Ryan Lasch och Joel Lassinantti är två stjärnor med utgående kontrakt.
Foto: Bildbyrån
SHL

LISTA: Tio SHL-stjärnor med utgående kontrakt

ANNONS
Vi är bara inne i december, men redan nu börjar rykten florera kring vilka SHL-spelare som ska lämna för andra klubbar. Nedan finner ni en lista på tio SHL-profiler som sitter på utgående kontrakt för tillfället och vars framtid i dagsläget är uppe i luften.

Totalt är det 169 SHL-spelare som sitter på utgående kontrakt för tillfället, om man ska tro EliteProspects siffror. Bland dessa namn finns det många som sticker ut, bland annat de tio som listas nedan.

Nedan finner nio tio spelare, utan någon slags inbördes ordning, vars status i ligan är hög och där alla har en sak gemensamt – alla har ett kontrakt som löper ut under våren 2019. Vissa kanske kommer lämna ligan samtidigt som vissa har rätt feta löneökningar att vänta.

Ryan Lasch, Frölunda

Ryan Lasch har varit en av SHL:s absolut största stjärnor under de senaste säsongerna och den här säsongen är inget undantag. Den 32-årige amerikanen har stått för 23 poäng på 24 matcher under den första halvan av säsongen och ligger därmed på en delad andraplats i poängligan tillsammans med Färjestads Michael Lindqvist.

Kontraktet han skrev på med Frölunda inför säsongen 2017/18 löper ut till våren och i dagsläget är det oklart vad framtiden har att erbjuda för den spelskicklige forwarden.
– Jag vet inte vad som händer och jag kommer inte att prata om det under säsongen, sade han till Göteborgs-Posten i början av säsongen.

Ryan Lasch.Ryan Lasch.Foto: Bildbyrån

Patrik Berglund, Djurgården

Patrik Berglund har, efter en lite tyngre start på säsongen, börjat producera poäng i en allt högre takt för sitt Djurgården och börjar sakta men säkert leva upp till de högt ställda förväntningarna. Efter 24 matcher har Berglund skrapat ihop 16 poäng, varav nio av dessa kommit på de elva senaste matcherna.

Kontraktet med Djurgården löper ut efter säsongen och i minidokumentären "Ex Pat - The Patrik Berglund Story" berättade han att han inte stängt dörren helt och hållet för en återkomst till NHL. Har tidigare sagt att han trivs i Djurgården och Stockholm och kan tänka sig att stanna i huvudstadsklubben, men han lär inte vara utan pengastinna erbjudanden från KHL- och NLA-klubbar framåt vårkanten.

Inte stängt dörren för en fortsättning i Djurgården, inte heller stängt dörren för en återkomst till NHL.

Patrik Berglund.Patrik Berglund.Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

Marcus Nilsson, Färjestad

Marcus "Lilliz" Nilsson har tagit hela SHL med storm under hösten och toppar överraskande nog SHL:s poängliga (25 poäng) efter 24 spelade matcher. 

Till våren löper kontraktet med Färjestad ut och för Hockeysverige berättade Nilsson tidigare i höstas att han är öppen för att se vad framtiden kan ha att erbjuda. Då hade han ännu inte inlett några diskussioner kring något nytt kontrakt.
– Det har inte varit något snack där. Vi har inte pratat någonting om ett nytt kontrakt eller en eventuell förlängning. Jag får se vad som händer sen, det beror lite på hur bra jag kan fortsätta göra det här. Jag är öppen för allt i nuläget, berättade han då

Marcus Nilsson.Marcus Nilsson.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Joel Lassinantti, Luleå

Joel Lassinantti var SHL:s bästa målvakt förra säsongen och hade både NHL- och KHL-klubbar efter sig inför den här säsongen. Luleåmålvakten valde dock att stanna hemma i Luleå, men till nästa säsong kan den skicklige målvakten röra på sig för första gången under sin seniorkarriär.

Kontraktet med Luleå löper då ut och även om Lassinantti varit klubben trogen tidigare ska det nog krävas en rätt fet löneökning för att få en av Sveriges absolut bästa målvakter på den här sidan Atlanten att stanna i Norrbotten.

I början av oktober berättade Luleås assisterande general manager Ulf Engman för HockeyNews om Lassinanttis framtidsutsikter.
– Det är jättesvårt att säga. Vi vill jättegärna behålla honom naturligtvis, men jag har ingen aning om hur det ser ut, sade Engman då.
– Det lär säkert dröja, skulle jag tro. Han har ganska öppet sagt att han gärna skulle prova på NHL eller KHL, men det brukar aldrig vara klart så tidigt.

Joel Lassinantti.Joel Lassinantti.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Jonathan Pudas, Skellefteå

Skellefteåbacken Jonathan Pudas har vuxit ut till en publikfavorit i Västerbotten sedan återkomsten 2017. Skrev då på ett treårskontrakt och har inte gjort någon hemlighet av att han trivs väldigt bra i norra Västerbotten.

Kontraktet går ut till våren och chansen finns så klart att han stannar i Skellefteå, men enligt Norran finns locktoner från KHL, pengar som Skellefteå inte kan konkurrera med.
– Sen intresset ... man vet inte hur stort det är. Vad det kan leda till. Det har funnits intresse, men jag har inte riktigt fått känslan för hur stort. Nu har jag familj, så jag kastar mig inte bara in i något. Jag trivs bra här och det brinner inte i knutarna att testa något annat, sade han till Norran i oktober.

Jonathan Pudas.Jonathan Pudas.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån 

Dominik Furch, Örebro

Dominik Furch har varit en av SHL:s absolut bästa målvakter, om inte den bästa, under hösten och är verkligen en fjäder i hatten för Örebros sportchef Niklas Johansson. Med facit i hand har den tjeckiske burväktaren varit en av SHL:s bästa värvningar den här säsongen och kan stoltsera med en räddningsprocent på 92,4 procent samt ett snitt på endast 2,07 insläppt mål per match efter 21 spelade matcher.

Kontraktet löper ut framåt vårkanten och 29-åringen lär inte direkt gå utan anbud till nästa säsong. Närkingarna kommer att behöva last fram den stora pengapåsen för att lyckas behålla Furch, som förmodligen lär ha en del pengastinna erbjudanden från KHL att ta hänsyn inför nästa säsong.

Dominik Furch.Dominik Furch.Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Nils Lundkvist, Luleå

Efter en jobbig fjolårssäsong har 19-årige Nils Lundkvist studsat tillbaka den här säsongen – och det ordentligt. Backen, som förväntas få en viktig roll i Tomas Monténs JVM-lag i Tjeckien under slutet av den här månaden, 

Det kontrakt han skrev på i början av förra året går ut efter den här säsongen. I slutet av november hade inga diskussioner kring något nytt avtal påbörjats.
– Jag har inte hört något från dem (Luleå Hockey) än, sade Lundkvist till NSD då. (NSD, slutet av november).

Enligt NSD vill Rangers ha över honom till nästa säsong.
– Jag har inte tänkt så mycket på nästa säsong, utan jag fokuserar på den här. Och jag hoppas kunna fortsätta på samma sätt som jag har inlett, och utvecklas ännu mer, säger Nils Lundkvist.

Nils Lundkvist.Nils Lundkvist.Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Linus Johansson, Färjestad

Linus Johansson nobbade NHL:s locktoner i somras för att istället stanna i Färjestad ytterligare en säsong. Nu går kontraktet ut och den 27-årige landslagsmannen lär inte sakna anbud från klubbar runt om i Europa. Inte heller en flytt till Nordamerika känns orimlig, även om Johansson inte direkt är ung längre.

Smålänningen har vuxit ut till en nyckelfigur i Färjestad under sina år i klubben och Karlstadslaget kommer förmodligen att göra allt i sin makt för att övertyga Johansson om att stanna i Färjestad även i framtiden.

Linus Johansson.Linus Johansson.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Rhett Rakhshani, Frölunda

31-årige Rhett Rakhshani är redan nu nära på att slå fjolårets poängskörd på 21 poäng, då den amerikanske forwarden noterats för 19 poäng på 22 matcher den här säsongen.

Tvåårskontraktet som Rakhshani skrev med Frölunda inför fjolårssäsongen löper ut till våren. För GT berättade han i början av oktober att framtiden ännu är uppe i luften.
– Jag har ingen plan. Jag fokuserar bara på hockey, jag är en sådan person som tror att det är bäst att bara fokusera på mitt spel och vara bra varje dag. Då sätter man sig i en bra position för framtiden också, sade han då.

Det återstår alltså att se om det blir en fortsättning i Göteborg, ett annat Europaäventyr eller kanske spel i en sjätte SHL-klubb för den högerfattade forwarden.

Rhett Rakhshani.Rhett Rakhshani.Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Gustaf Lindvall, Skellefteå

Skellefteåsonen Gustaf Lindvall har gjort stor succé mellan de svartgula stolparna under säsongen och har bevisat för sig själv och alla andra att han kan vara en viktig spelare på den här nivån. Skrev på ett tvåårskontrakt med Skellefteå under säsongen 2017/18 som går ut efter denna säsong.

Lindvall har satt sig i ett riktigt guldläge inför de kommande kontraktsförhandlingarna i och med sitt spel under hösten och kan räkna med en fin löneökning. Känslan är att Lindvall, som är fostrad i klubben, är angelägen att stanna i norra Västerbotten samtidigt som klubben så klart vill säkra upp sitt målvaktsess. 

Gustaf Lindvall är redo för comeback.Gustaf Lindvall.Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL