Tomas Thorsbrink.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

Domarbossen om Coronaviruset och snackisarna från förra säsongen

ANNONS
Coronakrisen har slagit till hårt mot hockeysverige. Spelare har berättat om sina situationer. Nu berättar SHL:s domaransvarige, Tomas Thorsbrink om domarnas situation, och diskuterar snackisarna från föregående säsongen.
– Vi har redan börjat jobba på ytterligare åtgärder, säger Tomas Thorsbrink till hockeysverige.se 

När hockeysverige.se når SHL:s domaransvarige Tomas Thorsbrink så har han precis avslutat ett Skypemöte med några av SHL:s heltidsanställda domare.

– Den här krisen påverkar oss precis lika mycket som övriga samhället. Med det sagt så var det verkligen ett ordentligt antiklimax. Vi förberedde oss för slutspel, och så försvann allt bara så där. Tråkigt, men det var rätt beslut, säger Tomas Thorsbrink. 

Hur ser den dagliga verksamheten ut för er nu? 
– Vi får börja en tidig försäsong. Domarna håller sig i form, fysiskt och mentalt. Vi jobbar med att försöka utvecklas hela tiden och bli bättre. Det är som vanligt. Sedan har vi börjat gå igenom förra säsongen, vad som gick bra och vad som inte gick lika bra.

För domare kan hockey ibland vara en mardröm. Förra säsongen var inget undantag. I mitten av december kom det fram att flera domare hade blivit mordhotade efter deras prestationer på isen. Något som resulterade i flera polisanmälningar. 

– Det var helt oacceptabelt. Nu vet jag inte hur det ligger det med polisanmälningarna. Men det gick tok för långt. Det var därför vi valde att ta till vissa åtgärder. 

"HANDLAR OM EN RIMLIG ARBETSMILJÖ"  

En av åtgärderna Thorsbrink pratar om var att stänga domarrummet för tränare och media efter matcherna. Ett beslut som ansågs vara rätt så kontroversiellt. 

– Jag fattar inte riktigt varför. Det jag vet så är de svenska ligorna de enda som har öppet domarrum där tränare och sportchefer kunde gå in och diskutera domslut efter match. Övriga ligorna i världen har det stängt. Så jag förstår inte riktigt hur beslutet att stänga domarrummet var så kontroversiellt. Det handlar om att domarna ska ha en rimlig och trygg arbetsmiljö. 

Kommer vi se ytterligare förändringar inför nästa säsong? 
– Det är för tidigt att svara på. Det arbetet vi gör idag handlar om att vi måste få fram en lösning som gör att domarna inte blir så utsatta av personliga påhopp från klubbar och media. Visst ska kontroversiella domslut diskuteras, precis som för spelare. Men det är viktigt att det inte blir personligt mot domarna. Det förstör bara, säger Thorsbrink och utvecklar:
– Det märks i rekryteringen av domare på lägre nivåer. Det finns inte lika många som vill jobba med att vara hockeydomare längre. Det beror mycket på det hårda klimatet de får utstå på planen och utanför. Det jobbar vi stenhårt för att förbättra till nästa säsong. 

Du nämnde tidigare att medias rapportering kan försvåra domarens situation. Kan du utveckla det resonemanget? 
– Media måste sätta rimliga krav och inte bara jaga kontroverser. Som domare är inte allt svart och vitt. Beslut måste tas på en sekund, det är väldigt lätt att tycka si och så när man har reprisbilder och andra hjälpmedel att tillgå, säger han och fortsätter.
– Kan alla kommentatorer, journalister och experter hela regelboken utan och innan? Jag menar på att de som rapporterar om sporten måste bli kunnigare och ha möjligheten att sätta saker i mer perspektiv. 

Tomas Thorsbrink tystnar för en sekund innan han säger: 

– Vi har stora utmaningar framför oss. Vi jobbar dagligen för att bli ännu bättre nästa säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL