Dominik Bokk är glödhet just nu.
Foto: Bildbyrån
SHL

”Jag har aldrig tvekat på mig själv”

ANNONS
Första halvan av säsongen var blytung för Rögles tyske talang Dominik Bokk.
Sedan åkte han på JVM i Tjeckien – och kom tillbaka som en helt ny spelare.
Nu är 20-åringen en av SHL:s hetaste spelare.
– Sen jag kom tillbaka från JVM har allt studsat min väg, tränarna är nöjda… Ja, det är verkligen kul att spela hockey igen, säger Bokk till Hockeysverige.se.

Tänk vad ett par veckor i Tjeckien kan göra för en SHL-spelare. 

När Rögles stortalang Dominik Bokk lämnade Sverige för att spela JVM med Tyskland ett par dagar innan julafton stod han noterad för fyra poäng på 23 matcher – varav bara ett mål. 

Väl på plats JVM-turneringen i Tjeckien lossnade det för Bokk – och det ordentligt. På sju matcher i en av turneringens stora underdogs noterades 20-åringen för sex mål och två assist. Med den noteringen blev han poängkung i det tyska laget.
– Det har alltid varit min dröm att få spela i den turneringen. Jag har tittat på JVM ända sedan jag var väldigt liten och man har alltid sett alla stjärnor som varit med i turneringen. Jag har spelat två JVM tidigare, men då var det i andradivisionen, så den här turneringen var väldigt speciell, säger Bokk till Hockeysverige.se.
– Jag visste att det här skulle bli min sista chans att spela JVM, så jag ville bara göra det mesta av möjligheten. Det var en dröm som gick i uppfyllelse att få spela i toppdivisionen.

Dominik Bokk (vänster) stod för ett starkt JVM för Tyskland.Dominik Bokk (vänster) stod för ett starkt JVM för Tyskland.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

"HAR ETT BETYDLIGT BÄTTRE SJÄLVFÖRTROENDE"

Tillsammans med Moritz SeiderJohn-Jason Peterka och Tim Stützle var Bokk en huvudfigur i det tyska lag som kvalade sig kvar i högstadivisionen efter att ha slagit Kazakstan i kvalet.
– JVM kom vid en bra tidpunkt för mig. Jag fick en väldigt bra roll i laget och var en av lagets bästa spelare i turneringen. Jag var tvungen att vara på toppen av min förmåga för att kunna hjälpa vårt lag att hålla sig kvar i toppdivisionen och jag fick det att fungera väldigt bra. Jag gjorde en hel del mål och assist, vilket stärkte mitt självförtroende väldigt mycket. 

Det självförtroendet tog Bokk med sig hem till Sverige och Rögle. 

Sedan återkomsten från JVM har den tyske stortalangen noterats för nio poäng på elva matcher och således producerat mer än dubbelt så många poäng som han gjorde innan han åkte på JVM-äventyret.
– Nu har jag ett betydligt bättre självförtroende än innan jag åkte till Tjeckien och har väldigt kul ute på isen. Sen jag kom tillbaka från JVM har allt studsat min väg, tränarna är nöjda… Ja, det är verkligen kul att spela hockey igen. 

Bokk har bildat kedja med Nils Höglander och Simon Ryfors – en trio som gjort tillvaron besvärlig för motståndarna de senaste månaderna.
– Min skridskoåkning är en av mina styrkor i spelet och speciellt när jag som nu spelar med Nils och  Ryfors så gäller det att vi utnyttjar vår snabbhet. Det tycker jag vi har gjort den senaste tiden vilket gjort att vi skapat många chanser den senaste tiden.
– Detta gäller så klart även i egen zon. Vi måste jobba så hårt vi bara kan för att motståndarna inte ska göra mål. Det går inte bara stirra på den offensiva statistiken. Hockey är mycket mer än så. 

Hockeylivet leker för Dominik Bokk just nu.Hockeylivet leker för Dominik Bokk just nu.Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

TREJDADES BORT AV ST. LOUIS: "BLEV FÖRVIRRAD" 

Mitt under den tunga säsongsstarten kom det smått chockartade beskedet att Bokks NHL-rättigheter trejdats från St. Louis Blues till Carolina Hurricanes. Bokk draftades av St. Louis i förstarundan av NHL-draften som 25:e spelare totalt och ansågs vara en av de regerande Stanley Cup-mästarens största framtidsnamn. 

Till en början lämnade trejden den tyske talangen förundrad.
– Jag blev förvirrad. Jag menar, det var tufft att få meddelandet att man blivit trejdad. Då började man tänka på vad som var fel och varför de inte ville ha kvar en, säger Bokk och fortsätter:
– Efter ett tag så inser man dock att man kommit till en organisation som tror stenhårt på en. Nu är jag glad att tillhöra Carolina Hurricanes och vi har bra kommunikation med varandra. 

Bokk hymlar dock inte med trejden och den poängmässigt tunga starten på säsongen satte igång vissa hjärnspöken.
– Det var väldigt, väldigt tufft. Det ska jag vara ärlig och säga. Jag blev otroligt frustrerad och tänkte ”vad gör jag för fel, egentligen?”. Jag hade en hel del chanser under första halvan av säsongen, men pucken ville inte in. Men det stärkte mig väldigt mycket. 

Kan du utveckla på vilket sätt som du blev starkare av det?
– Jag blev nedskickad i fjärdekedjan ett par matcher vilket gjorde att jag fick jobba mig uppåt i hierarkin igen. Jag lärde mig att det bara gäller att jobba ännu hårdare för att bevisa att man förtjänar att spela högre upp och det var precis vad jag gjorde. Jag höll huvudet högt och visade varje dag att jag ville spela högre upp i laguppställningen. Plötsligt började allting falla på plats, självförtroendet växte och då började jag spela bra hockey igen, säger Bokk.
– Jag har aldrig tvekat på mig själv eller på min förmåga. För mig gällde det även att zooma ut lite grann. Jag är 20 år gammal och har hela karriären framför mig. Jag kan inte gräva ned mig bara för att pucken inte studsar min väg. Det fanns ingen poäng i att deppa ihop. 

Dominik Bokk trejdades bort från St. Louis i höstas.Dominik Bokk trejdades bort från St. Louis i höstas.Foto: Erich Schlegel/Bildbyrån

"LIVET ÄR MYCKET ROLIGARE NU"

Nej, det gjorde det sannerligen inte. 

För bara ett par månader senare leker hockeylivet igen för Bokk.
– Det är betydligt roligare nu än i början av säsongen, om vi säger så. Det är inte bara hockeyn som är roligare nu utan jag skulle säga att livet är mycket roligare nu. När det går bra på isen både för mig och för laget så blir det lätt så. Vi har väldigt god atmosfär kring laget och jag tror att alla tycker att det är väldigt kul att spela i Rögle just nu. 

Rögle har av vissa lyfts fram som lite av en outsider till SM-guldet framåt vårkanten. Bokk vill dock inte sätta någon sådan stämpel på sitt lag, men medger att man har något väldigt bra på gång i Ängelholm.
– Jag älskar att spela här och i har ett riktigt bra lag som kan uppnå väldigt mycket den här säsongen. Om vi fortsätter spela som vi gör nu kan vi bli riktigt, riktigt farliga i slutet av säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL