Joel Lundqvist hyllas.
Foto: Michael Erichsen Bildbyrån
SHL

"Har allt att tacka Frölunda"

ANNONS
Joel Lundqvist har en framgångsrik karriär med fyra SM-guld, tre VM-guld och två CHL-titlar. Nu har även profilen gjort över 1 000 matcher i Frölunda tröjan. Han tittar nu tillbaka på sin karriär.

- Har allt att tacka Frölunda, säger Joel Lundqvist till hockeysverige.se

Joel Lundqvist började tillsammans med tvillingbrorsan Henrik Lundqvist sin professionella karriär i Frölunda. En klubb där han har nu gjort 1000 matcher för. I samband med gårdagens match mot Brynäs den 23 Januari hyllades Frölunda-ikonen, med en ceremoni och en hyllning från brorsan.
- Det var mycket att ta in, en helt fantastisk kväll från början till slut. Sjukt glad att få vara med om och är otroligt tacksam. Jag visste att det skulle vara en ceremoni och min familj skulle vara där, men meddelandet från brorsan hade jag ingen aning om. Det betyder mycket att han gjorde det, och det är speciellt då vi har samma minne från när vi var små och såg Frölunda för första gången, säger Joel Lundqvist till hockeysverige.se

Debuten för Joel Lundqvist i Frölunda kom mot Luleå borta 2001. Idag 2020 har han nu gjort över 1000 matcher för klubben. Ett Frölunda som betyder mycket för Lundqvist.
- Det var en dröm sen man var liten, att representera Frölunda. Att få göra 1000 matcher för klubben är väldigt speciellt. Men tänker inte så mycket på antalet utan vad man har fått varit med om. Alla titlar, uppskattar varenda en av dem. Men det var speciellt när jag fick vinna första SM-guldet då jag var bara 21 år. Mycket att ta in då man inte visste hur det var att vinna, och fira med alla våra fans. Men som sagt har allt att tacka Frölunda.

Joel Lundqvist med sin familjJoel Lundqvist med sin familjFoto:Michael Erichsen Bildbyrån

"Tävlade om vem som var snabbast till bords"

Joel Lundqvist om relationen med brorsan Henrik Lundqvist, där han berättar att det var tävling varje dag även när de var små.
- Vi tävlade varje dag och det gör vi fortfarande. Började redan på dagis när vi skulle se vem som var snabbast till bords. Vi klarade inte av att förlora, det var bättre när vi spelade ihop och var ju bra att vi började med en lagsport.

Lundqvist började med ishockey i fyraårsåldern. Det började redan i sandlådan där han och brorsan spelade hela tiden. Och när hans pappa tog de till Scandinavium, växte intresset för sporten.

År 2000 draftades Joel Lundqvist av Dallas Stars i tredje-rundan. Han fick inte kontrakt förens sex-års senare och debuten var hemma mot San José i Dallas.
- Det var en en härlig tid. Stort med draften men visste att det var en lång resa dit. Minns debuten hemma mot San José i Dallas, det var riktigt stort. Mitt första mål kom mot Calgary hemma då Miikka Kiprusoff stod i deras mål. Men det var en speciell tid och tuffare klimat där borta. Mitt första år blev det mycket åka upp och ner från NHL och farmarligan. Och tredje och sista året fick jag min första stora skada, det var tråkigt att det skulle sluta på det sättet.

Joel och Henrik Lundqvist med VM-bucklanJoel och Henrik Lundqvist med VM-bucklanFoto: Joel Marklund Bildbyrån

"Dröm sen vi var små"

Han valde sedan att återvända hem till svensk hockey och  Frölunda 2009/2010 där han blev lagkapten. Idag står han med över 1000 matcher för klubben och vunnit fyra SM-guld och två CHL-titlar. Landslagsdebuten kom 2002 för Tre Kronor. Han har lyckats att vinna tre VM-guld för Sverige. Men senaste guldet 2017 han vann med Tre Kronor var väldigt speciellt.
- Ja brorsan kom ju den turneringen, var väldigt roligt och speciellt att få spela ihop igen. Tanke på att han är där borta i NHL och jag hemma i Frölunda, blir det mycket tid tillsammans. Det var verkligen speciella veckor där i Tyskland, då vi kunde hänga med varandra varje dag. Man är alltid stolt att stå där som vinnare och det var ju otroligt kul att vinna med brorsan, det var ju en dröm sen vi var små att stå där.

Joel Lundqvist tid i Tre Kronor blev väldigt framgångsrik. Han valde att avsluta sin landslagskarriär förra säsongen och mer spel i landslaget blir det inte.
- Det är helt uteslutet, jag kände att jag var klar med Tre Kronor och vill lägga all fokus på Frölunda. Det var en häftig resa och en stor ära att få representera landslaget.

"Hungern är fortfarande där"

Idag är Joel Lundqvist 37 år gammal. Hans kontrakt går ut med Frölunda nästa säsong, men viljan att fortsätta finns fortfarande kvar hos profilen.
- Kroppen känns bra, och hungern är fortfarande där. Man är driven och laddad för att spela ännu mer och vinna. När man kommer upp i denna ålder blir det såklart att man tar ett år i taget. 

Brorsan Henrik Lundqvist är mitt uppe i en säsong borta i NHL, med sitt Rangers. "Henkes" kontrakt med laget går ut om två år och brorsan Joel hoppas på att han får chansen att slåss om Stanley Cup. Att spela tillsammans i Frölunda igen är inget de har pratat om enligt Joel.
- Det är väldigt långsökt, vi har inte direkt pratat om det. Han är nog väldigt inställd att spela kvar därborta.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL