Sök
Tony Pappila berättar om depressionen.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

'Dämpat ångesten genom intag av alkohol'

Tony Pappila har tagit en paus i sitt hockeyspelande. Nu berättar han varför. Det här är en historia om psykisk ohälsa och om en ångest han bedövat med hjälp av alkohol och spel om pengar.

– När man är så långt ner på botten att man endast sover några få timmar per natt och dessa timmar dessutom är höjdpunkten på det egna välbefinnandet så kände jag att jag var tvungen att söka hjälp för min psykiska ohälsa, berättar han för hockeysverige.se.

Kristianstad gick för några dagar sedan ut med ett pressmeddelande att Tony Pappila inte skulle spela mer den här säsongen. Klubben skrev följande pressmeddelande: ”Tony Pappila har av personliga skäl valt att avsluta säsongen. Varken klubben eller Tony kommer lämna fler kommentarer”. 

Idag på eftermiddagen valde Tony att kontakta mig för att den här vägen nå ut med sin version och klargöra orsaken till uppbrottet från hockeyn: psykisk ohälsa. Det är en stark berättelse. Tony har under en längre tid inte mått bra där glädjen med sporten ofta tyngts ned av mörka tankar som gjort det svårt att fokusera och prestera på det sätt han önskat. 

– Jag har under en längre tid känt att det är något som inte stått rätt till. Det hela började i samma veva som min lillasyster föddes med en hjärntumör för snart sex år sedan, berättar Tony för Hockeysverige. 

– Där och då kände jag mig maktlös över den nya situationen min familj var tvungen att hantera. Jag hade inget annat alternativ än att hålla en fasad och vara stark utåt. För, vad är några tyngre dagar i jämförelse med med en hjärntumör där utgången initialt var 50/50 för överlevnad?

"BLEV EN OND SPIRAL"

Tony berättar vidare att han, under en längre tid, känt att något inte stått rätt till men hela tiden hållit en fasad utåt i en miljö där det är svårt att öppna upp sig om psykisk ohälsa. Ångesten och depressionen har han, vid några tillfällen, försökt dämpa genom intag av alkohol och även spel om pengar. 

– Vissa dagar är bättre än andra men när man kommer till den punkten att sinnet inte är närvarande ens när man gör det roligaste man vet, nämligen att spela hockey, så kände jag att jag var tvungen att söka hjälp. När man är så långt ner på botten att man endast sover några få timmar per natt och dessa timmar dessutom är höjdpunkten på det egna välbefinnandet så kände jag att jag var tvungen att söka hjälp för min psykiska ohälsa.

Tony PappilaTony PappilaFoto: Bildbyrån/Avdo Bilkanovic

Kristianstad är fortfarande Tonys arbetsgivare, men han är nu alltså sjukskriven på grund av psykisk ohälsa. 

– Det är skönt att öppna upp sig och berätta om mina problem efter att ha kvävt mig själv i så många år. Att hela tiden gå runt och må dåligt innebär att det är fruktansvärt svårt att prestera på isen och som människa. Vissa dagar har varit bättre än andra men att hela tiden måste koppla på en fasad i tron om att ”det går snart över” är ansträngande där gropen bara blir allt djupare. Ångesten har jag bland annat dämpat genom intag av alkohol. För stunden försvinner problemen för att dagen efter komma tillbaka med än större kraft. Det blev en ond spiral där jag till slut kom till insikt att jag var tvungen att öppna upp mig och berätta om mina problem i ett led att få hjälp med att må bra.

UTREDS FÖR ADHD

Kristianstad stöttar Tony i den här processen och vill inget hellre än att deras spelare ska bli frisk. 

–  När jag till slut tog mod till mig och berättade om min psykiska ohälsa för min arbetsgivare kändes det skönt. De har varit väldigt tillmötesgående och stöttar mig i det här och nu känner jag mig redo att berätta om mina problem även för andra. Dels känns det bra att prata om det så det slipper spekuleras om orsakerna till varför jag inte spelar ishockey och dels är det en process i mitt tillfrisknande.

Tony berättar vidare att det har haglat in meddelanden och telefonsamtal från både agenter och sportchefer som varit intresserad över vad som har hänt men även av Tonys tjänster som hockeyspelare.

– För några som har hört av sig och som jag känner förtroende för har jag berättat för om min situation. Det är bland annat därför jag nu vänder mig till dig för att bringa klarhet i min situation och för att slippa ryktesspridning och spekulationer. 

– Jag har känt att jag inte varit som alla andra och därför utreds jag just nu även för ADHD. När jag först kom i kontakt med den svenska sjukvården sa både läkare och psykolog att jag förmodligen hade ADHD. En otroligt skön känsla att få svar på något som jag känt under en ganska lång tid men samtidigt frustrerande att det inte upptäckts tidigare. Det hade förmodligen kunnat hjälpa mig en hel del om det uppdagats tidigare så jag hade kunnat få verktyg att sortera tankarna.

"VARKEN KUNNAT ÄTA ELLER SOVA"

Samtidigt som det sker en utredning om ADHD så är Tony just nu inne i den svenska sjukvården mot sin väg att bli frisk. Han tar mediciner för att dämpa sin ångest och oro men även mediciner som hjälper honom att sova på natten. 

– Dagar där ångesten varit som värst har jag varken kunnat äta eller sova. När jag väl ätit har jag spytt upp maten samtidigt som tankarna flugit runt i huvudet utan verktyg att kunna sortera.

Tony har påbörjat sin process mot tillfrisknad och har inga tankar på hockey just nu. Han är införstådd i att när han väl blir frisk och mår bra igen så kommer han komma tillbaka till hockeyn som en bättre hockeyspelare. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten