Jonas Junland är tillbaka i LHC.
Foto: Josefine Loftenius/Bildbyrån
SHL

"Jag ville verkligen komma hem"

ANNONS
Jonas Junland är tillbaka i Linköping efter en sejour i Schweiz. Den 32-årige backen är enormt glad över att vara tillbaka i moderklubben.

– Jag ville verkligen komma hem igen, säger Jonas Junland till hockeysverige.se

Jonas Junland var tillbaka i LHC-tröjan i lördagens match mellan Linköping mot Färjestad. Junland kastades in i hetluften och fick kaptensbindeln direkt i sin återkomst. En speciell kväll för backen när han gick ut på isen inför ett fullsatt Saab Arena.

– Det var jätteroligt och en enorm stolthet. Det var en väldigt svår match för mig, med tanke på att allt gick väldigt snabbt med övergången från Lausanne till Linköping. Jag hann knappt säga hej till grabbarna i laget och jag hade inte så mycket koll på spelsystemet innan matchen började, säger Jonas Junland till hockeysverige.se

"Inga hard feelings"

Junland valde att lämna sin schweiziska klubb Lausanne i mitten av januari, en klubb han spenderat de senaste tre och en halv säsongerna. 32-åringen menar på att det inte vara några "hard feelings" gentemot Lausanne och suget att spela för Linköping igen var för stort.

– Det har varit i tankarna hela tiden att komma hem till Linköping. Jag har haft kommunikation med Niklas Persson (general manager i Linköping), det låg i luften hela tiden. Jag kände att det fanns inget att vänta på, jag ville verkligen komma hem igen och göra det här.

Jonas Junland.Jonas Junland.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Vad säger du om tiden i Schweiz?
– Det har varit helt underbart. Fantastiska år. Det har varit kanon rent hockeymässigt, bra stad, bra fans och jag har fått bra utdelning på mitt spel i klubben. Familjen har också trivts väldigt bra där borta, det har blivit som ett andra hem och vi har fått många vänner där. Jag valde att lämna Lausanne för att både jag och klubben kände att det var rätt att gå skilda vägar. Det är inga "hard feelings" och det som sagts mellan mig och klubben stannar också mellan mig och klubben.

"Växte upp väldigt snabbt"

Jonas Junland draftades 2006 av St. Louis Blues i tredjerundan. Det blev en speciell resa för Junland då han två år senare lämnade sin hemstad Linköping för att testa lyckan på andra sidan Atlanten. Blott 20 år gammal.

– Det var extremt lärorikt för en ung kille. Man växte upp väldigt snabbt där borta med tanke på det tuffa klimatet. När man blev draftad var det jättekul, jag kommer ihåg att jag fick ett telefonsamtal att St. Louis hade valt mig. 

Det blev bara fyra NHL-matcher för Junland i St. Louis. NHL-debuten kom mot Washington på bortais och det var en specifik händelse som svensken kommer ihåg.

– Jag kommer ihåg en situation speciellt, när Donald Brashear dumpade pucken i hörnet och sedan gav mig en hård tackling som gjorde att jag spräckte ögonbrynet. Men det var otroligt stort att göra NHL-debut, jag minns att jag var väldigt nervös.

"Vill komma hem och bidra"

Jonas JunlandFoto: Josefine Loftenius Bildbyrån

Efter tiden i Nordamerika flyttade Jonas Junland hem till Sverige igen. Många trodde nog att backen skulle hem till Linköping, men blev istället en flytt till rivalen Färjestad. Där var han med och vann SM-guld 2011. 

Det blev bara en säsong i Färjestad och efter sejourer i KHL, NLA och en vända till Linköping är nu Jonas Junland hemma för sin tredje sejour i Linköping. Nu vill han hjälpa klubben att klättra i SHL-tabellen efter en hittills tung säsong med nya huvudtränaren Bert Robertsson.

– Jag vill kunna komma hem och bidra med mitt ledarskap och rutin. Jag vill bli en del utav gruppen och hjälpa laget att klättra i tabellen. Det finns ingen anledning att kolla nedåt, det gäller att bara fokusera uppåt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL