Arvid Holm
Bildbyrån
SHL

Nytt kontrakt i Färjestad - därför kommer han stanna

ANNONS
Han kom till Färjestad med en enda seniorsäsong i ryggen. Nu har Arvid Holm vuxit ut till en potentiell förstemålvakt - som redan förlängt med Färjestad. I en lång intervju berättar talangen om det nya kontraktet, att han inte är förvånad över succén - och varför han inte är intresserad av att åka över till Nordamerika just nu.

När Färjestad skulle ersätta succémålvakten Adam Werner föll valet lite oväntat på Arvid Holm, som förra säsongen stod 32 matcher för Karlskrona i HockeyAllsvenskn och på dessa räddade 90,7 procent av skotten och släppte in 2,58 mål per match.

Det har visat sig bli ett genidrag. Holm har storspelat under rookiesäsongen i SHL och kan till och med vara lagets förstemålvakt när slutspelet drar igång i vår. Igår meddelades det att Holm skrivit ett nytt kontrakt med Färjestad - och nu är han i ett helt nytt läge.

– Det kändes skönt att få det gjort, och det är faktiskt första gången jag får klart med ett kontrakt så här tidigt. Nu slipper jag den här ovissheten som man kanske inte vill ska komma, men som ofta smyger sig på. Nu kan jag ha fullt fokus på slutet av den här säsongen och min fortsatta utveckling, säger han till hockeysverige.se.

Var det ett självklart val att förlänga?

– Ja, det var det. Jag kände inte ens något behov att titta ut i övriga Sverige. Spelar man i Färjestads BK finns det få klubbar, om ens någon, som går före om du ser till både chansen att vinna och utvecklas.

SÅG EN ÖPPNING BREDVID VETERANEN

Även om Arvid Holm medger att han är lite förvånad över att redan nu ha spelat sig till ett nytt kontrakt är han ändå inte förvånad över de stora steg han tagit under säsongen. Från en oprövad rookie till en klassmålvakt. Från en spelare som aldrig stått i SHL, till en spelare som gjort 17 matcher och räddat drygt 91 procent av skotten för ett av ligans bästa lag.

– Ser man till att den högkvalitativa vardag vi har här, med fys och sådana saker, så är jag inte så förvånad. Ja, jag blev lite överraskad när de ringde och ville ha mig, men när det väl hade landat så trodde jag på mig själv och kände att jag hade saker att uträtta redan det här året. Och det känner jag fortfarande. Det är slutspelet som alla sneglar mot, det är där jag vill peaka. Det går åt rätt håll. Jag känner egentligen att det gått bra från november, det är nästan tre hela månader som det gått bra och jag är väldigt nöjd med mitt spel både på match och träning.

Kände du någon press att ersätta Adam Werner som ändå gjorde det bra, med tanke på att Markus Svensson haft en hel del skadeproblem de senaste åren också?

– Nej, mer som en positiv utmaning skulle jag säga. Jag lägger inte så stor vikt på vilka som varit här innan, utan jag ser mer till mig själv och vad jag kan göra. Däremot så...det du säger om skadorna var lite lockande. "Mackan" har gjort ett fantastiskt jobb den här säsongen med att hålla sig frisk och han är otroligt proffsig. Men från början kände jag att det kanske fanns en öppning där, att det skulle kunna bli en extra match för min del tack vare det. Så har det inte blivit, och det är jag såklart glad för nu när jag lärt känna "Mackan".

Arvid Holm.Arvid Holm.Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Maciej Szwoch är Färjestads omtalade och framgångsrika målvaktstränare. Han har en stor del i Arvid Holms utveckling.
– Han är ganska tuff och ärlig och det är det jag behöver. Jag spelar bättre och mår bättre om jag får ärliga och raka svar. Han går liksom inte runt saker utan talar klarspråk direkt. Han var också medveten om, precis som jag, att det skulle kunna ta ett tag innan jag kom in i allting för det fanns en hel del saker att tänka på. Men vi tog det långsamt. 
– Nu känner vi båda dock att vi är inne i en resultatperiod där det handlar om att prestera bra och ha få insläppta mål. Det som det trots allt går ut på. Han vill inte hålla mig tillbaka utan han vill att jag ska prestera också, inte bara utvecklas. Det känns skönt att vi båda känner så.

Går det att sätta fingret på något speciellt ni jobbat extra mycket med?
 Ja, vi lade om hur jag jobbar med händerna. Tidigare hade jag låsta, låga händer. Nu har vi både flyttat ut dem och upp dem, så att jag ska se så stor ut som jag ändå är. Sen har vi ändrat hur jag sätter fötterna, men där är det snare tvärtom. Där har vi smalnat av, så jag ska kunna utnyttja min skridskoåkning. Det är två rätt stora grejer men vi bestämde oss tidigt för att om man ska ändra något ska man göra det fullt ut. Det finns liksom ingen plan B.

Att ändra både händer och fötter låter som en ganska stor grej, var det en svår omställning?
– Det tog ett tag, absolut. Men det fanns ett bra tålamod både från honom och mig. Vi var medvetna om att det skulle kunna ta ett tag. Men hellre ändra allting direkt, än att göra det lite halvdant så problemen finns kvar hela året. Nu när vi gick igenom den senaste matchen pratade vi inte ens om händerna eller fötterna, för det har blivit en del av mitt spel nu. Nu är det andra smådetaljer vi tittar på.

DÄRFÖR VÄNTAR HAN MED NORDAMERIKA

Arvid Holm draftades i sjätterundan av Winnipeg Jets, år 2017. De har sedan dess följt den 193 centimeter långa målvakten ta steg för steg. Men Holm själv säger att det inte är särskilt aktuellt att åka över till Nordamerika kommande säsong.
– Nu har jag kontrakt här, ett år till, och min intention är att stanna. Jag har ingen anledning att inte stanna, av flera olika skäl. Och kollar du det ser ut där borta så finns det egentligen ingen plats heller. De har två duktiga målvakter i AHL och två duktiga i NHL, så det är ganska fullt. Men visst, skulle de vilja sajna mig så får vi väl se. Jag tror dock jag kommer stå på mig och vilja stanna här ett tag till.
– Men det är klart vi pratar med varandra och de ser en utveckling hos mig. De har följt mig sedan de plockade mig som en rejäl chansning för ett par år sedan, och nu kan de se ett proffs som förstår vad det innebär att spela på hög nivå om jag kan säga så utan att låta för rutinerad. De hade målvaktstränaren här en vecka också, och han var positiv till situationen och min utveckling.

Arvid Holm Arvid Holm Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Och någon stress, det känner Holm inte. Det ska krävas väldigt mycket för att stressa upp 21-åringen, som först nobbades från TV-pucken och sen av flera hockegymnasium innan han fick chansen i Troja/Ljungby. Han har aldrig spelat med något landslag längs vägen heller. 

"DEN STORA FÖRDELEN JAG HAR"

Något som hjälpt honom behålla fötterna på jorden och inte sväva iväg.
– Gud ja, det är den stora fördelen jag har skulle jag säga. Jag har inte varit på några flashiga ställen eller spelat med något landslag. Jag känner ingen stress. Jag har inga problem med att vänta två eller tre år, eller längre än så, med att åka över. Jag och min agent brukar prata om det, att det viktigaste är inte att få chansen där borta först - utan att bli kvar längst.


Nu ska Ljungbysonen först hjälpa Färjestad till en möjlig serieseger - och sen ska slutspelet bli långt i den guldtörstande staden.
– Det är ingen hemlighet att vi gör mycket mål men släpper in lite för många, eller att vi skapar flest lägen i serien men släpper till för många. Men vi har tagit stora steg jämfört med var vi låg när vi började. Jag ser ingen anledning till varför det inte ska fortsätta så.
– Samtidigt finns det olika sätt att vinna på. Luleå spelar mer defensivt, och vi går åt andra hållet. Då kanske man får ta att vi släpper till lite fler lägen också. Men vi är på rätt väg - och vi har ju några månader på oss innan det ska avgöras också, säger succérookien.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL