Sök
TALANG 2020
Albin Sundsvik.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

"Den bilden kommer jag ha kvar i huvudet väldigt länge"

Den här säsongen har 19-årige Albin Sundsvik tagit en allt större plats i Skellefteå AIK:s A-lag. Förra säsongen var han en av spelarna som var med och bärgade ett historiskt svenskt guld i U18-VM i Örnsköldsvik.
– Det är någonting jag aldrig kommer att glömma. En helt otrolig turnering som gett mig starka minnen som kommer sitta kvar länge, säger Sundsvik till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

I dagens ”Talang 2020” får vi möta en av Sveriges världsmästare från 2019, Albin Sundsvik. Han debuterade i SHL för Skellefteå redan förra säsongen och den här säsongen har 18-åringen spelat i 19 av lagets matcher.

När hockeysverige.se träffar honom på Tegera Arena i Leksand möts vi inte av någon som talar västerbottniska eftersom Sundsvik är fostrad i plantskolan SDE Hockey från Stockholms norra utkanter.
– SDE har alltid varit duktiga på att ta fram många bra spelare. Det har alltid funnits mycket istider samtidigt som klubben haft många duktiga ungdoms och juniortränare. Daniel Broberg har haft en stor roll i den biten, berättar Albin Sundsvik när vi frågar om nycken till varför den lilla klubben lyckas få fram nya talanger säsong efter säsong.
– Jag började spelade på Enebyberg. Där körde vi mycket klubbteknik, skridskoåkning och hela den biten. När jag blev lite äldre flyttade vi över till ”Stockan” (Stockhagen) och fortsatt med den biten där.
– Det har alltid varit stort fokus på teknikbiten och individuella skickligheten när SDE har utvecklat spelare.

Har du haft med dig det som något extra positivt då du klivit upp i seniorhockeyn?
– Ja, det tror jag absolut. Jag har fått gnugga mycket bra teknikträning då jag var liten, vilket jag tror har hjälpt mig väldigt mycket nu då jag kommit upp på en högre nivå.

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

INSPIRERAS AV DJURGÅRDSFORWARDEN

I samma SDE-lag som Albin Sundsvik spelade bland andra Djurgårdens stora talang Erik Walli Walterholm.
– Vi spelade tillsammans en halv säsong under mitt sista år i SDE. Han spelade halva säsongen. Sedan gick han till Djurgården. Dessutom blev han draftad (Arizona). Det är jäkligt häftigt att se hans utveckling samtidigt som det är kul att se att det går bra för sådana spelare. Han är även en grymt bra person vid sidan av isen.

Blir det en inspiration att se hur framgångsrik han är och kan bli ”kan han så kan jag”?
– Så är det absolut. Han är två år äldre och en kille jag tittade mycket på och försökte lära mig mycket av.

Varför blev det hockey för dig från början?
– Det var brorsan, Gustav, som började. Han är två år äldre än jag. Sedan följde jag med då han och hans kompis drog iväg på en hockeyträning. Jag kan ha varit fem, sex år då. På den vägen är det och jag har aldrig slutat och kommer nog aldrig göra det heller, skrattar Sundsvik och fortsätter:
– Hockey är sjukt kul. Jag har alltid tyckt det är kul att vara på is och spela, lagsporten, hänget i omklädningsrummet och allt det där.

SPELAR BASKET PÅ FRITIDEN

För två säsonger sedan valde 18-åringa talangen att lämna SDE Hockey för spel i Skellefteå.
– När jag skulle in på gymnasiet ville jag flytta till en större klubb. Tanken var att det förhoppningsvis skulle finnas lite bättre möjligheter där. Samtidigt tänkte jag att om jag skulle flytta så ville jag göra det ordentligt, flytta hemifrån, ta hand om mig själv och lära mig lite om livet.
– Jag tycker att det har fungerat jättebra och trivs i Skellefteå. Jag är jättenöjd med mitt val.

Albin Sundsvik trivdes direkt i sin nya hemstad.
– Lite omställning har det varit från Stockholm, men det har gått bra. Jag hänger runt med lite kompisar, spelar lite basket och golf…

Basket?
– Ja, det är mest på fritiden och jag är inte speciellt bra på det. Det är jag inte på golf heller, skrattar Sundsvik.

SHL-DEBUTERADE MOT FRÖLUNDA

Förra säsongen debuterade alltså Skellefteå-centern i SHL. När vi frågar om den dagen spricker han upp i ett stort leende.
– Den var nere i Scandinavium. Jag spelade inte en sekund i den matchen (skratt), men det var coolt och en häftig upplevelse. Bara det här att få vara med där och se hur allt går till. Det var ett bra tryck och något jag aldrig kommer att glömma. Minns jag inte helt fel avgjorde Albin Eriksson den matchen.
– Matchen efter, mot Malmö hemma, fick jag spela. Det slutade med att vi vann med 9-0 i den matchen så det var en skön debut.

Om du jämför juniorlagen i Stockholm med det du kommit upp till i Skellefteå, skiljer det sig mycket i sammansättningar, spel, umgänge vid sidan av och så vidare?
– Nej, inte speciellt mycket. Det är ganska likt och omklädningsrummen, skulle jag säga, ser likadana ut överallt. Det är oftast kul och bra snack.

Jimmie Ericsson och Albin Sundsvik innan Sundsviks SHL-debut mot Frölunda.Jimmie Ericsson och Albin Sundsvik innan Sundsviks SHL-debut mot Frölunda.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

VANN VM-GULD IFJOL

Förra säsongen fick Albin Sundsvik vara med om en häftig resa då han var med i det lag som vann guld på U18-VM.
– Det är någonting jag aldrig kommer att glömma. En helt otrolig turnering som gett mig starka minnen som kommer sitta kvar länge.
– Starkaste minnet tror jag är när jag ser att (Lucas) Raymond trycker iväg ett handledsskott på övertid som går upp i krysset. Den bilden kommer jag ha kvar i huvudet väldigt länge. Jag var inte inne på isen då, men jag var snabbt ute där då jag sett pucken gå mål, skrattar Sundsvik.

Nyckeln till guldet tror Sundsvik låg i sammanhållningen i gruppen och givetvis spelarnas skicklighet.
– Vi fick ihop en väldigt bra grupp som verkligen jobbade och kämpade för varandra. Det är också väldigt viktigt om man ska ta sig långt i en sådan turnering, att man får ihop laget.
– Även om vi hade grymt individuellt skickliga spelare så är det ändå laginsatsen som kommer först. Den fick vi verkligen ihop riktigt bra.

HAFT KONTAKT MED NHL-KLUBBAR

Är du besviken över att inte fått chansen att spela junior-VM i Tjeckien som avslutades igår?
– Nej, det skulle jag inte säga. Inför säsongen hade jag inga tankar på att jag skulle få vara med där. Nu fick jag vara med i turneringen innan, den som gick i Finland. Bara det kändes som en jättebonus.
– Jag är väldigt nöjd med hur säsongen har gått så här långt och jag skulle, som sagt var, inte säga att jag är besviken.

Du är odraftad trots att du gjorde ett gott U18-VM, hur tänker du kring det?
– Jag tänker inte så mycket på det. Bara för att man blir draftad betyder det inte att man automatiskt blir en bra hockeyspelare utan det handlar om vad man gör varje dag. Det är också så mitt fokus ligger.

Har du haft kontakt med klubbar i NHL?
– Ja, med några klubbar, avslutar Albin Sundsvik. 

FAKTA

Fem snabba med Albin Sundsvik

Albin Sundsvik svarar på fem snabbfrågor.

  • Vad är det bästa med staden Skellefteå?
  • – Att det är så mycket hockeyfans där. Skellefteå är en riktig hockeystad.
  • Vem i A-laget är mest ordningsam i omklädningsrummet?
  • – Jocke (Lindström) har bra koll. Klubborna står alltid snyggt uppradade bredvid honom. Allt runt hans plats är fint.
  • Favoritmat?
  • – Jag gillar det mesta…
  • Favoritfrukt?
  • – Ett äpple fungerar bra.
  • Vad vet vi inte om Albin Sundsvik som du tänker berätta nu?
  • – Att jag är färgblind när det kommer till färgerna grönt och rött.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten