SDHL

Började för sex år sedan - nu är spanjorskan en av SDHL:s bästa

Hon började spela ishockey för sex år sedan.
Nu är HV71-målakten Alba Gonzalo SDHLs bästa målvakt.
– Dessutom ville jag inte bli målvakt, säger spanjorskan till hockeysverige.se

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE) 

Lite överraskande är en av SDHL:s bästa målvakter från Spanien. Dessutom har hon bara varit målvakt i snart sex säsonger. Hon kommer från fotbollsstaden Barcelona och heter Alba Gonzalo.

– Jag har faktiskt aldrig varit och kollat på någon fotbollsmatch på Camp Nou. Min mamma har alltid sagt att fotbollen haft så galna fans och alltid varit rädd för dom så vi fick aldrig gå dit, berättar Gonzalo då vi ses i Kinnarps Arenas restaurang där hon jobbar mellan matcherna och träningarna.
– Visst har jag varit ett fotbollsfan och jag minns då Ronaldinho och dom här spelarna spelade i ”Barca”. Jag och min bror samlade på fotbollskort. Vi åkte runt och letade efter ställen där vi kunde köpa dom här korten.

Precis som alla i Barcelona spelade även Alba Gonzalo fotboll då hon var yngre. 

– I skolan spelade vi på varje rast. Jag var också på en fotbollscamp en sommar eftersom jag tyckte det lät kul och jag gillade fotboll. Dessutom var jag inte så dålig.
– Laget var ett topplag i Europa, men min mamma sa att jag till slut var tvungen att välja hockey eller fotboll. Vid den här tiden spelade jag dessutom basket, vilket jag också gillade. Basketen för damer är stor i Barcelona och jag valde mellan den och hockeyn. Fotbollen spelade jag mest eftersom jag tyckte det var kul.

En anledning till att den spanska HV71-målvakten valde hockey kan tillskrivas hennes bror.
– Min bror, när han var sex år, började han spela hockey. Han såg alltid fram emot det och jag ville göra samma saker som honom, men från början gillade jag det inte riktigt, säger Gonzalo med ett skratt och fortsätter:
– Från början gillade jag fotboll och basket mer. Hockey spelade jag för att min bror gjorde det. Dessutom var jag inte så bra hockeyspelare och inte heller speciellt motiverad. År efter år gick och jag var inte någon stor fan av hockey, men sedan började tycka om det mer och mer.

Foto: Ronnie Rönnqvist

"Vara målvakt verkade tråkigt"

Dock blev hon motarbetad av sin coach. 

– Ja, jag fick inte spela så mycket eftersom jag var en tjej. Han var en typisk… Min mamma ringde och diskuterade det här med honom, men det blev aldrig bättre.
– Dessutom ville jag aldrig bli målvakt. När dom frågade på träningarna ”vem vill vara målvakt” höll alla andra upp händerna. Jag fattade inte vad dom höll på med eftersom jag tyckte att vara målvakt verkade var så tråkigt, skrattar Gonzalo.
– Sedan kom min coach fram till mig och sa ”Alba, jag tror du har den perfekta stilen för att bli målvakt”. Antagligen var jag inte en tillräckligt bra utespelare så han tyckte jag kunde vara målvakt istället.
– Jag tänkte då att eftersom alla vill vara målvakt så måste det väl ändå vara någonting som är kul. Jag testade och tyckte om det. Samtidigt pushade alla mig eftersom vi inte hade någon annan målvakt. Till saken hör att det var som inline-målvakt jag började.

Det var först för sex år sedan den nu 22-åriga spanjorskan började vakta målet på is. 

– Mitt inline-lag startade ett ishockeylag för kvinnor. Vi tränade kanske en gång i veckan, men spelade i ligan och vann nästan hela tiden. Andra året frågade Barcelona, alltså fotbollsklubben, om jag ville börja i deras U18-hockeylag.
– Jag tackade ja till det, men jag gillade det inte så mycket eftersom jag inte vara inte så bra. Jag började spela med killarna där och kände hur jag hela tiden förbättrade mig. Då kom känslan att jag ändå tyckte det var ganska kul samtidigt som jag tänkte att det kunde öppna fler dörrar i framtiden för mig än vad inline-hockeyn kunde göra.

Hur minns du idag första matchen med spanska landslaget?
– Coachen kom fram till mig och sa ”Alba, du ska spela den här matchen. Det kommer bli en överraskning för motståndarna eftersom ingen där vet vem du är”. Jag kom från ingenstans, skrattar Alba Gonzalo och fortsätter:
– Vi mötte Slovenien. Det var en tuff match och jag var inte speciellt bra i den eftersom jag inte hade så mycket erfarenhet av att spela på is. 

 I det spanska landslaget spelade även svenskspanjorskorna Laura och Sara Danielsson Borrasca som nu blivit några av hennes bästa vänner. 

– Vi spelade tillsammans i landslaget första gången den säsongen. Dom var väldigt ambitiösa.

Vad är din ambition med hockeyn?
– Jag vill göra skillnad och bli den bästa målvakten i världen. Jag hoppas att en dag få spela OS, men jag tror det nästan är omöjligt, men det är verkligen min dröm.
– Jag har tänkt att jag får se till att bli svensk genom att gifta mig med någon här, säger 22-åringen med glimten i ögat och ett leende. 

"Första säsongen var riktigt tuff"

Inför säsongen 2016/17 valde Alba Gonzalo att lämna Spanien. Första stoppet blev en säsong i Finland innan hon säsongen 2017/18 åkte på en try-out hos HV71.

– I Finland fick jag betala för att spela. Även om det blev ganska dyrt för mig så är jag tacksam att jag fick chansen att spela där.
– Sedan fick jag en try-out här i HV71. Första säsongen var riktigt tuff. Jag var tredjemålvakt, sedan blev jag andramålvakt, vilket ibland gjorde mig galen. Ibland kunde jag känna att jag inte förtjänade att bara vara back-up, men hela tiden utvecklades jag och lärde mig nya saker.

Anna AmholtAnna Amholt Daniel Eriksson/Bildbyrån

Alba Gonzalo är inne på sin tredje säsong i HV71 och redan under förra säsongen då Sabina Eriksson skadade sig fick hon kliva in som förstamålvakt.

– Det var kul att träna med Sabina. Den här säsongen skulle det vara jag och Anna Amholt, men nu är hon skadad. Hon är så bra och ska jag välja en målvakt som den bästa så skulle jag säga att Anna. Anna är otrolig. Hon är stor, men har också väldigt fina reflexer.
– Nu är även en kanadensisk målvakt här (Shea Tiley) som också är bra, men i mina ögon… Anna är så bra. 

Hur trivs du med att bo i Jönköping?
– Jag har inte så mycket socialt liv här. Mitt sociala liv är här på hallen och gillar att vara här. Det är kul att prata med gästerna här i restaurangen och umgås med mina lagkamrater. Det kan bli att jag går ut på stan handlar någon gång, men annars är jag mest här och runt laget.
– Vi har inte heller så mycket tid över för att exempelvis åka upp till Stockholm. Det är träning, träning, match, träning, träning, match. När vi har en dag ledig vill man bara ligga kvar i sängen och titta på Netflix, säger Gonzalo med ett leende. 

Foto: Ronnie Rönnqvist

Du jobbar här i restaurangen på Kinnarps Arena, hur har det varit?
– Ibland är det tufft. Jag brukar tänka att jag inte ska jobba så mycket som jag gör, men samtidigt när jag är hemma kan jag bli galen då jag inte har något att göra. Det är i alla fall något att göra och som jag sa till dig innan så har vi så fantastiskt god mat här.
– Jag får se det lite som workout för mig att bära ut tallrikarna. Det är bra träning för både armar och ben. ”Det här är en bra träning…” ha ha…
– Direkt efter jobbet har vi oftast träning, både fys- och is-träning. 

Hur ser du på din utveckling sedan du kom till HV71?
– Jag har utvecklats mycket. En stor del i det har min målvaktscoach, Adam (Bengtsson). Han ger mig förtroende och jag gillar att ha honom som tränare. 

HV71 leder SDHL och en av anledningarna till det är bland annat Alba Gonzalos fina målvaktspel. 

– HV:s säsong har verkligen varit bra, men jag själv startade inte säsongen så jättebra. Jag kan bättre än det. Ibland kan det vara svårt att inte få så mycket skott på sig, men samtidigt är det en bra träning mentalt.
– Jag tycker faktiskt det är svårare att inte få så mycket skott på sig än tvärtom. Sedan känner jag att, som jag sa förut, jag utvecklas mycket varje träning. Det går verkligen inte att slappna av någon träning eller match. Jag älskar verkligen det här livet. 

"Vill stanna här"

Det syns också på Alba Gonzalos leende att hon stortrivs med HV71 och Jönköping, men efter den här säsongen går hennes kontrakt med klubben ut. Hon hoppas att det kommer bli en förlängning ytterligare en eller att par säsonger. 

– Jag har pratat med vår ”GM” (Peter Ekelund) om ett nytt kontrakt. Jag vill ha ett tvåårskontrakt eftersom jag verkligen vill stanna här. Sedan får vi se om han säger ja eller nej. Förhoppningsvis säger han ja. Jag vill i alla fall stanna, avslutar spanska landslagsmålvakten, Alba Gonzalo.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Lettland - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM
00:00 Lettland - Kanada JVM
torsdag 11 augusti
04:00 Tyskland - Österrike JVM
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten