Tony Pappila berättar om depressionen.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

'Dämpat ångesten genom intag av alkohol'

ANNONS

Tony Pappila har tagit en paus i sitt hockeyspelande. Nu berättar han varför. Det här är en historia om psykisk ohälsa och om en ångest han bedövat med hjälp av alkohol och spel om pengar.

– När man är så långt ner på botten att man endast sover några få timmar per natt och dessa timmar dessutom är höjdpunkten på det egna välbefinnandet så kände jag att jag var tvungen att söka hjälp för min psykiska ohälsa, berättar han för hockeysverige.se.

Kristianstad gick för några dagar sedan ut med ett pressmeddelande att Tony Pappila inte skulle spela mer den här säsongen. Klubben skrev följande pressmeddelande: ”Tony Pappila har av personliga skäl valt att avsluta säsongen. Varken klubben eller Tony kommer lämna fler kommentarer”. 

Idag på eftermiddagen valde Tony att kontakta mig för att den här vägen nå ut med sin version och klargöra orsaken till uppbrottet från hockeyn: psykisk ohälsa. Det är en stark berättelse. Tony har under en längre tid inte mått bra där glädjen med sporten ofta tyngts ned av mörka tankar som gjort det svårt att fokusera och prestera på det sätt han önskat. 

– Jag har under en längre tid känt att det är något som inte stått rätt till. Det hela började i samma veva som min lillasyster föddes med en hjärntumör för snart sex år sedan, berättar Tony för Hockeysverige. 

– Där och då kände jag mig maktlös över den nya situationen min familj var tvungen att hantera. Jag hade inget annat alternativ än att hålla en fasad och vara stark utåt. För, vad är några tyngre dagar i jämförelse med med en hjärntumör där utgången initialt var 50/50 för överlevnad?

"BLEV EN OND SPIRAL"

Tony berättar vidare att han, under en längre tid, känt att något inte stått rätt till men hela tiden hållit en fasad utåt i en miljö där det är svårt att öppna upp sig om psykisk ohälsa. Ångesten och depressionen har han, vid några tillfällen, försökt dämpa genom intag av alkohol och även spel om pengar. 

– Vissa dagar är bättre än andra men när man kommer till den punkten att sinnet inte är närvarande ens när man gör det roligaste man vet, nämligen att spela hockey, så kände jag att jag var tvungen att söka hjälp. När man är så långt ner på botten att man endast sover några få timmar per natt och dessa timmar dessutom är höjdpunkten på det egna välbefinnandet så kände jag att jag var tvungen att söka hjälp för min psykiska ohälsa.

Tony PappilaTony PappilaFoto: Bildbyrån/Avdo Bilkanovic

Kristianstad är fortfarande Tonys arbetsgivare, men han är nu alltså sjukskriven på grund av psykisk ohälsa. 

– Det är skönt att öppna upp sig och berätta om mina problem efter att ha kvävt mig själv i så många år. Att hela tiden gå runt och må dåligt innebär att det är fruktansvärt svårt att prestera på isen och som människa. Vissa dagar har varit bättre än andra men att hela tiden måste koppla på en fasad i tron om att ”det går snart över” är ansträngande där gropen bara blir allt djupare. Ångesten har jag bland annat dämpat genom intag av alkohol. För stunden försvinner problemen för att dagen efter komma tillbaka med än större kraft. Det blev en ond spiral där jag till slut kom till insikt att jag var tvungen att öppna upp mig och berätta om mina problem i ett led att få hjälp med att må bra.

UTREDS FÖR ADHD

Kristianstad stöttar Tony i den här processen och vill inget hellre än att deras spelare ska bli frisk. 

–  När jag till slut tog mod till mig och berättade om min psykiska ohälsa för min arbetsgivare kändes det skönt. De har varit väldigt tillmötesgående och stöttar mig i det här och nu känner jag mig redo att berätta om mina problem även för andra. Dels känns det bra att prata om det så det slipper spekuleras om orsakerna till varför jag inte spelar ishockey och dels är det en process i mitt tillfrisknande.

Tony berättar vidare att det har haglat in meddelanden och telefonsamtal från både agenter och sportchefer som varit intresserad över vad som har hänt men även av Tonys tjänster som hockeyspelare.

– För några som har hört av sig och som jag känner förtroende för har jag berättat för om min situation. Det är bland annat därför jag nu vänder mig till dig för att bringa klarhet i min situation och för att slippa ryktesspridning och spekulationer. 

– Jag har känt att jag inte varit som alla andra och därför utreds jag just nu även för ADHD. När jag först kom i kontakt med den svenska sjukvården sa både läkare och psykolog att jag förmodligen hade ADHD. En otroligt skön känsla att få svar på något som jag känt under en ganska lång tid men samtidigt frustrerande att det inte upptäckts tidigare. Det hade förmodligen kunnat hjälpa mig en hel del om det uppdagats tidigare så jag hade kunnat få verktyg att sortera tankarna.

"VARKEN KUNNAT ÄTA ELLER SOVA"

Samtidigt som det sker en utredning om ADHD så är Tony just nu inne i den svenska sjukvården mot sin väg att bli frisk. Han tar mediciner för att dämpa sin ångest och oro men även mediciner som hjälper honom att sova på natten. 

– Dagar där ångesten varit som värst har jag varken kunnat äta eller sova. När jag väl ätit har jag spytt upp maten samtidigt som tankarna flugit runt i huvudet utan verktyg att kunna sortera.

Tony har påbörjat sin process mot tillfrisknad och har inga tankar på hockey just nu. Han är införstådd i att när han väl blir frisk och mår bra igen så kommer han komma tillbaka till hockeyn som en bättre hockeyspelare. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL