Oskarshamn tog en fin skalp mot Frölunda

Oskarshamn krossade Frölunda – tog sig upp på säker mark

Frölunda hade nog en ordentlig baksmälla efter avancemanget mot Luleå i CHL i bortamötet med Oskarshamn. Det blev en storförlust och hemmalaget tog sig på så sätt upp på säker mark efter en fin skalp. I övrigt var Färjestad nära att göra en imponerande comeback mot Brynäs och Luleå bjöd på målshow i Ängelholm.

Brynäs-Färjestad 4-3 (0-0, 3-0, 0-3, 0-0, 1-0)

Brynäs: Jacob BlomqvistNicklas DanielssonVictor Söderström (inklusive avgörande straff)

Färjestad: Gustav RydahlSebastian ErixonJens Westin

Brynäs har fått lite fart under nye tillfällige tränaren Ove Molin. Två raka segrar kom man med till hemmamötet med Färjestad. Efter en mållös första period skulle Brynäs verkligen få utdelning i den andra.

Victor Söderström fick chansen på straff men Markus Svensson i Färjestad-målet väntade ut talangen och kunde tämligen enkelt rädda försöket. Men bara nio sekunder senare fick Svensson kapitulera när Jacob Blomqvist hittade nätmaskorna fram till 1-0. Hemmalaget fortsatte att ånga på i ”kaffekampen” och Nicklas Danielsson kunde utöka till 2-0 två minuter innan den andra pausvilan.

Jobbigt för Färjestad som skulle få det ännu värre när straffsumparen Victor Söderström skulle få revansch och trycka dit 3-0 med sju sekunder kvar att spela. Känslorna svämmade då över för gästerna som blev rejält irriterade efter periodsignalen och slagsmål utbröt mellan en rad spelare.

Stark comeback

Färjestad kom tillbaka och satte gasen rejält i botten i den tredje perioden. Gustav Rydahl inledde målskyttet i en imponerande comeback. När Michael Latta åkte på ett matchstraff vid ställningen 3-2 trodde nog många att matchen var över. Färjestad plockade målvakten och spelade 5-mot-5 och lyckades genom Jens Westin osannolikt, sätt till förutsättningarna, i slutet kvittera matchen till 3-3.

Matchen till förlängning och senare straffar där Victor Söderström fick revansch på Markus Svensson och hittade luckan mellan benen på målvakten. En imponerande comeback från Färjestad men bonuspoängen till Brynäs.

Djurgården-Linköping 3-2 (1-0, 2-1, 0-1)

Djurgården: Patrik BerglundMarcus HögströmSebastian Strandberg

Linköping: Joe WhitneyJarno Kärki

Ishockey brukar vara en sport som avgörs av små marginaler. Mindre marginaler än den pucken som dansade på mållinjen för Linköpings del går knappt att hitta. Matchen stod då 1-1 och efter det kunde Djurgården göra ett ryck i slutet av den andra perioden.

Först kunde Marcus Högström bomba in 2-1 från blå och bara några minuter senare skulle Sebastian Strandberg utöka ledningen till 3-1 i power play. Linköping gav matchen nerv i slutet när Jarno Kärki kunde reducera till 3-2 men Djurgården lyckades till slut hålla undan och ta tre poäng.

Leksand-Örebro 0-1 (0-1, 0-0, 0-0)

Örebro: Lukas Pilö

Leksand hade ett par bra lägen mot Örebro att ta ledningen i matchen. Men man var inte tillräckligt kliniska framför mål och istället kunde backen Lukas Pilö göra sitt första SHL-mål och ge Örebro ledningen i matchen.

Leksand försökte hela matchen och bombade med skott mot Dominik Furch men den tjeckiska målvakten gjorde en imponerande match mellan stolparna och lyckades freda Örebros mål hela matchen. Tung förlust för Leksand då Oskarshamn tog tre poäng mot Frölunda.

Oskarshamn-Frölunda 5-1 (2-0, 1-1, 2-0)

Oskarshamn: Tyler Kelleher x2, Oskar NilssonPontus Netterberg

Frölunda: Joel Lundqvist

Frölunda hade en ordentlig baksmälla sedan avancemanget i CHL för mot Oskarshamn var man inte riktigt närvarande från start. Oskarshamn hungriga i jakten på säker mark började bäst och fick genom Tyler Kelleher och Oskar Nilsson en drömstart på matchen. Nilssons första mål den här säsongen dessutom.

6-4 i skott till hemmalaget sa någonting om vilken typ av match det var i den första akten och Roger Rönnberg kunde vara allt annat en nöjd. Frölunda kom ut till den andra starkt men det var ändå Oskarshamn som skulle utöka till 3-0 genom Pontus Netterberg.

Gästerna i rejäl brygga och byte av målvakt då Johan Mattsson fick lämna isen till förmån för Niklas Rubin  Bytet gav den effekten gästerna hade hoppats på. Kapten Joel Lundqvist kunde i slutet av perioden reducera till 3-1.

”Har en hetare vilja”

Med Lundqvists reducering hoppades Frölunda på att man kunde fortsätta trycka på i den sista perioden. Men det kom aldrig något ordentlig press utan istället kunde Tyler Kelleher göra sitt andra mål för matchen till 4-1 och punktera matchen. Mycket starkt av Oskarshamn som efter kvällens resultat nu är uppe på säker mark efter att till slut vunnit matchen med övertygande 5-1.

Det är ett konstigt jobb jag har. Uppe i Luleå var jag nästan tårögd vilken bra moral vi hade och så kommer det här. Vi är ett lätt byte för Oskarshamn i kväll. Det går för sakta i power play och grabbarna övertänker situationerna. Vi måste höja farten, säger Roger Rönnberg till CMore.

– Vi gör en härlig insats över 60 minuter och fightas över hela banan. Vi har en hetare vilja och är kyliga i de lägena vi får. Det är tight där vi ligger så vi måste vinna matcher så enkelt är det, säger Håkan Åhlund till CMore.

Rögle-Luleå 4-7 (1-2, 2-3, 1-2)

Rögle: Leon BristedtDominik BokkSamuel JohannessonDennis Everberg

Luleå: Jesper Sellgren x2, Joonas JalvantiJonas BerglundJuhani TyrväinenNoel GunlerEmil Larsson

Det rasslade rejält i nätet i matchen mellan Rögle och Luleå. Det var något som inte uppskattades av Rögle-tränaren Cam Abbott. Efter att Luleå gått upp till en 0-2-ledning gav kanadensaren en hårtork till sitt lag utan dess like.

Leon Bristedt kunde i spel 5-mot-3 reducera till 1-2. Men Rögle föll tillbaka i gamla synder i den andra perioden då Luleå snabbt kunde göra två nya mål. Dominik Bokk reducerade snabbt och Samuel Johannesson kunde göra sitt första SHL-mål fram till 3-4.

Tungt dock för hemmalaget som fick se Jesper Sellgren göra sitt andra mål i matchen när han hittade nätet fram till 3-5 och efter backens mål kom aldrig Rögle tillbaka i matchen. I stället kunde Luleå fortsätta att trumma på framåt och till slut utklassa Rögle i Ängelholm. Jesper Sellgren var stor segerorganisatör då han stod för två assistpoäng utöver sina två mål.

Växjö-Skellefteå 1-2 (0-1, 0-0, 1-1)

Växjö: Emil Pettersson

Skellefteå: Adam PetterssonAlbin Sundsvik

Rejält grinigt var det mellan SHL:s mest formstarka lag. I huvudrollen skulle Adam Pettersson stå i inledningen av matchen. Först kunde han lirka in pucken till 0-1 för Skellefteå och sen delade han ut en rejäl propp på Växjös förstecenter Roman Horák  Tumult utbröt och flera spelare var inblandade i gurglet som utspelade sig framför de båda båsen.

Den gringa och tighta fajten fortsatte och utvisningarna fortsatte att avlösa varandra. Växjö försökte att hitta en väg igenom ett kompakt bortalag. Till slut skulle man dock hitta en väg tillbaka in i matchen. Emil Pettersson sköt kvitteringen till Växjö inför ett stort hemmajubel. Med glädjen blev kortvarig. Albin Sudsvik kunde direkt efter sätta Skellefteå i förarsätet igen. Sudsvik mål skulle visa sig vara matchavgörande och Skellefteå fortsätter sin fina form i SHL.