Calle Andersson återfann glädjen i Schweiz.
Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson
Schweiziska ligan

"Där är det bara Malmö jag kan spela för"

ANNONS
Efter ett tungt år i Nordamerika har Calle Andersson imponerat stort i Schweiz och växt ut till en av ligans bästa backar. I höstas skrev han ett nytt treårskontrakt med regerande mästarna Bern. 
– Det är grymt att spela här. Det är lite skillnad från SHL. Stor skillnad rent publikmässigt att det händer lite mer, säger han till Hockeysverige.se.

BERN (HOCKEYSVERIGE.SE) 

SC Bern är regerande schweiziska mästare och har kunnat ta på sig guldmedalj tre av de fyra senaste åren. Men den här säsongen har det varit grus i maskineriet. Med sex matcher kvar av grundserien är laget utanför slutspel. Därför var fredagens vinst hemma mot serieledaren EV Zug oerhört betydelsefull. 

Och efter att Calle Andersson och lagkamraterna firat segern inför 17 000 åskådare varav 10 000 på ståplats är det inte svårt att förstå att han trivs här. 

– Det var nog den skönaste vinsten för säsongen faktiskt. Det var jävligt viktigt och skönt. Nu har vi en bra chans att ta oss in (till slutspel), säger Calle Andersson till Hockeysverige.se.
– Det är grymt att spela här. Det är lite skillnad från SHL. Stor skillnad rent publikmässigt att det händer lite mer (på läktarna). Vi spelar alltid fredag och lördag och man får dricka öl på läktarna så det blir lite livat. Det är lite fotbollsstämning över det, speciellt här på hemmaplan. Så det är som sagt kul att spela här, det är väldigt roligt.

LÄMNADE NORDAMERIKA OCH GJORDE SUCCÉ 

Lika munter var inte Calle Anderssons tid i Nordamerika i New York Rangers organisation. Det blev endast spel i klubbens farmarlag i AHL, Hartford Wolf Pack. Situationen gjorde att han under säsongen 2016/17 bröt kontraktet och flyttade hem till Europa och SC Bern i Schweiz. 

Calle berättar dock att en deal med Malmö Redhawks i stort sett var klar. Men sedan tog hans pappa, Peter Andersson, över som huvudtränare. Det gjorde saken lite mer komplicerad och han valde spel i Schweiz, där han kan spela utan att ta upp en plats som importspelare eftersom han delvis är uppvuxen i landet under pappa Peters aktiva dagar som spelare.

Med facit i hand har de snart fyra säsongerna i storklubben Bern varit en succé. Det belönades i höstas då den poängglade backen skrev ett nytt treårskontrakt med klubben. 

Vad var avgörande för att du stannade i Bern?
– Det var väl typ sådana här matcher. När publiken är så här. Det är få förunnat att få spela inför en sådan här publik. Sedan vill man alltid vinna och spela i ett vinnande lag som alltid har chans att vinna mästerskap. Jag har redan vunnit två titlar här och jag är sugen på att vinna lite fler.
– Det var mest de sakerna och sedan trivs jag väldigt bra. Det enda jag saknar är en till svensk i laget. Annars trivs jag jättebra och jag har spelat här i snart fyra år och börjar lära känna de schweiziska spelarna. Man börjar känna dem riktigt bra, så det hade varit svårt att lämna och gå till ett annat lag i Schweiz. Även fast jag hade många erbjudanden så trivs jag som sagt så bra här så då finns det liksom ingen anledning att byta. 

Peter och Calle Andersson.Peter och Calle Andersson.Foto: All Over Press

"INGET JAG BEHÖVER TÄNKA PÅ" 

Calle Andersson hade alltså flera erbjudanden från andra klubbar. Men inte från den svenska högstaligan. 

– SHL var det ingenting från. Men där är det bara Malmö jag kan spela för och där är min pappa tränare nu så det var ingen tanke på det.

I det nya kontraktet finns dock en klausul för att lämna för NHL om ett erbjudande dyker upp. 

– Det har jag nu. Men det är ingenting jag funderar på.
– Skulle det komma bud så blir det såklart annorlunda, men så bra har jag inte spelat i år så det är nog inget att fundera på. Eller jag har nog spelat ok men det tittas mycket på poäng och poängen har inte riktigt kommit in i år som det gjorde förra året. Så det är inget jag behöver tänka på. Det är inget alternativ utan jag kommer att stanna här. 

Och fördelarna är som sagt många i SC Bern. 

– Det finns inget att klaga på med korta resor och så. Vi har tre bortamatcher som är 20 minuter resa så man sover alla nätter hemma. Och ska man vara riktigt ärlig så försöker man säkra upp. Jag fick hoppa av skolan i gymnasiet så jag har ingen utbildning att falla tillbaka på. Så man försöker säkra upp framtiden lite med pengarna.
– Sedan är 50 matcher i grundserien perfekt. Man får vara hemma hela sommaren i Malmö och behöver inte vara här i Schweiz och sommarträna. Så det är som sagt inte så mycket att klaga på.

"HOPPAS DET STÄMMER"   

På tal om att Calle Andersson saknar en svensk lagkamrat. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Ted Brithén, nu i Rögle BK, vara klar för SC Bern nästa säsong. 

– Jag hoppas det stämmer. Jag vet inte vad jag ska säga men jag hoppas att det kommer lite svenskar hit. Det är alltid skönt. Adam Almquist spelade här förra året och det var kul när han var här. Hoppas Ted skriver på om ryktena stämmer. Vi får hoppas att han signar om han vill och om Bern vill.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL