Adam Boqvist, Rasmus Dahlin och Kaapo Kakko är tre juniorer som inte spelar JVM eftersom de platsar i NHL.
Foto: Bildbyrån
Junior-VM 2020

LISTA: Stjärnorna som missar JVM på grund av NHL-spel

ANNONS
På torsdag startar JVM i Tjeckien. En hel del stora juniorstjärnor kommer att vara på plats för att förgylla jul- och nyårshelgen. Men det finns också flera som missar turneringen – på grund av NHL-spel. Uffe Bodin guidar Hockeysverige Plus läsare genom spelarna som är "för bra" för JVM. Men också de med NHL-rutin som faktiskt ska delta i turneringen.

Att Rasmus Dahlin inte skulle bli släppt till JVM var förstås ingen skräll. 19-åringen etablerade sig som en stjärnback med Buffalo Sabres i NHL redan i fjol och var heller aldrig påtänkt för turneringen i Vancouver och Victoria för ett år sedan. 

Desto mer överraskande var det i slutändan att Adam Boqvist inte kom loss till årets turnering. Han har varvat spel i AHL med Rockford Icehogs med några sejourer i NHL med Chicago Blackhawks. När klubben nu har skadebekymmer på backsidan kände Blackhawks att de inte kunde avvara honom under JVM.

Våra svenska tonårsstjärnor är dock bara två av totalt nio NHL-spelare som stoppats av respektive klubb från att delta i turneringen. Men innan vi tittar närmare på dem kan vi konstatera att det faktiskt är sex juniorer – födda 2000 eller 2001 – som har spelat i NHL den här säsongen som släppts till JVM.

David Gustafsson.Foto: USA Today Sports/Neville E. Guard

SPELARE MED NHL-RUTIN SOM SLÄPPS TILL JVM

Tobias Björnfot, b, Sverige (Los Angeles Kings)
Inledde överraskande säsongen i NHL med att göra tre matcher för Los Angeles Kings efter att ha imponerat stort under klubbens träningsläger. Kings valde slutligen att skicka ned backen till farmarlaget Ontario Reign i AHL där han har huserat sedan mitten av oktober. Det gjorde beslutet att släppa honom till JVM enkelt för Kings.

Rasmus Sandin, b, Sverige (Toronto Maple Leafs)
Sandin var en av spelarna det fanns frågetecken kring inför turneringen. Han spelade sex matcher med Toronto i början av säsongen innan han skickades till AHL, men med tanke på hur bra han presterat i farmarligan var Maple Leafs länge osäkra på hur de skulle göra med backtalangen. För Tomas Montén blev det slutligen ett positivt besked då han nu fick in en av turneringens bästa backar i laget.

Ville Heinola, b, Finland (Winnipeg Jets)
Inledde säsongen med imponerande fem poäng (1+4) på åtta matcher med Jets innan han lånades ut till Lukko Rauma i Liiga. Där har det inte gått lika bra efter hemkomsten, men det råder ingen tvekan om att ynglingen blir en tung förstärkning för Finland i JVM.

David Gustafsson, c, Sverige (Winnipeg Jets)
Har varit ordinarie i Winnipeg under stora delar av säsongen, men efter att Jets plockade in Nick Shore från Toronto på waivers fanns det utrymme för klubben att släppa Gustafsson till JVM. En otroligt viktig förstärkning för ett svenskt landslag som saknar två viktiga kuggar i Jacob Olofsson och Filip Hållander, som båda är skadade.

Barrett Hayton, c, Kanada (Arizona Coyotes)
Han har spelat 14 NHL-matcher för Arizona under säsongen, men inte riktigt tagit en ordinarie plats. För Coyotes är det perfekt att ge honom den här möjligheten att få ordentligt med speltid och samtidigt köpa sig tid för att besluta om man ska behålla honom efter JVM eller skicka tillbaka honom till OHL. Eftersom han har spelat fler än nio NHL-matcher är första året på hans kontrakt redan bränt.

Oliver Wahlstrom, fw, USA (N Y Islanders)
Svenskättlingen får en ny möjlighet att vinna JVM-guld. Efter att ha spelat nio NHL-matcher med Islanders under säsongen har han hållit till i AHL och gjort nio poäng på 20 matcher för farmarlaget Bridgeport Sound Tigers. Blir en av spelarna som förväntas bära det amerikanska laget.

Andrej Svetjnikov.Foto: Jaylynn Nash/Icon Sportswire

JUNIORER I NHL SOM STOPPAS FRÅN JVM-SPEL

Rasmus Dahlin och Adam Boqvist och deras omständigheter känner ni redan till. Här är övriga juniorer som missar JVM på grund av NHL-spel:

Andrej Svetjnikov, fw, Ryssland (Carolina Hurricanes)
Efter 20 mål och 37 poäng under rookiesäsongen i fjol har forwarden som valdes som nummer två bakom rasmus Dahlin i draften 2018 exploderat i år. Det är inte bara de läckra lacrosse-målen som har utmärkt Svetjnikov. Vid 19 års ålder snittar han en poäng per match för Hurricanes och är redan en av lagets viktigaste spelare. Mycket tyder på att han är Rysslands nya superstjärna på forwardssidan. Att han skulle spela JVM var förstås aldrig aktuellt.

Kaapo Kakko, fw, Finland (N Y Rangers)
Fjolårets stora finska guldhjälte – Kakko sköt segermålet i finalen mot USA i Vancouver i fjol – gick tvåa i NHL-draften i somras och tog omedelbart plats i New York Rangers. Hans första NHL-säsong har kanske inte varit så framgångsrik som många hade förväntat sig, men han har trots en klen offensiv utdelning – 14 poäng på 32 matcher – visat att han klarar av spelet i NHL. Rangers tror att det är bättre för honom att fortsätta bli van vid NHL-livet än att åka på JVM. 

Jack Hughes c, USA (New Jersey Devils)
Sommarens draftetta har haft en tung rookiesäsong i NHL. Om det beror på att han hamnat i ett för stunden dysfunktionellt lag eller att han, som vissa påstår, inte är fysiskt mogen att ta sig an spelet i NHL får framtiden utvisa. Det fanns röster som höjdes kring att Hughes borde skickas till JVM för att bygga självförtroende, men det var aldrig ett alternativ för Devils och deras general manager Ray Shero. Precis som i fallet med Rangers och Kaapo Kakko anser klubben att det är bättre för ynglingens utvecklingen att fortsätta spela NHL-hockey för att vänja sig vid livet i världens bästa liga.

* Kirby Dach, c, Kanada (Chicago Blackhawks)
Adam Boqvist var inte den enda spelaren som Chicago stoppade från JVM-spel. Sommarens drafttrea Kirby Dach har varit ordinarie i laget hela säsongen och har stundtals sett ut som en riktigt spännande NHL-spelare. Det hade antagligen inte spelat någon roll, men Blackhawks skadeproblem har ytterligare cementerat Dachs NHL-status. Det blev aldrig aktuellt att låna ut den storvuxne centern till det kanadensiska JVM-laget.

Joel Farabee.Foto: Winslow Townson-USA TODAY Sports

Joel Farabee, fw, USA (Philadelphia Flyers)
Farabee var en tung profil för USA:s JVM-lag redan i fjol. Men den här säsongen har han tagit klivet in i NHL och varit ordinarie för Philadelphia under större delen av säsongen. Nu har han varit avstängd sista tiden efter en frän tackling på Winnipegs Mathieu Perreault, men efter migränproblemen som stoppat Nolan Patrick hela säsongen och Oskar Lindbloms hemska cancerbesked är Farabee så pass viktig för Flyers att man inte har råd att låna ut honom.

Jesperi Kotkaniemi, c, Finland (Montréal Canadiens)
I fjol gjorde han succé som 18-årig rookie för Montréal. Kotkaniemi landade på fina 34 poäng och hyllades unisont i "La Belle Province" för sitt mogna centerspel efter att ha gått som tredje spelare i draften bakom Dahlin och Svtejnikov. Den här säsongen har ynglingen från Björneborg haft det desto tuffare. En hjärnskakning till en följd av en tackling från Colorados back Nikita Zadorov är en av förklaringarna. Den har hållut honom borta från spel sedan början på december. Så även om Montréal skulle ha haft något intresse av att skicka Kotkaniemi på JVM hade det inte varit genomförbart.

Noah Dobson, b, Kanada (N Y Islanders)
Att Dobson inte släpps till JVM är kanske det mest överraskande beskedet. Den brådmogne backen har nämligen bara varit ombytt i tio NHL-matcher den här säsongen och tvingats följa merparten av Islanders matcher från läktaren. NHL-klubben har dock haft en del skador på backsidan som i slutändan gjorde att general managern Lou Lamoriello inte vågade låna ut honom till Kanada. "Vi har inte råd att förlora honom just nu", sade Lamoriello till Arthur Staple på The Athletic förra veckan. Dobson, vald som tolfte spelare av Islanders i draften 2018, kommer från säsonger med två raka mästerskapstitlar i QMJHL och Memorial Cup, det stora kanadensiska juniormästerskapet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League