Calle Andersson återfann glädjen i Schweiz.
Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson
Schweiziska ligan

"Där är det bara Malmö jag kan spela för"

ANNONS
Efter ett tungt år i Nordamerika har Calle Andersson imponerat stort i Schweiz och växt ut till en av ligans bästa backar. I höstas skrev han ett nytt treårskontrakt med regerande mästarna Bern. 
– Det är grymt att spela här. Det är lite skillnad från SHL. Stor skillnad rent publikmässigt att det händer lite mer, säger han till Hockeysverige.se.

BERN (HOCKEYSVERIGE.SE) 

SC Bern är regerande schweiziska mästare och har kunnat ta på sig guldmedalj tre av de fyra senaste åren. Men den här säsongen har det varit grus i maskineriet. Med sex matcher kvar av grundserien är laget utanför slutspel. Därför var fredagens vinst hemma mot serieledaren EV Zug oerhört betydelsefull. 

Och efter att Calle Andersson och lagkamraterna firat segern inför 17 000 åskådare varav 10 000 på ståplats är det inte svårt att förstå att han trivs här. 

– Det var nog den skönaste vinsten för säsongen faktiskt. Det var jävligt viktigt och skönt. Nu har vi en bra chans att ta oss in (till slutspel), säger Calle Andersson till Hockeysverige.se.
– Det är grymt att spela här. Det är lite skillnad från SHL. Stor skillnad rent publikmässigt att det händer lite mer (på läktarna). Vi spelar alltid fredag och lördag och man får dricka öl på läktarna så det blir lite livat. Det är lite fotbollsstämning över det, speciellt här på hemmaplan. Så det är som sagt kul att spela här, det är väldigt roligt.

LÄMNADE NORDAMERIKA OCH GJORDE SUCCÉ 

Lika munter var inte Calle Anderssons tid i Nordamerika i New York Rangers organisation. Det blev endast spel i klubbens farmarlag i AHL, Hartford Wolf Pack. Situationen gjorde att han under säsongen 2016/17 bröt kontraktet och flyttade hem till Europa och SC Bern i Schweiz. 

Calle berättar dock att en deal med Malmö Redhawks i stort sett var klar. Men sedan tog hans pappa, Peter Andersson, över som huvudtränare. Det gjorde saken lite mer komplicerad och han valde spel i Schweiz, där han kan spela utan att ta upp en plats som importspelare eftersom han delvis är uppvuxen i landet under pappa Peters aktiva dagar som spelare.

Med facit i hand har de snart fyra säsongerna i storklubben Bern varit en succé. Det belönades i höstas då den poängglade backen skrev ett nytt treårskontrakt med klubben. 

Vad var avgörande för att du stannade i Bern?
– Det var väl typ sådana här matcher. När publiken är så här. Det är få förunnat att få spela inför en sådan här publik. Sedan vill man alltid vinna och spela i ett vinnande lag som alltid har chans att vinna mästerskap. Jag har redan vunnit två titlar här och jag är sugen på att vinna lite fler.
– Det var mest de sakerna och sedan trivs jag väldigt bra. Det enda jag saknar är en till svensk i laget. Annars trivs jag jättebra och jag har spelat här i snart fyra år och börjar lära känna de schweiziska spelarna. Man börjar känna dem riktigt bra, så det hade varit svårt att lämna och gå till ett annat lag i Schweiz. Även fast jag hade många erbjudanden så trivs jag som sagt så bra här så då finns det liksom ingen anledning att byta. 

Peter och Calle Andersson.Peter och Calle Andersson.Foto: All Over Press

"INGET JAG BEHÖVER TÄNKA PÅ" 

Calle Andersson hade alltså flera erbjudanden från andra klubbar. Men inte från den svenska högstaligan. 

– SHL var det ingenting från. Men där är det bara Malmö jag kan spela för och där är min pappa tränare nu så det var ingen tanke på det.

I det nya kontraktet finns dock en klausul för att lämna för NHL om ett erbjudande dyker upp. 

– Det har jag nu. Men det är ingenting jag funderar på.
– Skulle det komma bud så blir det såklart annorlunda, men så bra har jag inte spelat i år så det är nog inget att fundera på. Eller jag har nog spelat ok men det tittas mycket på poäng och poängen har inte riktigt kommit in i år som det gjorde förra året. Så det är inget jag behöver tänka på. Det är inget alternativ utan jag kommer att stanna här. 

Och fördelarna är som sagt många i SC Bern. 

– Det finns inget att klaga på med korta resor och så. Vi har tre bortamatcher som är 20 minuter resa så man sover alla nätter hemma. Och ska man vara riktigt ärlig så försöker man säkra upp. Jag fick hoppa av skolan i gymnasiet så jag har ingen utbildning att falla tillbaka på. Så man försöker säkra upp framtiden lite med pengarna.
– Sedan är 50 matcher i grundserien perfekt. Man får vara hemma hela sommaren i Malmö och behöver inte vara här i Schweiz och sommarträna. Så det är som sagt inte så mycket att klaga på.

"HOPPAS DET STÄMMER"   

På tal om att Calle Andersson saknar en svensk lagkamrat. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Ted Brithén, nu i Rögle BK, vara klar för SC Bern nästa säsong. 

– Jag hoppas det stämmer. Jag vet inte vad jag ska säga men jag hoppas att det kommer lite svenskar hit. Det är alltid skönt. Adam Almquist spelade här förra året och det var kul när han var här. Hoppas Ted skriver på om ryktena stämmer. Vi får hoppas att han signar om han vill och om Bern vill.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL