Måns Carlsson (längst till vänster) sköt två mål när Mora skrällde mot Björklöven.
HockeyAllsvenskan

Skrällen: Mora fick serieledaren på fall – bröt Lövens långa segersvit

Mora överraskade rejält genom att få serieledaren på fall. Bottenlaget har verkligen tuggat igång och har nu tagit poäng i sex raka matcher när de vann med 5-3 mot Björklöven och såg till att bryta Umeålagets nio matcher långa segersvit.

Här följer ett svep från kvällens sju allsvenska matcher:

Modo – Karlskoga 4–2 (2-1,1-0,1-1)

Modo: Johan ForsbergFredrik OlofssonKim RosdahlPatrik Karlkvist
Karlskoga: Jesper KokkonenOliver Eklind.

Modos fina form fortsätter. Efter att ha tagit en imponerade seger i kvällens viktiga toppmöte mot Karlskoga har Ö-vikslaget nu tagit sex raka trepoängare.

I hemmalaget gjorde Nikolaj Belov sin första match för sin nya klubb efter att ha blivit klar för Modo under tisdagen. Han inledde med att slå en assist till Johan Forsbergs 1-0-mål och fick därmed bästa möjliga start i Örnsköldsvik.

När den andra perioden drog igång var Modo i ledning med 2-1 men laget vägrade slå av på takten, snarare tvärtom. Topplaget växlade upp och vann skotten i perioden med hela 24-4 (!) det blev dock endast ett mål framåt.

Det blev viss spänning mot slutet när Oliver Eklind reducerade till 3-2 i slutet men Patrik Karlkvist satte dock spiken i kistan med ett läckert skott i krysset bakom Henrik Lundberg.

Frågan är om inte toppstriden är avgjord redan nu. Modos försprång ner till Karlskoga var nio poäng inför matchen och efter att ha vunnit kvällens match skiljer det nu tolv pinnar mellan tabelltvåan och trean.

Mora – Björklöven 5–3 (3-0,0-1,2-2)

Mora: Måns Carlsson 2, Brendan Ranford 2, Niki Petti
Björklöven: Sebastian SelinOlle LissAlexander Wiklund.

Vad har hänt med Mora egentligen?
Laget hade stora problem i säsongsinledningen och har legat under kvalstrecket under långa perioder. Den senaste tiden har Mora dock lyckats ta poäng i flera matcher i rad och har klättrat upp och skaffat sig ett stort gap ner till Kristianstad på kvalplats.

Inte ens den suveräne serieledaren Björklöven kunde få dalalaget på fall. Umeåklubben kom till Jalas Arena med nio raka segrar i ryggen och kom från en förkrossande 7-2-seger mot toppkonkurrenten Timrå.

Mora var dock riktigt heta direkt från nedsläpp och vann skotten i den första perioden med hela 17-5 och fick även in tre puckar i nät bakom Mattias Pettersson i Löven-kassen. 3-0 till Mora och det kändes nästan som att det skulle kunna rinna iväg till en riktigt storseger för dalalaget.

Björklöven lyckades dock återhämta sig lite men den här matchen tillhörde Mora. Återigen var det de invärvade nordamerikanerna Brendan Ranford och Brant Harris som ledde vägen då Harris stod för två assist och Ranford sköt dubbla mål.

Björklövens gap ner till Modo minskar nu och det skiljer nu endast fem poäng mellan lagen, att Umeålaget ska ta hem seriesegern är därmed inte längre lika självklart som det har sett ut tidigare under säsongen.

Västerås – Tingsryd 2–3 SO (2-0,0-1,0-1,0-1)

Västerås: Isac Skedung 2.
Tingsryd: Anton SvenssonLudvig ClaessonJoseph Jonsson

Tidigare i veckan förlängde Isac Skedung sitt kontrakt med Västerås och firade genom att stänka dit två kassar direkt i matchen efter förlängningen. Han såg därmed till att VIK ledde med 2-0 i mitten av den andra perioden.

Varken han eller Västerås skulle dock få jubla mer den här kvällen.

Tingsryd reducerade precis i slutet av den andra perioden när comebackande Anton Svensson blev målskytt efter skadefrånvaro. I mitten av den tredje kom även kvitteringen och Tingsryd hade kämpat sig tillbaka i matchen.

Inget lag lyckades punktera matchen under de sista tio minuterna och matchen gick förlängning och sedan straffar. Där blev det Jospeh Jonsson som satte avgörandet för smålänningarna som lägger sig på samma poäng som SSK i slutspelsstriden men ligger precis under strecket då Södertälje har bättre målskillnad.

Karlskrona – AIK 1–2 (0-1,1-0,0-1)

Karlskrona: Viktor Liljegren.
AIK: Johan PorsbergerHugo Leufvenius

Snacka om efterlängtad seger för AIK.
Efter att ha förlorat tio matcher i rad lyckades Stockholmslaget äntligen ta en trepoängare igen då man besegrade Karlskrona på bortais.

Stor matchhjälte blev den unge forwarden Hugo Leufvenius. 20-åringen inledde säsongen i Karlskrona men hade svårt att ta plats i truppen och lånades först ut till Hockeyettan innan han skeppades iväg till AIK. Han gjorde i kväll sin nionde match i AIK-tröjan och stod då för sitt första mål när han styrde in segermålet och sänkte därmed sin förra klubb.

AIK snyggar därmed till det i tabellen men har fortfarande 16 poäng upp till säker mark. Karlskrona har nu förlorat tre raka matcher och är nu rejält inblandade i kampen om de sista slutspelsplatserna.

Timrå – Kristianstad 2–1 (1-1,1-0,0-0)

Timrå: Jonathan DahlénAlbin Lundin.
Kristianstad: Riley Bourbonnais

Nyförvärvet Riley Bourbonnais gav Kristianstad ledningen tidigt i matchen med sitt första mål i sin nya klubben.

Roligare än så skulle det dock inte bli för skåningarna.

Timrå började in mer och mer i matchen samtidigt som Kristianstad drog på sig en hisnande mängd utvisningar. Först kunde Jonathan Dahlén kvittera och i den andra perioden skickade Albin Lundin in 2-1 när hemmalaget fick chansen att spela 5-mot-3.

Kristianstad gav aldrig riktigt sig själva chansen att vinna med alla utvisningar man drog på sig. Det blev inte bättre när Fredrik Hansson drog på sig ett matchstraff i mitten av den tredje perioden för armbågstackling. Timrå var därmed aldrig riktigt hotade utan kunde vinna med 2-1.

Kristianstad ligger fortsatt risigt till i den allsvenska tabellen med fem poäng upp till Almtuna som ligger ovanför strecket.

Almtuna – Vita Hästen 0–5 (0-2,0-1,0-2)

Almtuna: –
Vita Hästen: István Bartalis 2, Filip CrusemanJens HolmströmSimon Fernholm.

Vilken succévärvning Istvan Bartalis har blivit för Vita Hästen!
Hans tidigare bästa mål- och poängnotering kom från 2011 då han spelade i Troja/Ljungby och sköt 10 mål och 21 poäng.

Den här säsongen har ungraren redan skjutit 17 mål i Hockeyallsvenskan och stått för 32 poäng vilket gör att han leder den interna poängligan.

Mot Almtuna låg han bakom det mesta genom att skjuta två mål när Vita Hästen gick upp i en 3-0-ledning och dödade matchen redan i den andra perioden. Segersiffrorna skrevs till slut till 5-0 och Viktor Kokman fick därmed hålla nollan, han fick dock bara nio skott på sig under hela matchen.

Det östgötska laget tog därmed sin första trepoängare på bortais på länge då man hade gått fem bortamatcher i rad utan att ta med sig full pott hem. Almtuna har det dock tyngre och har endast lyckats vinna två av sina tio senaste matcher.

Södertälje – Västervik 1–3 (0-1,1-1,0-1)

Södertälje: August Berg.
Västervik: Emil AlbaErik UllmanVictor Wänghult

Västervik fick revansch på SSK!
Södertälje har vunnit de två tidigare mötena lagen emellan den här säsongen och hemmalaget var även i fin form med poäng i åtta av de nio senaste matcherna.

Nu åkte de dock på en nolla då Västervik tog en stark skalp. En stor anledning till det stavas Adam Åhman. Målvakten, som är utlånad från HV71, stod för en fin insats och räddade 30 av 31 skott för att ge segern till Smålandslaget.

Västervik har nu vunnit tre matcher i rad och skaffar dig därmed behagligt avstånd ner till Kristianstad som ligger under strecket.