Daniel Viksten
Bildbyrån
SHL

Målskytten som blev defensivspecialist: "Komplett spelare"

ANNONS

Han värvades som målskytt och poängspelare - men har blivit en defensivspecialist. Daniel Viksten har omvänt sina tvivlare och spelat till sig ett nytt kontrakt i Färjestad. Och nu är han tillbaka i en offensiv roll.

– Det har varit en omställning, säger han till hockeysverige.se.

Daniel Viksten har blivit den perfekta vikarien. Där det saknas spelare går han in och gör ett jobb och tränaren vet vad han får i varje match. När han kom till Färjestad var det som en tilltänkt offensiv spetsspelare. Och en spetsspelare har han blivit - men i defensiven.


30-åringen har sedan flytten till Färjestad fått en ny roll och har med den blivit en bättre hockeyspelare.

– Det har varit en omställning, men det har samtidigt varit ganska kul att få bidra med något nytt till laget. Jag känner att jag blivit en komplett spelare nu. Jag har fått spela mycket boxplay och det är också kul. Men samtidigt vill jag bidra framåt också, absolut, men när man spelar i ett lag som vinner så mycket som vi gör är det viktigaste att alla bidrar med något till laget, säger han till hockeysverige.se.

Är du förvånad över hur bra du klarat omställningen?

– Jag har ju mest spelat i offensiva situationer innan, så det är klart det har varit svårt. Men jag har försökt spela intensivt hela tiden och jobbat hårt över hela banan. Nu handlar det mer om att jag ska tänka till lite mer i defensiv zon. Jag har verkligen utvecklats som spelare under de här åren.

TAGIT ÖVER SKYTTEKUNGENS ROLL

Både på allsvensk nivå och i SHL har Daniel Viksten varit uppe och nosat på 40 poäng. Men trots sin tidigare offensiva stjärnstatus hade han inga problem med att köpa den nya rollen i Färjestad.

– Inte direkt. Det är bara att kolla på den forwardsuppsättning vi har. Det är väldigt tufft om platserna i powerplay exempelvis. Det är rätt många som vill spela där. Då handlar det bara om att köpa sin roll fullt ut.

Daniel VikstenDaniel VikstenBildbyrån

Men nu är Daniel Viksten tillbaka som poängspelare igen. I Michael Lindqvists frånvaro har Mora-sonen tagit storstjärnans roll i kedjan med Gustav Rydahl och Marcus Nilsson  och powerplayspecialistens roll i numerärt överläge.

– Ja, nu har jag ju fått ta "Linkans" roll i powerplay. Där hade jag inte stått på ett tag, så det är lite ovant. Det kommer ta några matcher innan man kommer in i det fullt ut. Jag har inte riktigt kommit till de lägen jag vill i powerplay. Men det blir en omställningstid, det gäller att ha tålamod.

Hur tufft är det ändå att tappa Lindquist resten av säsongen?

– Det är såklart jättetråkigt, och oturligt för "Linkan" framför allt. Det hade varit kul att se honom en hel säsong. Det är den offensivt bästa forwarden i SHL så det är såklart ett tungt tapp.

FORMSTARK

Men i skyttekung Lindqvists frånvaro har Daniel Viksten onekligen tagit tillvara på chansen att få spela högre upp i den offensiva hierarkin igen. Han har gjort fyra poäng på tre matcher intill "Lilliz" och Rydahl.

– Det har känts bra nu på slutet. Jag har kommit in i det bra tycker jag och det är roligt att spela med dem. Det är två skickliga forwards och jag ska väl fokusera på att göra mitt. Jag ska vara intensiv och vinna puckar högt upp och sen får "Lilliz" sköta det mesta med pucken.

Han har varit skaplig den här säsongen.

– Ja, han ser väldigt pigg ut varje match. Jag tycker det ser ut som att han hittat en nivå till i spelet, framför allt i fem mot fem. Han ser väldigt pigg ut, säger Viksten om poängligaledaren.

Daniel Viksten och den nu skadade Michael Lindqvist.Daniel Viksten och den nu skadade Michael Lindqvist.Foto: Bildbyrån

Om det fanns några som tvivlade på Daniel Viksten på grund av att han inte tog den offensiva spetsroll som det var tänkt, har han nog motbevisat de tvivlarna nu. Faktum är att han till och med spelat till sig ett nytt kontrakt med Färjestad som presenterades häromdagen. Han blir kvar en tredje säsong i det guldtörstande Karlstadlaget.

– Det var ganska självklart. Jag ville vara kvar och det gick ganska snabbt också, när det stod klart att Färjestad ville ha kvar mig också. Det kändes rätt.

Du har varit ganska länge i dina klubbar, förutom den korta sejouren i Malmö. Värdesätter du trivsel och trygghet mycket, eller är det bara en slump att det blivit så?

– Jag vet inte riktigt. Det är klart det handlar en del om trivsel, både hur man trivs utanför isen och med laget och det är klart att det ger en trygghet att vara kvar i samma lag. Det känns väldigt bra här.

DET BLIR GULDNYCKELN

Förra säsongen vann Färjestad SHL men åkte ut i semifinalen mot Djurgården. Nu ser Daniel Viksten framför allt en aspekt som talar för att de ska kunna gå längre i vår.

– Bredden på forwardssidan. Vi hade en bra bredd förra året också men nu har vi fyra väldigt bra kedjor. Det är ett tungt tapp med Lindqvist men det är bara att peka på kedjan med Linus (Johansson), (Per) Åslund och (Victor) Ejdsell så har vi en toppkedja i serien där också. Vi har många som kan avgöra matcher.

– Men i slutändan behöver vi tajta till det lite mer bakåt. Vi vet att vi har offensiven men i slutspelet blir det sällan mycket mål, utan det är ofta powerplay eller liknande som avgör. Vi vet att vi har två grymma målvakter också, så vi behöver tajta till defensiven och få ett riktigt vasst PP.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga