Sök
Per Kenttä.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Jag ramlade ner i den där trolldrycken som i Asterix och Obelix”

Han var med och tog Oskarshamn till en sensationell uppflyttning till SHL. Den här säsongen håller framgångsagan Per Kenttä på att upprepa sig. Efter en otroligt stark säsong hittills med nya klubben Björklöven håller han nu på att ta tillbaka den anrika Umeåklubben upp till svensk hockeys finrum igen.

– Jag ramlade ner i den där trolldrycken som i Asterix och Obelix. Så det har varit med mig sedan födseln, säger Per Kenttä skämtsamt till Hockeysverige.se. 


Det har gått 20 år sedan Björklöven senast spelade i SHL. En lång väntan för Umeåborna som verkligen har suktat länge över en framgång och en önskan på att laget återigen ska ta sig tillbaka till toppen. Efter en imponerande säsong hittills i HockeyAllsvenskan toppar man tabellen med 95 inspelade poäng, 27 poäng mer än man lyckades spela in under hela fjolårssäsongen.

En stor anledningen till lagets framfart den här säsongen stavas sportchef Per Kenttä. Han är påväg att göra om det han gjorde med Oskarshamn förra säsongen. 

– Jag såg det som en härlig utmaning. Att komma till en anrik förening där mycket av förutsättningar och resurserna redan fanns att skapa sig ett bra lag i HockeyAllsvenskan. Framför allt har de spelarna som varit kvar sedan förra säsongen verkligen köpt alla förändringar med ett gott sinne och det är dem som också har klivit fram i mångt och mycket, säger Per Kenttä till Hockeysverige.se.


”Det har är ingen enmansshow”

Redan inför säsongen hade Björklövens nye sportchef en tydlig plan på hur han ville utforma sitt lagbygge. Med en tydligheten från honom själv tillsammans med den väl fungerade kemin mellan honom och tränarstaben har gjort att jobbet blivit betydligt enklare.

– Mångt och mycket är det samma som jag gjorde i Oskarshamn men sen måste jag anpassa mig till de ledare som är här. Jag, Joakim (Fagervall), Robert (Kimby) och övriga ledare har kommit väldigt bra överens.

– Det har är ingen enmansshow utan vi satte oss ner i somras och gjorde upp en plan för Björklöven och hittills har det gått väldigt bra. Jag har fått bra hjälp och jag hoppas att jag är ett bra stöd för dem i den dagliga verksamheten, att jag fungerar som ett bollplank. 

– Jag tycker vi har en spelskickligt lag men framför allt är vi väldigt pucksäkra. Spelidén är ganska konsekvent och vi får ut mycket av laget varje kväll vilket har varit vår stora styrka. Att olika femmor har klivit fram i olika matcher och det gör att vi har blivit som en maskin mer än att en kedja dominerar. Bredden och målvaktsspelet har varit nyckeln.


Tiden i Asplöven formade honom

Förutom rollen som sportchef i Oskarshamn och nu Björklöven har Kenttä spenderat flera säsonger i Asplöven. Det var där allt började för 38-åringen som i ung ålder både stod i båset som tränare för att sedan axla rollen som sportchef för första gången. 

– De jag jobbade med i Asplöven både Freddy Lindfors, Micke Persson och Pasi Mustonen gav mig en bra startplanka att stå på. Jag var väldigt ung när jag kom in i bilden och då fick man veta vad elitidrott går ut på och vad som krävs för att nå toppen. Det var en väldigt bra inkörsport för mig. 

– Jag tycker att alla som jag har jobbat med under min karriär har inspirerat mig på ett eller annat sätt. Man tar de delarna i andras arbete som man tycker har varit bra och gör det till något eget. Man måste skapa en egen bild för hur man vill att verksamheten ska bedrivas.


Badat i trolldryck

Men var är det då som är den hemliga ingrediensen som gör Kenttä så framgångsrik i sin roll som sportchef? Han själv vill gärna tona ner sin egen inblandning. 

– Jag ramlade ner i den där trolldrycken som i Asterix och Obelix. Så det har varit med sedan födseln, skämtar han och fortsätter: 

– Nej det finns ingen hemlig ingrediens utan det handlar mer om att man hittar ett bra arbetsätt som man tror på och som man får andra att tro på. 

– Jag har ingen stor del i det här skulle jag säga. Det är killarna ute på isen och de som jobbar runt laget som ska ha den stor uppmärksamheten och inte jag. Sen ser jag till att allt fungerar och stöttar dem i det dagliga arbetet. Vi har hittat rätt modell för klubben sen handlar det för min del att hitta rätt pusselbitar så vi får ut det vi önskar i organisationen.


Tänker på Björklöven all vaken tid

Som läget ser ut just nu för Björklöven är Per Kenttä säker på att laget når en play off-plats. Men succén den här säsongen kommer även något överraskande för honom och han tror att laget behöver spela på en ytterligare högre nivå för att nå dit man vill.

– Det gäller att förbereda sig men ändå vara i nuet. Jag kan sträcka mig så långt att säga att vi har en play off-plats säkrad och nu går vi in i sista fjärdedelen av seriespelet. Vi har haft ett bra grundspel hela säsongen och det är det som har varit vår stora styrka hittills. Sen krävs det lite extra när de kommer till de avgörande matcherna som kommer och jag tycker vi har alla ingredienser för att lyckas.

– Jag tyckte redan på försäsongen att vi visade att vi hade ett bra spel och jag trodde ändå att vi skulle blanda oss i toppstriden. Men att det skulle gå såhär bra kanske man inte hade trott. Just nu tänker jag på Björklöven all min vakna tid och jag fokuserar hela tiden på hur vi kan göra det vi gör ännu lite bättre och jag hoppas att vi inte har sett det bästa av Björklöven än utan att vi har en extra växel att lägga till. Det kommer behövas om vi ska gå långt.

Senast Björklöven spelade i SHL var alltså 20 år sedan, säsongen 2000/2001. Nu med Per Kenttä vid rodret på det gröna skeppet kan Umeåborna på riktigt börja drömma igen. 

– Hela staden sluter upp runt Björklöven och är hungriga över en stor framgång sedan lång tid tillbaka. Det ser man inte minst på våra publiksiffror och stämningen i hallen omgång för omgång. Det hade varit jättestort om klubben tog sig upp dit igen.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten