Fredrik Pettersson Wentzel
Anton Edman
Europa

Från bottenstrid i SHL - till en av Europas giganter

ANNONS
Från bottenlaget Oskarshamn till topplaget ZSC Lions. Fredrik Pettersson Wentzels klubbyte förvånade många. För hockeysverige.se berättar ”PW” varför han valde att lämna Oskarshamn. 

– Jag kände att det här var en bättre möjlighet för mig för min framtida karriär, säger han

ZÜRICH (HOCKEYSVERIGE.SE) 

I måndags gick Oskarshamn ut med att Fredrik Pettersson Wentzel lämnar klubben. Samma dag meddelade ZSC Lions i Schweiz att Pettersson Wentzel var klar för resten av säsongen hos dem.

Ett blixtsnabbt klubbyte för ”PW”. Så sent som i lördags spelade han match med Oskarshamn i SHL och målvakten berättar att han i måndags kväll var på plats i Zürich hos nya lagkamraterna. 

– Det känns kul såklart. Roligt sätt att avsluta säsongen på så får vi se vad som händer här men det känns kul som sagt. Det gick väldigt väldigt fort. Det hände på några timmar i fredags för en vecka sedan,  säger Fredrik Pettersson Wentzel till hockeysverige.se.


"INTE OPTIMALT" 

Det som ledde fram till att ”PW” lämnade Oskarshamn var att klubben innan förra lördagens transferstopp värvade in den amerikanske NHL-rutinerade målvakten Richard Bachman, 32 år. 

– Jag fick reda på lite innan att dom funderade på att ta in en målvakt. Jag sa väl lite så att jag och Tex (Williamsson) hade krigat på hela säsongen där och ändå gjort det bra efter förutsättningarna som var i det laget. Dom började prata om att ta in en kille som eventuellt ska spela. Det var väl inget mer med det och sedan gick det fort. 

– Jag fick reda på att han var signad på torsdagen, att det var klart. Då skulle vi vara tre  och jag kände att det inte var optimalt för mig att vara tre där när dom tar in en ny kille och förmodligen kommer dom att ge han chansen. Då kom det här upp och då kände jag att det här var en bättre möjlighet för mig för min framtida karriär.

"PW" i Oskarshamn.Bildbyrån

Hur kändes det för självförtroendet att dom värvade in ytterligare en keeper? 

– Det var ganska mycket för att Tex har haft hjärnskakningar. Nu fick han en till i lördags och blir borta ett tag och han har en historik av hjärnskakningar. Det var första anledningen till att dom gjorde det och det var den anledning dom sa till mig. Sedan tyckte jag själv att man kunde ha tagit in någon och gett mig chansen att spela mycket istället. Men det tycker väl alla hockeyspelare, att dom ska få spela mer.

Så du ville lämna Oskarshamn? 

– När det här kom upp så ställde vi frågan om dom kunde tänka sig att släppa mig och det kunde dom. Då kände jag som jag sa att det bara är en stor uppsida att åka hit och spela och då vill jag ta den chansen. Det var en bra möjlighet för mig.

"INTE FÖRVÄNTAT MIG DET"

 Är du förvånad att du hamnade i en av Europas största klubbar? 

– Det är klart att när det kom upp så var jag lite förvånad. Eller, jag hade inte förväntat mig det om man säger så. Jag kände att det var en chans jag var tvungen att ta. Som du säger är det en av Europas största klubbar och väldigt svårt att få chansen här på grund av importreglerna och allt sådant. Chansen att åka ned hit och visa upp sig får man inte så ofta så det var bara att ta den.


Vet du hur dom vill använda dig? 

– Vi får väl se. Jag vet om att dom redan har tre målvakter här och nu är Joni (Ortio) skadad och schweizaren som stod senast nu (Lukas Flüeler) har varit skadad mycket under säsongen. I första hand är jag här som en säkerhet för dom. 

– För mig blir det att försöka visa upp mig på träning och förhoppningsvis får jag kanske någon match i grundserien. Vi får se vad som händer. Båda har varit skadedrabbade så chansen finns där. 

PW” anlände alltså till ZSC Lions i måndags och har tränat med nya laget hela den här veckan. 

– Det är kul. Jag har spelat i Oskarshamn i år och vi har förlorat väldigt mycket. Så det var skönt att komma till ett lag som har vunnit mycket istället. Det är en helt annan stämning i gruppen och mer självförtroende hos gubbarna här så det är såklart skillnad.

GRÖNBORG: "FÖRSÄKRING" 

Huvudtränare hos ZSC är Tre Kronors tidigare förbundskapten Rikard Grönborg. När lagets målvakt Joni Ortio nyligen blev skadade så behövdes en förstärkning hos topplaget som rustar inför slutspel och att vinna mästerskapet.

– Vi måste försäkra oss då vår schweiziska målvakt (Lukas Flüeler) har precis kommit tillbaka från skada och Joni Ortio är på skadelistan. Så det är en försäkring inför slutspelet. ”PW” vet hela situationen och han ville ta chansen och sedan får vi se hur det blir, säger Rikard Grönborg. 

– Vi hade en lista på målvakter när vi kände att vi behövde en försäkring och "PW" var med på den listan och det är alltid enklare att ta beslut när man vet vad det är för slags spelare.

Rikard Grönborg.Rikard Grönborg.Foto: Bildbyrån

Hur nöjda är ni att få in honom? 

– Vi vet att han kan leverera. Han har vunnit SM-guld och spelat i juniorlandslag och även varit med i Tre Kronor i ett par matcher så det är en etablerad målvakt.

Kommer han stå om det inte blir någon mer skada hos er? 

– Troligtvis inte. Det är mer som en försäkring. Men vi får se som sagt. Det är inte omöjligt.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL