TALANG 2020
Anton Casselstål.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Brynästalangen går i pappas fotspår: "Blev naturligt med hockey"

ANNONS
I artikelserien Talang 2020 träffar Ronnie Rönnkvist spelarna som utgör svensk ishockeys framtid. I dag möter ni Brynästalangen Anton Casselstål som visat sig vara en mycket skicklig målskytt.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

I del fyra av serien ”Talang 2020” reser vi till Gävle för att träffa Brynäs talang Anton Casselstål. 17-åringen har imponerat i J18-serien där han på 22 matcher, i skrivande stund, svarat för 14 mål och totalt 30 poäng. Känns efternamnet igen? Jo då, pappa Daniel spelade i Elitserien för Brynäs, Timrå och Malmö.
– Jag är född i Sundsvall eftersom farsan lirade i Timrå. Där bodde jag inte så himla länge, ett år kanske, berättar Anton Casselstål då hockeysverige.se träffar honom för en intervju inne i J18-lagets omklädningsrum i klassiska Gavlerinken som numera går under namnet Monitor ERP Arena.
– Efter Sundsvall flyttade vi hit till Gävle innan farsan fick kontrakt nere i Malmö och började lira där innan vi flyttade tillbaka hit igen. Jag gick på skridskoskola här i Gävle, men mina första matcher spelade jag med Limhamn.

Anton Casselstål var åtta år när pappa Daniel slutade spela och några direkta minnen av hans framfart på isen har inte 17-åringen direkt.
– Jag minns inte jättemycket från just då han lirade. Det var mest att vi var på hallen. Jag kollade inte så mycket utan jag sprang mest runt och lekte.

Foto: Ronnie Rönnkvist

KOM TILL BRYNÄS I SAMBAND MED TV-PUCKEN  

Pappa var ganska framgångsrik som hockeyspelare, hur har det påverkat ditt hockeyspelande?
– Det har nog inte påverkat så himla mycket, men det gjorde att det blev naturligt med hockey för mig. Jag tog mig till rinken och körde på.
– Jag har provat på fotboll i Sätra också, men tyckte hockeyn var roligare. Fotbollen spelade jag bara under en säsong. Jag tyckte inte att det var speciellt kul.

Vad var det som lockade med hockeyn?
– Jag tyckte att det hände mer i hockeyn. Fotbollen var mycket att stå still, jogga… Det var kul att göra mål men annars var det inget roligt.

Gävle är en riktig hockeystad och Casselstål ett namn som förpliktigar då det gäller hockeyn där, men det är inget Brynäs-talangen har besvärats av.
– Jag vet inte riktigt om jag känt av det där. Han var back och inte någon som gjorde speciellt mycket poäng. Jag har inte heller känt att jag måste göra något mer än vad han gjort.

Familjen Casselstål flyttade tillbaka till Gävle 2010 då pappa Daniel lade skridskorna på hyllan, men det blev inte Brynäs för Anton från början.
– Först spelade jag i Sätra. Sedan blev det att jag bytte till Strömsbro eftersom det kändes bättre där. Tiden där var riktigt bra. Vi hade ett bra lag och det var sköna ”boys”. En bra tid. Jag åkte till rinken och det var bara kul hela tiden, vi gjorde roliga saker hela tiden.
– Inför det året TV-pucken är, U16, var det först en stor sommartrupp som tränade fys tillsammans under hela sommaren. Efter det tog man ut en trupp till både Brynäs och TV-pucken. Det var alltså samma trupp. Det var så jag kom till Brynäs.

FICK SKIT FÖR SKÅNSKAN

Hade du möjligheten att gå till någon annan klubb än Brynäs eller var det aldrig riktigt aktuellt?
– Inför U16? Jag tänkte inte ens så utan jag tänkte bara Brynäs, att få komma in där.

Var du Brynäsare redan då du bodde i Malmö?
– Nja… Då var jag nog malmöit eftersom jag höll på farsan, skrattar Anton Casselstål och fortsätter:
– Jag minns ändå ganska mycket från tiden i Malmö. När jag var på hallen med farsan, men också några grejer från skolan jag gick på där.

Upplevde du att det fanns ett stort hockeyintresse i Malmö?
– Nej, det tycker jag inte. När jag gick i skolan det var inte många av dom andra där som kollade på hockey. Det var mest fotboll, så där var det lite skillnad mot Gävle.

Pratade du skånska då ni flyttade hem till Gävle?
– Ja, det gjorde jag och det fick jag skit för (skratt). I skolan var dom på mig hela tiden fram till det försvann. Jag förstod inte riktigt att jag pratade skånska, men det var en massa ord som dom störde sig på.
– Nu vill dom istället höra om jag kan skånska, men jag säger att jag inte kan det. Det är faktiskt också helt borta.

När bestämde du dig för att satsa på hockeyn?
– Så har det nog varit sedan jag var liten, men det kanske mest har varit så nu då jag kommit till Brynäs som jag känt att jag måste ge allt. Det är många som är bra så det gäller för mig att hänga med och försöka bli bättre.
– Målet är att kunna leva på hockeyn och försöka ta mig till SHL eller Hockeyallsvenskan.

Foto: Ronnie Rönnkvist

HOPPAS PÅ J20-SPEL DEN HÄR SÄSONGEN

Anton Casselstål är en extrem målskytt och poänggörare, men vad det bottnar i har han inget riktigt bra svar på.
– Jag vet faktiskt inte, men det har gått väldigt bra. Jag har fått lira med bra spelare…

Kan det vara så enkelt som att du haft en bra omgivning?
– Nej, inte bara, men det har flutit på bra, gått okej.

Går det att träna upp sitt målsinne?
– Ja, det kan man väl. Det går att stå och nöta skott, men jag… Jag är väl på rätt platser för att göra mål. Jag försöker läsa spelet och hitta öppna ytor så mina medspelare ska kunna hitta passningar.

Brynäs-forwardens säsong har så här långt varit mycket fin med 14 mål och totalt 30 poäng på 22 matcher i J18.
– Det har gått lite upp och ner. Under en lite period kände jag att det inte gick jättebra. Jag var trött i kroppen och så vidare. Jag vet inte riktigt vad det var, men efter det har allt gått bra.
– Nu försöker jag göra det jävligt bra här i J18 och hoppas att få chansen att göra lite matcher i J20 den här säsongen, avslutar Anton Casselstål.

FAKTA

Fem snabba med Anton Casselstål

Anton Casselstål svarar på fem frågor.

  • Vilket är ditt favoritlag i fotboll?
  • – Malmö. Det sitter i sedan jag bodde där att jag hejar på dom.
  • Vem vinner poängligan i SHL?
  • – Joakim Lindström i Skellefteå. Han är bra varje säsong så jag tror att han tar hem det.
  • Vilken idol hade du som liten?
  • – Jag har alltid tyckt om ”Bäckis” (Nicklas Bäckström). Han har ett fint spelsinne och jag försöker kolla mycket på honom. Han försöker ta det lugnt med pucken och det försöker jag härma lite, inte stressa upp sig.
  • Roligast sporten vid sidan av hockeyn?
  • – Paddel. Det kör jag lite på somrarna.
  • Det bästa med julafton?
  • – Att få träffa familjen.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM