Lisa Johansson.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL

"Inte många spelare som gått till AIK och sedan bytt klubb igen"

2010 flyttade Lisa Johansson till Stockholm från Leksand för spel i AIK.
Efter tio år i Stockholm har huvudstaden blivit landslagsforwardens rättmätiga hem.
Nu vill hon vara med och ta AIK mot toppen i SDHL – trots långtifrån perfekta förutsättningar.
– Det finns inte så stora medel inom klubben, men vi skapar ändå en uppåtgående kurva på damsidan, säger hon till Hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

AIK:s Lisa Johansson och HV71:s Anna Kjellbins pappor spelade båda hockey i småländska Nybro. Det var också där AIK-snipern växte upp. Sedan den tiden är också dom båda SDHL-spelarna bra vänner.
– På något sätt blev vi ihop-tvingade via våra familjer, men det är jag glad för. Vi har en stark relation även om vi inte ses så ofta, säger Lisa Johansson med ett leende då hockeysverige.se träffar henne för en intervju om resan som tagit henne till att bli en av ligans giftigaste målskyttar. 

Lisa Johansson fortsätter:
– Hon har haft en bra karriär och jag tycker att hon har utvecklats extremt mycket den här säsongen efter att hon äntligen, om jag får säga så, gått från Linköping för att testa något nytt. Jag tror det var dags för hennes och det märks att det går uppåt för henne. Jag tycker det är jättekul. 

Lisa Johansson, som så här långt svarat för elva mål och totalt 23 poäng på 29 matcher den här säsongen, var väldigt ung då hennes pappa Lasse ställde henne på is första gången.
– Jag minns inte när jag var i ishallen första gången, men jag var tre, fyra år då hockeypapporna i Nybro tog med oss ner för att vi första gången skulle få stå på ett par skridskor. Sedan började jag inte lira innan jag var sex, sju år. 

DRÖMDE OM NHL

Det var inte helt givet inledningsvis att det skulle bli hockey för henne.
– Nej, det var inte givet, men jag kommer från en liten stad, pappa spelade och jag började umgås med pappas lagkompisars söner. Det blev automatiskt att när dom kompisarna började spela ville jag också börja så jag kunde umgås med dom.
– Parallellt, hela vägen upp till det jag fyllde 16 år och var tvungen att välja, spelade jag även fotboll. 

Alla dina grabbpolare siktade säker på NHL, fanns även dom tankarna hos dig som barn?
– När jag var liten fattade jag nog inte att NHL inte var möjligt. Klart att jag kollade mot det, men det var inte så att jag hade mål på det sättet. Jag spelade för att det var riktigt roligt och hela tiden ville bli bättre.
– Jag tror jag alltid haft målet att bli så bra jag kan oavsett vart jag når. Hela tiden har jag vetat att jag gjort det jag kan för att bli mitt bästa jag. 

Foto: Ronnie Rönnkvist

"VÄLDIGT GLAD ÖVER ATT FÅ CHANSET ATT FLYTTA HIT"

Lisa Johansson har snart bott tio år i Stockholm. Även om hon har mycket småländska kvar i dialekten så har hon snart bott lika länge i huvudstaden som i Nybro.
– När jag kommer hit efter jag varit hemma år jag höra att jag bytt tillbaka till småländska. När jag kommer hem tycks jag inte ha någon småländska kvar då det gäller min dialekt, säger AIK–forwarden med ett leende och fortsätter:
– För mig är Stockholm hemma nu, men Nybro kommer också alltid vara… Det är inte så att jag åker hem till mina föräldrar. Jag säger alltid att jag åker hem när jag åker till Nybro. Det är 50/50 och så kommer det nog alltid vara här. 

Det var under säsongen 2010/11 Lisa Johansson klev in på Ritorp första gången som AIK:are. Säsongen hade hon då inlett i Leksand, men lämnade klubben redan efter tolv matcher.
– Första dagarna här kände jag mig väldigt ensam. Jag kommer från Nybro där det bor 10 000 i stan och 20 000 i kommunen. Jag flyttade till Leksand som var ännu mindre och efter det flyttade till Stockholm.
– Även om jag kände mig ensam var det ett nytt äventyr. Jag var väldigt glad över att få chansen att flytta hit, få fortsätta spela hockey samtidigt som jag trivdes bra med många i laget. 

Hur ofta var du vilse i Stockholm första tiden?
– Inte så ofta faktiskt. Utan att skryta så har jag ett väldigt bra lokalsinne, skrattar Lisa Johansson som saknar en speciell delikatess från Nybro.
– Farmors kroppkakor. Dom är väldigt goda. Sedan saknar jag familjen, absolut. Annars har jag inte så mycket kvar där nere. Det är mest för att träffa släkten som jag åker dit. 

"KAN INTE PÅSTÅ ATT JAG HADE NÅGON KLUBBKÄNSLA I VÄXJÖ"

Har du aldrig haft tankarna på att spela hemma i Småland igen?
– Nej, faktiskt inte. Det var när jag flyttade från Växjö till Leksand som jag hoppades att Växjö skulle ändrade åsikt och jobba på att få upp laget i Riksserien, som det hette då, för då kanske jag kunde flytta hem igen.
– Efter det att jag kommit till Stockholm har jag aldrig haft den känslan. Jag har hela tiden känt att Stockholm är rätt för mig och jag vill vara kvar här. 

Du har spelat i Växjö, Leksand och AIK, men när och hur får man en klubbkänsla?
– Jag kan inte påstå att jag hade någon klubbkänsla i Växjö. Jag var där under en kort tid, två år. Självklart spelade jag alltid för att vinna, men det var inte för Växjö utan för oss spelare i laget.
– Leksand är så pass litet och där blev det snabbt klubbkänsla eftersom det var hockey hela tiden. Jag levde i det och då blev jag lite leksing så att säga, säger Lisa Johansson med glimten i ögat innan hon fortsätter med att hylla sin nuvarande klubb.
– Ska jag vara helt ärlig har jag aldrig känt så som jag känner då jag spelar i AIK. Det är någonting extra. Jag vet inte riktigt, men det går faktiskt inte att beskriva. Det är en familjär känsla i AIK där det inte är vi och fansen utan det är vi allihop i AIK tillsammans på något sätt. Det är mäktigt. 

Sedan Lisa Johansson kom till AIK har klubben utvecklats på damsidan även om det finns mycket kvar att göra även där ännu.
– Jag tycket det går framåt och det följer lite damhockeyn i stort, framåt sakta men säkert. Jag önskar självklart att det skulle gå fortare, men så länge kurvan pekar uppåt är det något positivt. 

"ETT STEG I RÄTT RIKTNING"

När du ser Luleå, HV71, Brynäs eller Djurgården och deras ganska offensiva satsning, kan du då känna att AIK kommit lite på efterkälke?
– Lite så blir det. Även om man inte önskar det så hänger allt ihop lite grann med herrhockeyn. Vi har ett Hockeyallsvenskt lag på herrsidan medan andra klubbarna du nämner har lag i SHL. Pengarna spelar roll oavsett om du vill det eller inte.
– Nu när Jared (Cipparone) förlängde med två säsonger, som man skrev, så har han redan skapat något bra. Lite det tycker jag speglar AIK i stort. Det finns inte så stora medel inom klubben, men vi skapar ändå en uppåtgående kurva på damsidan. 

Ser du Jared Cipparone som en positiv injektion och utvecklare för AIK?
– Ja, absolut. Han kom hit och blev AIK:s första heltidsanställda damtränare. Bara det är ett steg i rätt riktning. Det känns väldigt bra.
– Dessutom kommer han in med ett transatlantiskt tänk och det blir ett annat synsätt på hockeyn. Plus att jag som en teknisk spelare gillar att han kommer och pekar på dom små detaljerna hela tiden, vilket utmanar mig till att utvecklas. 

Jared Cipparone.Jared Cipparone.Foto Ronnie Rönnkvist

Ritorp…
– (Skratt) Det är ingen bra ishall, men isen är en av dom bästa jag spelat på, men ishallen går att förändra till det positivare. 

Hur tänker du kring statusen i SDHL när ni får spela i en så pass liten hall?
– Exempelvis, skulle någon få ett erbjudande från AIK att komma och spela på Ritorp eller från Luleå ”kom och spela med oss inför halvfulla läktare varje match”, klart att vi då kanske inte har den högsta statusen.
– Jag tror också att när vi får en spelare till AIK så märker man, vilket jag sa tidigare, att det är den här familjära känslan. Det är inte många spelare som gått till AIK och sedan bytt klubb igen.

På något vis blir det som hemma att komma till AIK.
– Resurserna är inte det vi ska skylta med om vi ska värva spelare. Sedan beror det såklart också på vad man vill ha som spelare. 

Lisa Johansson.Lisa Johansson.Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

TAGGAD PÅ VM-SPEL

Lisa Johansson har spelat nio säsonger i AIK och givetvis betyder det mycket för både hennes utveckling och motivation att få spela internationell hockey också.
– Klart att den viktig. Utvecklingsmässigt för att det är en annan typ av hockey internationellt. Även om jag hela tiden försöker spela mitt spel oavsett vart jag spelar så blir det att jag måste anpassa mig lite.
– Om vi åker över till USA eller Kanada är det små rinkar och allt går lite fortare. Där måste man ta snabbare beslut både med och utan puck.
– Motivationsmässigt, så länge jag tycker det är kul kommer jag fortsätta satsa för att kunna spela för Sverige. 

Sverige åkte ur A-VM i våras, men Lisa Johansson är trots spel i B-gruppen motiverad för VM-spel.
– Jag är en spelare som tänker att jag ska gå ut och göra mitt bästa i varje match. Jag tänker inte att den där matchen måste vi vinna, att vi måste vinna alla matcher i B-VM bara för att vi kommer uppifrån.
– Att sätta den pressen på oss själva är inte det vi ska göra. Vi ska åka dit för att spela en så bra hockey vi kan, njuta och ha kul. Det är en utmaning och den har vi inte haft tidigare. Dessutom är det lag vi inte spelat mot tidigare som vi ska möta
– Målet är självklart att ta oss tillbaka till A-VM eftersom det är där vi som spelare känner att vi hör hemma. Att samtidigt kunna njuta av den här utmaningen tror jag är viktigast.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten