Sök
STATISTIKEN BERÄTTAR
Bildbyrån
SHL
SKOGLUND: SHL näst sämst av toppligorna på att göra mål

Trots de hårda reglerna kring SHL:s målgårdar har inte antalet gjorda mål i ligan minskat. Tvärtom har produktionen faktiskt ökat marginellt jämfört med ifjol. Däremot är vi sett till omvärlden och konkurrerande ligor usla på att näta. Det visar den statistiska genomgång som Hockeysverige Plus har gjort.

Den större delen av mänskligheten över 25 jordsnurr brukar slänga sig med uttrycket ”Det var bättre förr”. Tänker man några varv extra stämmer väl inte den klyschan i de allra flesta fall. Men på vissa områden stämmer det. Ett av dessa är målproduktionen i SHL. Den här säsongen har vi av alla möjliga olika orsaker fått se en hel del bortdömda mål. Det har varit tåspetsar i målgården, liten klapp med klubban på målvaktens benskydd etcetera, etcetera som gjort att mål dömts bort. Mer än en gång har jag sett hur folk på sociala medier slagit fast att det görs färre mål än någonsin i SHL på grund av alla mål som döms bort på grund av småsaker.

"No goal" - en vanlig syn i årets SHL. Foto: Bildbyrån

Men det påståendet stämmer faktiskt inte. Jag satte mig för att räkna ut SHL:s målsnitt för varje säsong under 2000-talet och årets snitt är på intet sätt alarmerande om man jämför med de senaste säsongerna.

Foto: Montage/Bildbyrån

Varför älskar vi sporten ishockey så mycket som vi gör? 

Jag kan inte svara för er alla, men om jag går tillbaka tillbaka till mig själv så handlar det om intensiteten och farten. Det händer alltid något och jag kan få ståpäls av en klockren tackling, snygg dragning eller till och med ett regelrätt gruff. Men hur det än är går allting tillbaka till mål. Det är liksom målen som gör skillnad i sporten och jag tycker nog att siffrorna ovan ska tas på största allvar. 

För vi befinner oss generellt i en nedåtgående trend.

Med några få undantag har snittet stadigt gått ner för varje säsong. Jag roade mig även med att ta målsnittet för säsongerna 85/86 och 86/87. Det var under de säsongerna jag fastnade för hockeyn.

85/86: 7,34 mål per match
86/87: 7,28 mål per match
Målsnitt 2000-talet: 5,33 mål per match

På drygt 30 år har vi alltså tappat två mål per match. Vad beror det på då? Jag har min analys klar:

NHL OCH KHL

I mitten av 80-talet fanns inte KHL och på hela säsongen 85/86 spelade endast 19 svenska forwards i NHL. Vi har inte ens passerat halva säsongen 19/20 och redan nu har 56 blågula anfallare spelat matcher i världens bästa liga. I KHL är den siffran 13.

69 forwards som besitter spetsegenskaper som garanterat höjt nivån i SHL spelar i andra ligor. Då har jag inte ens räknat med de som finns i AHL och NLA. Så siffran ska vara högre.

Så såg det inte ut på 80-talet. Då var det bara de riktigt stora svenska stjärnorna som åkte över till NHL och i VM-truppen som vann guld 1987 hade vi bara tre NHL-forwards. Resten var från SHL. Lagkaptenen Bengt-Åke Gustafsson lirade i division 1 med Bofors. Det är lite skillnad nu, minst sagt, och det inte undra på att vår högstaliga tappar i offensiv kvalité när det ser ut på detta viset. Ett exempel är lockoutsäsongen 04/05 när en hel del NHL-spelare anslöt till ligan. Målsnittet ökade den säsongen efter att stadigt ha gått ner för varje säsong åren innan. Målsnittet säsongen 04/05 är faktiskt den tredje högsta på hela 2000-talet.

DÅ: AMATÖRER – NU: HELTIDSPROFFS

På 80-talet så knegade alla spelarna vid sidan av hockeyn. Det fanns inte mycket tid till att putsa på spelsystem och videoanalyser fanns knappt. Även om man hört stories om gryniga VHS-genomgångar. På 90-talet förändrades allt detta och spelarna blev heltidsproffs.

Helt plötsligt kunde man fila hur mycket som helst på linjerna i försvarsspelet och strukturera upp spelet. Dessutom ökade den fysiska träningen vilket innebar att spelarna orkade mera och kunde ta bättre beslut i försvarsarbetet. Å andra sidan har antalet matcher ökat, men jag tror inte det äter upp försprånget som den ökade träningen har gett.

”DEN SVENSKA MODELLEN”

I svensk ishockey har vi sedan urminnes tider prioriterat ordning och reda i försvarsleden. Allt är uppstyrt in i minsta detalj gällande defensiven och anfallsspelet har fått komma i andra hand. Det har gett oss framgångar på internationellt plan med VM- och OS-guld som de främsta hedersbetygelserna. Men också vinster i europacupen och CHL. Dessutom är de svenska spelarna högt värderade utomlands just för tänket de uppfostrats med, att jobba klart alla situationer och arbeta hårt över hela banan.

Det går såklart inte att gnälla på det här. Men en annan sak som slår mig är den gamla klyschan att svenska spelare i mångt och mycket saknar "killerinstinkt" framför mål. Medan en transatlant skulle kunna käka upp sin egen farmor när målläge uppstår och tar skott direkt, så passar en svensk hellre en medspelare som möjligtvis har ett bättre läge.

MÅLVAKTSBOOMEN

På 80-talet hade inte klubbarna målvaktstränare som kunde ägna sig helhjärtat åt sina burväktare. Men det där har förändrats med råge och nu har alla klubbar målvaktstränare. Något som märkts på utvecklingen av alla fantastiska målvakter vi fått fram sedan slutet av 90-talet. Klart att det också påverkar målsnittet.

Nu vet jag att man jobbar hårt med video och genom olika insatser från förbundshåll för att vässa anfallsspelarna i konsten målskytte. Det börjar dessutom ploppa upp svenska spelare vars signum är just mål. Så här i JVM-tider är Samuel Fagemo och Alexander Holtz klockrena exempel på det. En annan är Buffalos Victor Olofsson.

Men än så länge ligger målvakterna före.

Alexander Holtz vet var målet är beläget.Alexander Holtz vet var målet är beläget. Foto: Bildbyrån

HÖG FART - UNDERMÅLIGT PASSNINGSSPEL

SHL är en ruskigt snabb liga. Detta i kombination med att de allra spelskickligaste spelarna försvunnit till andra ligor gör detta till en dålig kombination. Personligen tycker jag att det är sjukt kul att kolla på de snabba spelvändningarna. Men passningsspelet? Jag tycker det är undermåligt och tyvärr är det alldeles för ofta som en fartfylld kontring passas bort för att puckarna inte kan levereras, eller tas emot, på ett bra sätt.

Det har riktats kritik mot SHL för att ligan skulle vara tråkig och alldeles för defensivt uppstyrd. Många hänvisar till avsaknaden av mål och det här bör vi ta på allvar. SHL är konkurrensutsatt och blickar vi ut över övriga toppligor i världen blir det en smått skrämmande läsning om vi ser till målfabrikationen. Det är endast KHL som det görs färre mål per match än i SHL. Titta gärna på diagrammet nedan som redovisar läget just nu i de olika ligorna gällande antalet mål per match. Notera att det är uträknat fram till och med 28 december.

Foto: Montage och Bildbyrån

SHL är alltså en av de sämre ligorna bland toppen i världen på att producera mål framåt. Men ändå kan matcherna vara underhållande och fyllda av energi. Men en sak som slog mig här är hur torkan påverkar snacket runtomkring. Ishockey är en statistiksport och pulsen bland oss nördar höjs rejält när någon verkar vara på väg mot mål- eller poängrekord. Ni vet: ”Kan han hota Loobs omöjliga rekord?”

Det är ju bara det att det inte sker så speciellt ofta nu för tiden att det ens skulle vara realistiskt att påstå att någon skulle kunna hota den gode Loob och hans 76-poängsnotering från säsongen 82/83. Närmast har Pär Arlbrandt och Bud Holloway varit. Arlbrandt gjorde 71 poäng 13/14 och Holloway gjorde samma antal  säsongen innan.

Pär Arlbrandt i måljubel tillsammans med Carl Söderberg.Pär Arlbrandt i måljubel tillsammans med Carl Söderberg. Foto: Bildbyrån

Den som varit närmast efter Holloway och Arlbrandt är Derek Ryan som säsongen 14/15 gjorde 60 poäng. Ifjol vann Ryan Lasch poängligan på 50 poäng och i år ser Marcus Nilsson ut att gå mot 56 poäng.

Sorgligt nog för de som tänder på poäng att det görs bland spelarna i SHL nu för tiden. Endast två spelare har snittat över en poäng per match eller mer under årets SHL-säsong, nämnde Marcus Nilsson från Färjestad samt Rögles Kodie Curran. Backar vi bandet tio år så var den siffran uppe i tolv spelare. Spolar vi tillbaka 30 år i tiden så var det 16 spelare som snittade en poäng eller mer per match.

Tittar vi på hur det ser ut i ovan nämnda ligor gällande spelare som just nu snittar en poäng per match eller mer så ser det ut som följer. Notera att även dessa siffror är framtagna 28 december och att endast spelare som lirat 10 matcher eller fler är medräknade.

Foto: Montage och Bildbyrån

Jag sitter inte inte med svaren på hur vi ska öka målproduktionen i SHL. Det har ju gjorts en rad förändringar de senaste åren för att främja det offensiva spelet, jag tänker bland annat på hybridicing och liknande grejer. Men det verkar inte hjälpa då snittet i stort sett ligger kvar på samma nivåer. Någonting extra måste göras för att öka produktionen. Vad vet jag inte riktigt. Men nedan lastar jag in lite förslag.

STÄNGA LIGAN

Nej, jag menar såklart inte allvar. Att stänga SHL skulle i mångt och mycket döda livsnerven i det svenska hockeysystemet. Men för att öka målproduktionen tror jag definitivt att det skulle göra sitt till. Så kallade ångestmatcher där bägge lagen spelar med nerverna utanför tröjorna skulle definitivt försvinna. Krampaktiga grepp runt klubbor och tankar på all personal som blir av med sitt jobb om klubben rasar ur skulle inte existera längre när man egentligen bara skulle spela för att vinna något. Inte för att undvika att förlora något.

Här finns dock en rejäl kontrast. NHL och AHL är de målgladaste toppligorna i världen, de är stängda. Samtidigt är även KHL en stängd liga, men där får knappast mål-lamporna jobba ihjäl sig. Dock tror jag mer att det beror på att KHL är en lite långsammare liga plus att det i det nordamerikanska kynnet väl inplanterat ligger att alltid ta sig på mål.

STÖRRE "EGOISM"

Jag gjorde en gång ett arbete om varför Sverige vunnit så få guld på juniorsidan. De flesta jag pratade med kom tillbaka till att nordamerikanerna får med sig inställningen att vara bäst när det gäller med modersmjölken. Någon sa att det kan uppfattas som egoistiskt av en svensk puckförande ungdomsspelare som kommer två-mot-en att skjuta själv istället för att passa pucken. Så ser det inte riktigt ut i andra länder.

En annan tog upp problemet med att alltför många ungdomsspelare i Sverige ska "rättas in i ledet" och inte "sticka ut", att vi i Sverige har lite svårt för att acceptera karaktärer som tar ut svängarna. Här i tror jag att det ligger mycket, ska du bli en exceptionell målskytt av rang så behöver du vara lite småegoistisk och gå dina egna vägar. Men tillåts alla att göra det?

BEDÖMNINGARNA

Mål har dömts bort i parti och minut under säsongen. I många fall har det handlat om en skridsko som varit millimetrar in i målgården. Man har de här snäva bedömningarna för att låta målvakterna få jobba ostört i sin målgård och jag ser absolut inga konstigheter med det. Men samtidigt måste det hela luckras upp en smula. Bara för att en klubba träffar ett benskydd i skottögonblicket så kan ett mål knappast dömas bort.

Jag kan också känna att om en försvarare knuffar in en anfallande spelare i sin målvakt i samma stund som det blir mål så ska det godkännas. Det är knappast anfallande lag som gör fel i det läget.

Det här är någonting som måste ses över. Målvakterna måste självklart få jobba ifred i sin målgård, men samtidigt måste forwards få ösa på framför mål. Här vill jag att man tänker till för att göra det så bra som möjligt för alla inblandade.

UTBILDNING 

Det här finns redan. Förbundet har "Målskytteskolan" där olika knep i offensiven lärs ut. Detta är något jag tycker är bra. Men går det att ta till fler åtgärder? Får det plats med ännu mer utbildning i det offensiva spelet. Det är jag alldeles övertygad om att det gör.

"MINSKA SKYDDEN"

En het potatis minst sagt som delat hockeytyckarna i två läger. I NHL har man sedan några år förbjudit större skydd än vad målvakterna egentligen behöver. Man har måttanpassat efter hur stor eller liten målvakten är och tillåter inte skydd som är oproportionerligt större än målvakten. En väg för SHL att gå?

5,23 mål per SHL-match. Vad tycker ni ska göras för att öka målfabrikationen i SHL?

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten