Leanne Ganney.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

Debuterade som tolvåring – nu ska hon stoppa Brynäs stjärnor

ANNONS
Efter att ha varit ett bottenlag under alla sina år i SDHL får SDE i kväll chansen att göra avtryck i klubbens första slutspelsmatch någonsin.
Lagkaptenen Leanne Ganney ser fram emot den tuffa utmaningen som väntar mot Brynäs.
– Vi är beredda att bevisa att folket som inte trodde på oss hade fel, säger Ganney till hockeysverige.se.

ENEBYBERG (HOCKEYSVERIGE.SE) 

SDE Hockey inleder ikväll, för första gången någonsin, ett slutspel i SDHL.

Laget har under sina säsonger i högsta serien varit lite av ett stryklag, men nu har man tagit sig över strecket som betyder att det blir slutspelshockey istället för kvalhockey som avslutning på den här säsongen. Enligt eliteprospects.com innehåller laget sex svenska spelare, fem kanadensiskor, fyra holländskor, två amerikanskor och en var från Tjeckien, Ungern, Slovakien – och England.

Just från England kommer också lagets kapten, Leanne Ganney, som kom till SDE från Bracknell Queens för tre säsonger sedan.
– Min hemstad är Basingstoke som ligger lite utanför London. Där hade vi ett herrlag i högsta divisionen. Min pappa är väldigt intresserad av hockey och var alltid där för att se laget spela. Han tog mig till en match och jag älskade på en gång att titta på hockey, berättar Leanne Ganney då vi slagit oss ner på hennes arbetsplats Popomax i Enebyberg.
– Familjen köpte säsongsbiljetter så vi var på alla hemma matcher, men åkte även på några av lagets bortamatcher. Man kan säga att jag var en sportig unge och det var min pappa som tog in mig i det.

Leanne Ganney.Leanne Ganney.Foto: Ronnie Rönnkvist

"TRÄNADE BARA EN GÅNG I VECKAN DÄR HEMMA"  

Leanne Ganney var nio år då hon började spela hockey hemma i Basingstoke.
– Jag spelade med pojkar, men det var ett mixat lag. Jag spelade juniorhockey till det att jag var 16 år. Efter det har jag bara spelat med kvinnor.

SDE-kaptenen var bara tolv år första gången hon fick känna på seniorhockey i Guildford Lightning i högsta damligan.
– Ja, jag var väldigt ung när jag spelade första gången i damligan. Det var så klart en upplevelse, skrattar Ganney och fortsätter:
– Det var också en inspiration att se de äldre tjejerna och det blev en bra erfarenhet för mig personligen.

Vilken nivå håller ligan i Storbritannien?
– Den är inte lika bra som den är här, men det utvecklas. Hemma i England är inte direkt hockeyn den största sporten så det är begränsat med istid.
– Jag tränade bara en gång i veckan där hemma, vilket såklart är en väldigt stor skillnad jämfört med här i Sverige. Om tjejerna hemma fick bättre förutsättningar skulle de bli mycket bättre. Tempot och allt sådant kan du inte få genom att bara träna en gång i veckan.
– De gör det ändå bra och jag vill ge cred till alla där hemma som försöker utveckla hockeyn, men utan mer istid är det svårt att ta nästa steg.
– Visst fanns det allmänhetens åkning, men där var det säker 80 personer så det gick inte ha klubba och puck med sig ut där.


"UNDRADE VAD DET HÄR VALET I LIVET TAGIT MIG"  

Hur var det då att komma till SDHL? 
– En stor chock (skratt). Absolut. När jag fick frågan om jag ville komma hit och såg träningsschemat för första två veckorna var det mer istid än jag hade på två, tre månader i England. Min kropp var helt trasig i början men nu är jag inne i allt, säger Leanne Ganney som kom till SDE inför säsongen 2017/18.
– Vi har en del spelare från Nederländerna i laget. Coacherna var nere på VM. Där spelade vi mot Holland. Då fick jag frågan om jag var intresserad av att komma hit. Coacherna kom ner och besökte mig i London. De berättade om klubben och hockeyn i Sverige. Det de berättade gjorde att jag helt enkelt inte kunde tacka nej.
– Att jag fått den här chansen att komma från England och spela professionell hockey i Sverige känns bra.

Hur minns du första dagen här i Sverige?
– Jag var så nervös. Jag flög hit samma dag som vi skulle ha första träningen. Så fort jag kom in på rummet och träffade mina två rumskamrater sa de ”Vi ska ta en nap”. Här hade man ”nap-time” innan träningen, men jag kunde inte sova eftersom jag var så nervös.
– När vi kom ut på isen, farten på träningen var något jag aldrig hade upplevt tidigare. Jag kände mig vilsen och undrade vad det här valet i livet tagit mig, skrattar Leanne Ganney som också hyllar mottagandet från sina nya lagkamrater.
– Tjejerna var så snälla mot mig och alla är medvetna om att alla i laget kommer från olika bakgrunder. Det var en chock, men jag älskade det.

"HELA LAGET HAR HÖJT UPP SIN NIVÅ"  

Hemma i Storbritannien var Leanne Ganney med om att vinna mästerskapet sex säsonger i rad, men då hon kom till SDE fick hon i stället uppleva att spela i ett av seriens sämsta lag som radade upp förluster.
– Det blev lite av en chock det med. Som du sa vann mitt lag sex säsonger i rad. Då blev det tufft att komma hit och förlora nästan varje match. Samtidigt visste jag att spela på den här nivån var bättre för min utveckling.
– Även om det kändes hårt att förlora mycket så växte jag nog som spelare genom att se båda sidorna.

Fanns det tankar på att återvända hem när det var som tuffast?
– Nej. Efter att ha spelat på den här nivån, skulle jag då återvända hem för att spela skulle det mest kännas som jag spelade för skoj skull och vara i slutet av min karriär.

Förra säsongen började SDE utvecklas som lag och det började gå att se ett ljus i alla förluster. En stor anledning till det var coachen Shane Warschaw.
– Det kom in några nya spelare och vi började sätta upp mål istället för att vara nöjda med att tillhöra botten. Vi började spela efter ett annat spelsystem och hade en mer professionell inställning. Du måste få alla att investera i det här och tro på det.

Leanne Ganney.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Den här säsongen har varit till stor del en succéresa för SDE. Från att vara ett bottengäng som fått kvala sig kvar i SDHL har nu laget med god marginal tagit sig till slutspel.
– Hela laget har höjt upp sin nivå. Samtidigt har Helene (Åström), Shane (Warschaw) och alla runt laget var fantastiska på att rekrytera spelare den här sommaren. De lade ner mycket tid på att få hit fler erfarna spelare som gjort skillnad den här säsongen.
– Sedan har vi en helt annan mentalitet samtidigt som tjejerna gjort det så bra både på och utanför isen. Idag är laget riktigt bra.
– Första målet vi satte upp inför säsongen var att ta oss till playoff. Vi hade kunnat komma lite högre i tabellen om vi spelat bättre i några av våra matcher. Så är det alltid, men alla i laget är glada för hur säsongen varit så här långt. Alla vill också vara med och bygga vidare på det här laget nästa säsong.

15 UTLÄNDSKA SPELARE: "TYCKER DET ÄR BRA"  

Leanne Ganneys roll i SDE har växt genom åren och idag är hon alltså succélagets kapten.
– Jag har fått mer erfarenhet av att spela i den här ligan. Personligen tycker jag inte att jag har haft svårt att anpassa mig. Återigen, det var tufft när jag kom hit och vi förlorade mycket, vilket tar på en.
– Jag har hela tiden försökt ha en positiv attityd och få alla att hålla humöret uppe eftersom det är lätt att bara ge upp. Jag har försökt få alla hålla modet uppe.
– Första säsongen var jag assisterande kapten och senaste två kapten, men jag har hela tiden haft bra stöd och support runt mig.

Ni har 15 spelare från andra nationer än Sverige, hur ser du på det?
– Personligen tycker jag det är bra. Jag älskar allt runtomkring med coacher och laget. Jag förstår såklart vad det betyder när det handlar om att få svensk hockey att växa, men vi har flera unga spelare som spelat med oss under säsongen och fått mycket istid.
– Vi försöker utveckla dem så gott vi kan och jag hoppas att flera svenska tjejer ska bli intresserade att komma till oss nästa säsong och får se hur klubben förändrats och växt.

Klara Kenttälä – en av SDE:s unga spelare som fått chansen den här säsongen.Klara Kenttälä – en av SDE:s unga spelare som fått chansen den här säsongen.Foto: Ronnie Rönnkvist

Ikväll väntar den första historiska matchen för SDE Hockey då norrortslaget ställs mot Brynäs i den första av tre kvartsfinaler.
– Utifrån matcherna vi spelat mot Brynäs tidigare den här säsongen och givetvis då man läser statistiken så vet vi att de har några av de bästa målgörarna i ligan. Det kommer bliv en fysisk match. Vi har gjort vår hemläxa med extra möten och kollat på video hur vi ska spela mot dem. Det kommer bli en intressant match, säger Leanne Ganney med ett leende.

Just den fysiska biten tror SDE-forwarden blir avgörande om laget ska få stopp på spelare så som Lara StalderMaja Nylén PerssonMichela CavaErika GrahmKaterina MrazovaDenisa Krizova med flera.
– Ja, definitivt. Vi är ett lag som alltid spelar fysiskt. Vi ska hålla deras skickliga spelare på utsidan och göra allt för att stoppa dem att komma in på mål. Vi tror fullt ut att vi ska klara av att spela så.

Vad blir nyckeln om SDE Hockey ska spela semifinal nästa vecka?
– Att agera som ett lag, behålla passionen… Vi har nästan inget att förlora, vilket vi alla vet. Det var inte många som ens trodde att vi skulle komma så här långt. Vi är beredda att bevisa att folket som inte trodde på oss hade fel, avslutar SDE-kaptenen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL