TALANG 2020
Isak Posch.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Den obesegrade målvaktstalangen: "Det är bra siffror"

ANNONS
Trots att han fortfarande är J18-spelare har Isak Posch gjort ett starkt avtryck på J20-hockeyn den här vintern. Den talangfulle Leksandsmålvakten har vunnit samtliga matcher som han spelat med Leksands starka J20-lag.
– Vi har byggt en bra träningsmiljö som gör att det lättare att träna. Vi vill alltid sträva efter mer, vi är aldrig nöjda, säger Umeåsonen till Hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Serien ”Talang 2020” rullar vidare och den har visat sig vara ganska uppskattad. Det är alltid spännande att träffa kända och mindre kända framtida talanger på samma sätt som vi gjorde i serien ”Framtidens Damkronor”. Idag reser vi till Tegera Arena i Leksand där vi får träffa målvakten Isak Posch som så här långt inte förlorat en match den här säsongen med klubbens J20-lag. 

Men Posch är inte leksing från början utan har rötterna i Teg som fostrad storheter som bland andra Kjell-Rune Milton och Tore Ökvist
– Umeå som hockeystad då jag växte upp där? Björklöven var från början i division 1. Sedan började man tro på Hockeyallsvenskan och det kom mycket publik, berättar Isak Posch för hockeysverige.se och fortsätter:
– På den tid var det derbyn mellan Teg och ”Löven” (Björklöven). Spelade man då i Teg, som jag gjorde då jag var liten, så höll jag på dom även om Björklöven var det stora laget. 

Fanns rivaliteten mellan Teg och Björklöven då?
– Jag skulle inte säga att den fanns vid sidan av. Då var det alltid Björklöven som gällde i hela Umeå. Teg hade väl som lag att man alltid ville slå Björklöven, men ”Löven” var starkare ekonomiskt och hade bättre spelare. 

Foto: Ronnie Rönnkvist

ÖSTERRIKISKT URSPRUNG

Namnet Posch låter inte som ett typiskt namn från Västerbotten utan vi får söka oss ner en bit söderut för att hitta rötterna till familjens efternamn.
– Namnet är österrikiskt. Det är min morfar som kommer därifrån. Pappa var publikvärd på ”Lövens” matcher så jag hängde alltid med som liten för att titta på matcherna. Då blev det att jag fick ett stort intresse för hockeyn därifrån. Sedan har intresset växt ju längre jag har hållit på.
– Alla mina syskon har hållit på med någon idrott så jag måste ändå säga att vi är en idrottsfamilj. Däremot är det ingen av oss som varit riktigt framgångsrik.
– Jag har två halvsyskon, Marcus och Magdalena (Pettersson), som hållit på med fotboll och en lillasyster, Irma (Posch) som också spelat fotboll.  

Den storväxta målvakten, 188 cm/90 kilo enligt elitprospects.com, lockades att börja i kassen mycket tack vare alla snygga skydd keeprarna har.
– Det har alltid varit att jag velat stå i centrum och ha en avgörande roll. Sedan var det coola skydden som gjorde att det blev lite roligare, säger Leksandsmålvakten med ett skratt och fortsätter:
– Det var verkligen så då jag var liten, att man fick sticka ut lite grann. 

Hade du då några förebilder på målvaktssidan?
– När jag var liten, inom Umeå, var det (Daniel) Wälitalo när han stod. När jag blivit äldre har det med varit NHL-målvakter som jag blickar på. Bland andra (Andrej) Vasilevskij. Jag tycker att han rör sig väldigt fint på isen och är lugn. 

"DET ÄR DET ENDA NEGATIVA JAG KAN SÄGA OM LEKSAND"

Redan under pojklagsåren valde Isak Posch att lämna Teg för spel i Björklöven.
– Det blev då jag kom upp på U14 som jag flyttade över till Björklöven. Teg hade problem med ekonomin samtidigt som dom flesta spelarna i laget flyttade över till Björklöven. Då blev det att jag hängde på kompisarna.
– Sedan tyckte jag att det var rätt kliv att ta. Jag var i Björklöven fram till U16. Sedan blev det Leksand efter det. Jag trivdes ändå ganska bra i Björklöven även om det var lite turbulent ibland. Det är en bra förening. 

Inför säsongen 2018/19 valde alltså Posch att lämna Björklöven för spel i Leksand.
– Leksand ringde och frågade om jag ville komma ner för att provträna, vilket jag gjorde. Jag kände målvaktstränaren på ungdomssidan här lite och det var han som tog hit mig. En stund efter det att jag provtränat blev allt klart och jag har aldrig ångrat att jag flyttade hit. 

Hur har du upplevt flytten till Leksand?
– Flytten har gått bra. Hockeymässigt är jag otroligt glad för det och jag känner att jag tagit stora steg i min utveckling. Jag trivs väldigt bra.
– Leksand är en väldigt bra förstastad när man flyttar hemifrån, man får växa in i det här. Sedan kan jag sakna, dagarna då vi är lediga från ishockeyn, att kunna sysselsätta mig med någonting. Det är det enda negativa jag kan säga om Leksand. 

Isak Posch.Isak Posch.Foto: Ronnie Rönnkvist

STARKA SIFFROR

Isak Poschs utveckling som målvakt sedan han kom till Leksand har också gått spikrakt uppåt och idag ser J20-tränaren, Mikael Karlberg, honom och Jakob Hellsten ett mycket starkt målvaktspar att bygga på för framtiden.
– Jag tycker att jag tagit stora kliv, har fått ett otroligt mycket mer lugn och bättre kontroll på vad jag gör där ute, jobbat med stora nycklar som hjälpt mig i spelet.
– Överhuvudtaget har jag fått en bättre struktur. Jag tycker själv att jag har en bra spelförståelse och bygger mycket mitt spel på det och instinkter. 

Har det blivit skillnad på ditt målvaktsspel sedan du kom hit?
– Ja, jag har, som sagt var, blivit tryggare. Sedan får jag ett stort förtroende också och det bygger ett självförtroende. När man får ett bra självförtroende går det lättare att spela. 

Posch har just nu 95,6 i räddningsprocent i J20, en mycket stark siffra. Dessutom har han inte förlorat någon av dom sju matcher han stått i J20-laget under säsongen.
– Det är bra siffror, men jag skulle säga att det handlar om att vi är ett bra lag. Vi är otroligt starka defensivt samtidigt som vi har en riktigt bra gemenskap som gör att det är roligt att komma till träningen varje dag för att hela tiden fortsätta utvecklas.
– Det här speglar av sig på matcherna då vi släpper loss, går ut och har kul. Det är stora nyckeln. Sedan har jag, som sagt var, utvecklat mitt eget spel så jag får det lättare ute på matcherna.
– Vi har byggt en bra träningsmiljö som gör att det lättare att träna. Vi vill alltid sträva efter mer, vi är aldrig nöjda. Alla vet att det hårda jobbet är det som gör prestationerna. 

Hur går tankarna framåt? 
– Målet är att få spela så mycket jag får i J20, helt enkelt ta chanserna jag får. Dessutom hjälpa J18 att nå slutspel och få vara en stor nyckel där samtidigt som jag vill bidra och ta vara på träningsmöjligheterna jag får med J20. Vad som händer nästa säsong får vi se, men vi har skrivit på tre år och det här är mitt andra.
– Sedan har det blivit några pass med A-laget, vilket har varit kul. Det är ännu en ny nivå så det gäller för mig att vara ännu snabbare och rejälare i spelet. Det är roligt att fått känna på den nivån. 

FAKTA

Fem snabba med Isak Posch

Isak Posch svarar på fem snabbfrågor.

  • Vilken mat avstår du helst?
  • – Fisk. Skolan har gjort att fisk gjort ett dåligt intryck, men det är egentligen en bra kost.
  • Godaste maten?
  • – Tacos. Jag tycker det är gott med grönsaker och blandningen blir en bra kombination.
  • Bästa sport att se på TV:s vid sidan av hockey?
  • – Faktiskt handboll. Det händer saker hela tiden och är en väldigt fysisk sport. En underskattad sport enligt mig och det är tuffare än man tror.
  • Sämsta musiksmak i J20–laget?
  • – Jag lyssnar inte på så mycket musik så jag säger mig själv.
  • Vad gör du om fem år då du är 23 år?
  • – Drömmen är såklart att jag spelar i NHL, men jag hoppas att jag spelar i SHL i alla fall.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL