Bildbyrån
Linus Karlsson
HockeyAllsvenskan

"Jag fick inte riktigt tillåtelse att göra det i Karlskrona"

ANNONS
Det slog ned som en bomb när Linus Karlsson helt plötsligt valde att lämna Karlskrona och i stället skriva på för Karlskoga. För hockeysverige.se berättar 20-åringen om övergången - och jättesuccén i nya klubben.

– Jag hade kört fast litegrann i KHK, säger talangen.

Inför den här säsongen var Linus Karlsson kanske allra mest känd för att ha varit inblandad i en uppmärksammad trejd mellan San Jose och Vancouver, som tog Karlsson till Canucks medan Jonathan Dahléns rättigheter hamnade hos Sharks.

Nu är Linus Karlsson betydligt mer känd för sina hockeykvalitéer. Den här säsongen har han fått ett stort genombrott och hans 38 poäng på 46 matcher ger honom en plats topp-20 i allsvenskans poängliga. Det stora lyftet kom strax efter årsskiftet. Det var i mitten av januari som Karlsson helt plötsligt bröt avtalet med Karlskrona, och sajnade med BIK Karlskoga. Nu berättar han om bytet.

– Till att börja med kände jag att jag hade mer att hämta av mig själv, och när BIK visade intresse blev det ganska självklart för mig att ta chansen. Jag ville få chansen att få en lång säsong och spela i ett topplag, det var en stor del i det hela. Sen ville jag för egen del få chansen att testa något nytt också.

– Jag började ta en funderare på min framtid kring juluppehållet ungefär. Det kändes som att jag inte fick förtroende, jag hade kört fast litegrann i KHK. Jag behövde hitta lite ny energi.

Tror du att det finns en risk att man kör fast om man är kvar för länge i en klubb?

– För mig blev det så. Jag visste hela tiden vad jag kunde, men jag fick inte den rollen jag ville ha heller. Vi såg mig inte på samma sätt. När jag kom ned hit fick jag mer förtroende, och det har gett en rätt bra utdelning...

"FÅR SPELA MITT SPEL"

Det kan man lugnt säga. Efter att ha gjort klart respektabla 22 poäng på 36 matcher i Karlskronas tröja har Linus Karlsson bombat in 16 poäng på bara tio matcher i sin nya klubb.

– Karlskoga har ett spelsätt där de är väldigt offensiva av sig, och det är en sån spelare jag vill vara också. Vi har passat ganska bra ihop och jag har fått spela med många bra spelare också. Sen är det klart att det handlar om att ha lite flyt också, och att få självförtroende. Det här är en sport där man behöver ha det. Från dag ett har jag kunnat ha det här, de har behandlat mig bra och så fick jag en bra start också. Då är det lätt att bygga vidare på det. 

– Det är många småsaker som kan göra mycket, speciellt förtroendet och möjligheten att få spela mitt spel. Jag fick inte riktigt tillåtelse att göra det i Karlskrona.

Linus Karlsson.Linus Karlsson.Foto: Bildbyrån/Magnus Lejhall

Trots att de kanske inte skildes åt som bästa vänner vill den Boro/Vetlanda-fostrade forwarden däremot understryka att han egentligen inte känner något agg mot sin tidigare klubb.

– Jag har alltid vetat vad jag kan och vill bevisa det för dom som kanske inte riktigt trott på mig. Men jag har egentligen inget dåligt att säga om KHK heller. Jag trivdes hela tiden och har inget ont att säga om coachen heller. Det gick inte ihop riktigt, helt enkelt. Jag önskade lite mer om mig själv.

Är du förvånad själv över hur bra det gått sedan flytten?

– Jag vet inte riktigt. Jag har lärt mig att jag måste tro på mig själv, annars kommer man aldrig någonstans. Jag vet vad jag kan, och det var därför jag bytte klubb. För jag fick inte ut det jag visste att jag kunde få ut. Så jag är inte förvånad egentligen, men det har gått lite över förväntan. Det får jag erkänna.

KAN STANNA I BIK

På onsdag möts Karlskrona och Karlskoga dessutom, i Karlssons gamla hemmarena NKT Arena Karlskrona.

– Det är klart det är speciellt. Jag har aldrig mött dem, egentligen. Det ska bli riktigt kul.

Har det blivit något trashtalk med någon gammal lagkompis?

– Haha, inte än så länge i alla fall. Det kanske blir mer i morgon...

Hur ser Linus Karlssons framtid ut?Hur ser Linus Karlssons framtid ut?Bildbyrån

Linus Karlsson är bara sajnad för resten av säsongen. Hur hans hockeyframtid ser ut är oklar, även för honom själv. Men en fortsättning i BIK Karlskoga är i allra högsta grad möjlig.

– Jag trivs helt fantastiskt här, så det är ett alternativ. Det måste jag säga. Det finns intresse från min sida i alla fall, och jag hoppas det finns från deras sida också. Men man vet aldrig vad som händer, jag ska snacka med agenten så får man se. Men vi har något bra på gång här, så det kommer bli en väldigt intressant avslutning på säsongen. Sen får jag ta ett beslut efter det.

Känner du dig redo för att ta klivet upp i SHL?

– Alla vill spela i SHL såklart. Sen om det är läge nu eller inte...det är svårt att säga. Det är klart det hade varit kul, men jag vill se hur det går i avslutningen också. Jag vill snacka med agenterna och se vad de tyker.

– Men jag är ung, jag vill uppåt och tror på mig själv. Jag tror jag hade kunnat spela i SHL. Samtidigt är det många saker som ska klaffa också, och det ska finnas SHL-kubbar som vill ha en också. Jag har inte hört något intresse därifrån. Men som sagt, jag trivs bra här. De där grejerna får vi ta efter säsongen.

VILL MOTBEVISA TVIVLARNA

Vi återvänder till den uppmärksammade trejden mot Jonathan Dahlén, som inträffade för ganska precis ett år sedan. En trejd som, med tanke på Dahléns närmast osannolika poängproduktion i HockeyAllsvenskan, fortfarande är aktuell.

– Det var kul när det hände, det blev mycket uppmärksamhet och så, och nu har jag en jättebra kontakt med Vancouver. Vi snackar mycket efter matcher, och såna saker.

– Sen är det ju fortfarande folk som skriver typ "Vad fan gjorde Vancouver" och sånt, och det är kul att få motbevisa dem också. Det är också en anledning till att jag ryckt upp mig, jag vill bevisa något för dem som inte trott på mig och inte förstod vad Vancouver höll på med. Jag ser det bara som en morot. Dahlén är en jätteduktig spelare, men jag tycker jag kan vara rätt duktig också, skrattar Karlskogastjärnan.Jonathan Dahlén och Linus Karlsson trejdades mot varandra.Jonathan Dahlén och Linus Karlsson trejdades mot varandra.Bildbyrån

Det känns som att du drivs mycket av att motbevisa tvivlare.

– Dels det, men det handlar mycket om att bevisa saker för mig själv också. Jag har inte gått den mest sprikraka vägen, men det har bara gett mig ännu mer saker att bevisa. Du behöver inte gå den klassiska vägen med ett elitgymasium och sen gå vidare till en SHL-klubb. Jag har gått en annan väg och känner att man inte behöver ha så bråttom med allting. Jag vill visa andra och mig själv att det går att ta andra vägar. Man måste inte gå samma väg som alla andra.

KARLSKOGAS NYCKEL

Karlsson spelade division 2-hockey med Boro/Vetlanda innan han säsongen 17/18 gjorde en säsong i Karlskronas juniorlag. Därefter följde ungefär en och en halv säsong i KHK:s A-lag, innan flytten till Värmland.

Karlskoga kommer sluta fyra i HockeyAllsvenskan och kommer ha slagläge i Slutspelsserien.

– Det måste klaffa i defensiven. Offensiven vet vi att vi har, och om defensiven klaffar vet vi att vi kommer bli farliga för de andra lagen, avslutar succévärvningen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga