Sök
TALANG 2020
Isak Posch.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Den obesegrade målvaktstalangen: "Det är bra siffror"

Torsdag 19:00
Leksands IF - Växjö Lakers HC
1 3.10
X 4.15
2 2.15
Trots att han fortfarande är J18-spelare har Isak Posch gjort ett starkt avtryck på J20-hockeyn den här vintern. Den talangfulle Leksandsmålvakten har vunnit samtliga matcher som han spelat med Leksands starka J20-lag.
– Vi har byggt en bra träningsmiljö som gör att det lättare att träna. Vi vill alltid sträva efter mer, vi är aldrig nöjda, säger Umeåsonen till Hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Serien ”Talang 2020” rullar vidare och den har visat sig vara ganska uppskattad. Det är alltid spännande att träffa kända och mindre kända framtida talanger på samma sätt som vi gjorde i serien ”Framtidens Damkronor”. Idag reser vi till Tegera Arena i Leksand där vi får träffa målvakten Isak Posch som så här långt inte förlorat en match den här säsongen med klubbens J20-lag. 

Men Posch är inte leksing från början utan har rötterna i Teg som fostrad storheter som bland andra Kjell-Rune Milton och Tore Ökvist
– Umeå som hockeystad då jag växte upp där? Björklöven var från början i division 1. Sedan började man tro på Hockeyallsvenskan och det kom mycket publik, berättar Isak Posch för hockeysverige.se och fortsätter:
– På den tid var det derbyn mellan Teg och ”Löven” (Björklöven). Spelade man då i Teg, som jag gjorde då jag var liten, så höll jag på dom även om Björklöven var det stora laget. 

Fanns rivaliteten mellan Teg och Björklöven då?
– Jag skulle inte säga att den fanns vid sidan av. Då var det alltid Björklöven som gällde i hela Umeå. Teg hade väl som lag att man alltid ville slå Björklöven, men ”Löven” var starkare ekonomiskt och hade bättre spelare. 

Foto: Ronnie Rönnkvist

ÖSTERRIKISKT URSPRUNG

Namnet Posch låter inte som ett typiskt namn från Västerbotten utan vi får söka oss ner en bit söderut för att hitta rötterna till familjens efternamn.
– Namnet är österrikiskt. Det är min morfar som kommer därifrån. Pappa var publikvärd på ”Lövens” matcher så jag hängde alltid med som liten för att titta på matcherna. Då blev det att jag fick ett stort intresse för hockeyn därifrån. Sedan har intresset växt ju längre jag har hållit på.
– Alla mina syskon har hållit på med någon idrott så jag måste ändå säga att vi är en idrottsfamilj. Däremot är det ingen av oss som varit riktigt framgångsrik.
– Jag har två halvsyskon, Marcus och Magdalena (Pettersson), som hållit på med fotboll och en lillasyster, Irma (Posch) som också spelat fotboll.  

Den storväxta målvakten, 188 cm/90 kilo enligt elitprospects.com, lockades att börja i kassen mycket tack vare alla snygga skydd keeprarna har.
– Det har alltid varit att jag velat stå i centrum och ha en avgörande roll. Sedan var det coola skydden som gjorde att det blev lite roligare, säger Leksandsmålvakten med ett skratt och fortsätter:
– Det var verkligen så då jag var liten, att man fick sticka ut lite grann. 

Hade du då några förebilder på målvaktssidan?
– När jag var liten, inom Umeå, var det (Daniel) Wälitalo när han stod. När jag blivit äldre har det med varit NHL-målvakter som jag blickar på. Bland andra (Andrej) Vasilevskij. Jag tycker att han rör sig väldigt fint på isen och är lugn. 

"DET ÄR DET ENDA NEGATIVA JAG KAN SÄGA OM LEKSAND"

Redan under pojklagsåren valde Isak Posch att lämna Teg för spel i Björklöven.
– Det blev då jag kom upp på U14 som jag flyttade över till Björklöven. Teg hade problem med ekonomin samtidigt som dom flesta spelarna i laget flyttade över till Björklöven. Då blev det att jag hängde på kompisarna.
– Sedan tyckte jag att det var rätt kliv att ta. Jag var i Björklöven fram till U16. Sedan blev det Leksand efter det. Jag trivdes ändå ganska bra i Björklöven även om det var lite turbulent ibland. Det är en bra förening. 

Inför säsongen 2018/19 valde alltså Posch att lämna Björklöven för spel i Leksand.
– Leksand ringde och frågade om jag ville komma ner för att provträna, vilket jag gjorde. Jag kände målvaktstränaren på ungdomssidan här lite och det var han som tog hit mig. En stund efter det att jag provtränat blev allt klart och jag har aldrig ångrat att jag flyttade hit. 

Hur har du upplevt flytten till Leksand?
– Flytten har gått bra. Hockeymässigt är jag otroligt glad för det och jag känner att jag tagit stora steg i min utveckling. Jag trivs väldigt bra.
– Leksand är en väldigt bra förstastad när man flyttar hemifrån, man får växa in i det här. Sedan kan jag sakna, dagarna då vi är lediga från ishockeyn, att kunna sysselsätta mig med någonting. Det är det enda negativa jag kan säga om Leksand. 

Isak Posch.Isak Posch.Foto: Ronnie Rönnkvist

STARKA SIFFROR

Isak Poschs utveckling som målvakt sedan han kom till Leksand har också gått spikrakt uppåt och idag ser J20-tränaren, Mikael Karlberg, honom och Jakob Hellsten ett mycket starkt målvaktspar att bygga på för framtiden.
– Jag tycker att jag tagit stora kliv, har fått ett otroligt mycket mer lugn och bättre kontroll på vad jag gör där ute, jobbat med stora nycklar som hjälpt mig i spelet.
– Överhuvudtaget har jag fått en bättre struktur. Jag tycker själv att jag har en bra spelförståelse och bygger mycket mitt spel på det och instinkter. 

Har det blivit skillnad på ditt målvaktsspel sedan du kom hit?
– Ja, jag har, som sagt var, blivit tryggare. Sedan får jag ett stort förtroende också och det bygger ett självförtroende. När man får ett bra självförtroende går det lättare att spela. 

Posch har just nu 95,6 i räddningsprocent i J20, en mycket stark siffra. Dessutom har han inte förlorat någon av dom sju matcher han stått i J20-laget under säsongen.
– Det är bra siffror, men jag skulle säga att det handlar om att vi är ett bra lag. Vi är otroligt starka defensivt samtidigt som vi har en riktigt bra gemenskap som gör att det är roligt att komma till träningen varje dag för att hela tiden fortsätta utvecklas.
– Det här speglar av sig på matcherna då vi släpper loss, går ut och har kul. Det är stora nyckeln. Sedan har jag, som sagt var, utvecklat mitt eget spel så jag får det lättare ute på matcherna.
– Vi har byggt en bra träningsmiljö som gör att det lättare att träna. Vi vill alltid sträva efter mer, vi är aldrig nöjda. Alla vet att det hårda jobbet är det som gör prestationerna. 

Hur går tankarna framåt? 
– Målet är att få spela så mycket jag får i J20, helt enkelt ta chanserna jag får. Dessutom hjälpa J18 att nå slutspel och få vara en stor nyckel där samtidigt som jag vill bidra och ta vara på träningsmöjligheterna jag får med J20. Vad som händer nästa säsong får vi se, men vi har skrivit på tre år och det här är mitt andra.
– Sedan har det blivit några pass med A-laget, vilket har varit kul. Det är ännu en ny nivå så det gäller för mig att vara ännu snabbare och rejälare i spelet. Det är roligt att fått känna på den nivån. 

FAKTA

Fem snabba med Isak Posch

Isak Posch svarar på fem snabbfrågor.

  • Vilken mat avstår du helst?
  • – Fisk. Skolan har gjort att fisk gjort ett dåligt intryck, men det är egentligen en bra kost.
  • Godaste maten?
  • – Tacos. Jag tycker det är gott med grönsaker och blandningen blir en bra kombination.
  • Bästa sport att se på TV:s vid sidan av hockey?
  • – Faktiskt handboll. Det händer saker hela tiden och är en väldigt fysisk sport. En underskattad sport enligt mig och det är tuffare än man tror.
  • Sämsta musiksmak i J20–laget?
  • – Jag lyssnar inte på så mycket musik så jag säger mig själv.
  • Vad gör du om fem år då du är 23 år?
  • – Drömmen är såklart att jag spelar i NHL, men jag hoppas att jag spelar i SHL i alla fall.
Onsdag 19:00
Kristianstad IK - Västerås IK
1 3.00
X 4.25
2 2.00
Onsdag 19:00
HC Vita Hästen - Modo Hockey
1 4.05
X 5.00
2 1.62
Onsdag 19:00
Almtuna IS - Timrå IK
1 4.30
X 4.35
2 1.67
Onsdag 19:00
BIK Karlskoga - Södertälje SK
1 2.10
X 4.45
2 2.75
Onsdag 19:00
Tingsryds AIF - Karlskrona HK
1 2.20
X 4.05
2 2.75
Torsdag 19:00
Brynäs IF - Skellefteå AIK
1 2.15
X 4.10
2 3.10
Torsdag 19:00
Leksands IF - Växjö Lakers HC
1 3.10
X 4.15
2 2.15
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten