Lundin den här säsongen ändå. 

24-åringen sänktes av en huvudtackling som dels resulterade i en hjärnskakning, men även i en annan typ av skada som Lundin ännu inte återhämtat sig ifrån. 

– Sedan dess har jag inte gjort så jäkla mycket, skrattar Lundin.
– Hjärnskakningen har blivit bättre, den har jag återhämtat mig fullt ifrån nu. Däremot har jag inte återhämtat mig från den andra skadan ännu.

Tur i oturen för Lundin, då, att det förmodligen dröjer ett drygt halvår till nästa tävlingsmatch.

Sedan om det blir i Timrå, en SHL-klubb eller kanske i vårt östra grannland – det låter vi vara osagt för tillfället. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL