Bildbyrån
SHL
KARLSSON: De är SHL:s fem bästa målvakter
Vi närmar oss halvtid av SHL-säsongen. Då passar Måns Karlsson på att ranka de fem bästa sista utposterna i ligan.

Hur ska man egentligen göra en lista av det här slaget? Ska jag gå rakt på vem som varit bäst under säsongen, vem som är bäst 'överlag' eller vem jag tror kommer vara bäst när säsongen summeras i vår? Eller går det att göra någon sorts kombination av samtliga ovanstående faktorer?

Det försökte jag mig på. Även om det som hänt så här långt, den här säsongen, förstås värderas allra högst.

Att lista just de bästa målvakterna är svårt. Det finns så vansinnigt många tekniska detaljer som egentligen inte går att se med blotta ögat, om du inte är en Petter Rönnqvist eller Erik Granqvist, typ. Men baserat på mitt öga, och statistiska hjälpmedel, har jag i alla fall gjort ett försök att lista de fem bästa målvakterna i SHL.

SHL:S FEM BÄSTA MÅLVAKTER

5. Roman Will, Rögle 

Efter att Christoffer Rifalk varit den som glänst något mer under inledningen av säsongen har hans tjeckiske kollega varit Rögles bäste målvakt den senaste tiden. När Roman Will värvades till Rögle var vi många som målade ut honom som ett frågetecken, men det har rätats ut till ett tydligt utropstecken nu.

Bara fem målvakter har fler segrar  än 27-åringen, han är strax bakom den absoluta toppen i antalet insläppta mål per match och räddningsprocent, både totalt sett och i skottsektorn. Roman Will är inte bäst någonstans, men han är bra med överallt egentligen.

Min känsla är att Christoffer Rifalk har en högre högstanivå, att han kan stå på huvudet och kanske stjäla matcher i ett slutspel på ett sätt som inte Roman Will kan. Men på vägen dit skulle jag spela nyförvärvet från Liberec mer, än hans kollega som hämtades in från Oskarshamn.

Men jag ska vara ärlig att det var långt ifrån givet att Roman Will var den som skulle ta sig in på femte och sista plats på listan. Det fanns vassa konkurrenter i just Rifalk, den ständigt undervärderade David RautioJonas GunnarssonOscar Alsenfelt och Gustaf Lindvall. Halva SHL kunde ha tagit sig på den här rankingen med andra ord. Typ.

Roman Will.

4. Niklas Svedberg, Djurgården

Niklas Svedberg har tagit en rejäl revansch jämfört med förra säsongen. Visst, Timrå bjöd på ett försvarsspel som andades juniorhockey snarare än SHL, men Svedberg gjorde inte direkt sitt för att hjälpa. Han kändes snarare ur balans och frustrerad hela säsongen.

Den här säsongen är det annorlunda. Efter att ha blandat och gett lite grann under inledningen av säsongen tycker jag att den NHL-meriterade målvakten har spelat upp sig mer och mer, och om den kurvan fortsätter gå uppåt tror jag vi kan räkna med att ett nu underpresterande Djurgården kommer klättra i tabellen.

Svedberg är en känslostyrd målvakt men mitt otränade öga säger ändå att han hittat lugnet under den mycket skicklige målvaktstränaren Fredrik Mikkos vingar. Niklas känns helt enkelt mer harmonisk, och det visar sig också på isen.

Statistiskt ligger han bra med i de flesta kategorierna och inte minst är han skicklig på att mota skotten i skottsektorn. Där är bara Linköpings Jonas Gustavsson bättre av SHL:s förstamålvakter. I övrigt är han stabil mellan fem och tio i de allra flesta kategorierna, och ska vi vara ärliga har han räddat ett svagt Djurgården vid flera tillfällen under säsongen. 

I en kategori är Niklas Svedberg dessutom bäst: Antalet hållna nollor. Den statistiken toppar han tillsammans med nolle-maskinen David Rautio och Jonas Gunarsson.

Niklas Svedberg höll nollan för andra gången den här säsongen.

3. Johan Mattsson, Frölunda 

Niklas Rubin har fått mest uppmärksamhet och flest lovord under säsongen, men för mig är Johan Mattsson fortfarande Frölundas bästa målvakt. Han kommer från en supersäsong som gav honom hans stora genombrott, men faktum är att han inte har varit speciellt mycket sämre den här säsongen. Den stora skillnaden är egentligen att Niklas Rubin varit riktigt bra, vilket gjort att Mattsson utmanats som förstemålvakt på ett sätt han inte gjorde förra säsongen.

I total räddningsprocent är Frölundakeepern tvåa. I antal insläppta mål per match är han fyra. I räddningsprocent i skottsektorn är han femma.  I räddningsprocent i lika styrka är han bäst av alla. Det är egentligen hans räddningsprocent i boxplay som drar ned hans totala statistik, där är han 21:a (men exempelvis klart före hyllade Hugo Alnefelt).

Jag tror det finns folk som läser det här som är förvånade över att Mattsson ens är med på listan eftersom bilden är att han varit lite sämre den här säsongen och nästan överglänsts av Rubin - men för mig var han given. Det handlade snarare om vilken placering han skulle vara på.

Mattsson och Rubin har dessutom spelat ungefär lika mycket under säsongsinledningen (752 minuter mot 688) vilket enligt mig talar för att den förstnämnde kommer kunna snäppa upp ännu mer under andra halvan av säsongen. Därför blir jag inte förvånad om vi har honom ännu högre på våra rankingar framåt våren.

Johan Mattsson.

2. Dominik Furch, Örebro

Det var frestande att ha honom som etta, men till sist valde jag ett annat namn (undrar vem det kan vara...). Dominik Furch har varit ett av SHL:s allra bästa nya namn. Vi ska komma ihåg att det här är en kille som aldrig spelat i Sverige, och även om det kanske är målvakter som påverkas minst av att byta liga inbillar i alla fall jag mig att det ändå måste vara en viss omställning som krävs även för en målvakt när han eller hon byter land.

Dominik Furch har fått mest speltid av samtliga målvakter i SHL och det finns all anledning att tro att han kommer klara av att matchas stenhårt även fortsättningsvis. Ja, till och med att han kommer kunna växa av det. Ser vi till hans senaste sex ligasäsonger i Tjeckien och KHL har han spelat 48, 43, 49, 53, 47 och 55 matcher. Han kommer landa på runt 45 även i SHL, skulle jag tro. Han har levererat riktigt fina siffror under samtliga av de sex tidigare säsongerna jag refererar till också.

I övrigt har Dominik Furch flest segrar (14), flest räddningar (526), tredje bäst GAA (2,07), tredje bäst räddningsprocent (92,44), fjärde bäst procent i skottsektorn (87,23), tredje bäst i boxplay (92,16), nionde bäst i lika styrka (92,45). Han ligger helt enkelt högt upp nästan överallt.

Det jag imponeras mest av i Dominik Furchs spel är hans lugn. Det känns som han sällan spelar över någon situation. Han känns helt enkelt ganska skolad. På senare tid, när Örebros spel kanske blivit något sämre, har han dessutom klivit in och gjort riktiga toppinsatser i stället för att "bara" vara stabil. Vi såg bland annat honom göra en supermatch i helgen mot Oskarshamn, där ett ganska svagt Örebro vann och kunde hoppa på vinsthästen. Utan tjeckens storspel hade det blivit förlust och då hade rubrikerna om att Örebros tid i toppen skulle vara över.

Den enda oron Örebro behöver ha är kring en eventuell skada för Dominik Furch. Då lär de rasa i tabellen. För hittills är det inget snack om saken för mig. Det här är SHL:s mest värdefulla spelare, säsongen 19/20.

Dominik Furch.

1. Joel Lassinantti, Luleå

Joel Lassinantti är kvar på topp. Det var som sagt frestande att peta undan Luleåstjärnan mot Dominik Furch men...nej, när allt kom omkring gick det inte. Joel Lassinantti kniper förstaplatsen utifrån parametern att han varit så fruktansvärt bra i så många år.

26-åringen gör sin sjätte (!) säsong som en av SHL:s bästa målvakter och det gör att det hela väger över till hans fördel. För han gör ju inte direkt en dålig säsong i år, heller... 

Lassinantti har bäst räddningsprocent (92,62), bäst GAA (1,70), fjärde bäst räddningsprocent i lika styrka (93,27) och näst flest segrar (12), för att nämna några statistiska kolumner han finns med i den absoluta toppen i. Det som också gör att jag har honom som etta är, kanske lite paradoxalt, att David Rautio varit så himla bra.

Luleås stora problem förra säsongen var nämligen att Niklas Rubin var så svag. Lassinantti fick stå lite för mycket och orkade inte riktigt hålla nivån uppe när det vankades slutspel. Att ha en riktigt bra andremålvakt är en underskattad plus-egenskap i ett lagbygge. Det är väl egentligen bara Dominik Furch jag tror kan hålla uppe en ruggigt hög nivå även om han spelar varenda match han kan. Luleå har som bekant David Rautio och han har kunnat avlasta Joel Lassinantti som kanske kan landa omkring 35 starter i SHL den här säsongen, i stället för de 42 han stod förra säsongen.

Därför tror jag att den blott 176 centimeter långe målvakten bara kommer växla upp och bli ännu bättre. Han har varit grym, men jag tror det finns mer att hämta. Det kommer vara en nyckel för att Luleå ska kunna vinna SHL och sen också gå långt i slutspelet. Just nu känner jag spontant att det mesta talar för att det kommer bli Luleå mot Frölunda i en SM-final och då kan målvaktssituationen vara det som kan väga över till Luleås fördel. Och som måste göra det, om de ska ha någon chans.

Jag tror Joel Lassinantti bara kommer varva upp och bli ännu bättre. Sen kommer han, om han vill, dra utomlands. Det här är en kille som utan tvekan kommer kunna vara en toppmålvakt i KHL, åtminstone, och då förtjänar man att vara nummer ett på den här listan.

Joel Lassinantti är kvar på tronen.

Joel Lassinantti.

Fotnot: Samtliga bilder kommer från Bildbyrån.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 22 maj
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten