Sök
Olle Liss.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Europa

Oviss framtid för tidigare succémannen: "Tagen på sängen"

Efter en jobbig fjolårssäsong i Rögle ville Olle Liss prova på någonting nytt. Valet föll på österrikiska Dornbirn, men den 27-årige dalmasen fick det inte att fungera i sin nya klubb. I dag gick parterna skilda vägar och nu väntar en oviss framtid för den tidigare SHL-succén.
– Det blir förhoppningsvis nya utmaningar som jag ser fram emot att tackla. Det kommer lösa sig till slut, säger Liss till Hockeysverige.se.

Säsongen 2017/18 fick Olle Liss 2017/18 ett nästan overkligt genombrott. Han värvades från Pantern till Rögle under säsongen. På sina elva första matcher i SHL svarade han för sex mål och totalt 14 poäng. Förbundskaptenen, Rikard Grönborg, kunde inte blunda för hans framfart och lät honom få chansen i Tre Kronor. Där gjorde Liss fyra mål och totalt sex poäng på sex matcher. 

Lite Åshöjden-story fast på ishockeyvis.

"KÄNDE MEST ATT DET VAR TOMT PRAT"

Förra säsongen blev däremot inte vad han hade hoppats på. 

Många av Rögles matcher fick Olle Liss följa från läktaren och inför den här säsongen flyttade han istället vidare till Österrike och Dornbirn. Men nu på förmiddagen kom beskedet att han tvingas lämna sin österrikiska klubb.
– Det som först och främst fick mig att lämna Rögle för Dornbirn var att jag helt enkelt kört fast lite. Förtroendet fanns inte där och det kändes som att jag behövde komma iväg, berättar Olle Liss för hockeysverige.se från idyllen i österrikiska bergen och fortsätter:
– Allt började egentligen med att jag uttryckte mitt missnöje i slutet av förra säsongen, innan fönstret stängde. Eftersom jag satt mycket på läktaren sa jag helt enkelt att om ni inte vill ha mig här så fick dom gärna släppa mig redan då. Det fanns också intresse från olika håll då.

Foto: Bildbyrån

Trots det blev Olle Liss kvar i Rögle säsongen ut.
– Jag fick ett nej och dom sa att dom fortfarande hade förtroende och trodde på mig, att chansen skulle komma. Dessutom hade jag ett år kvar på kontraktet.
– När säsongen var slut sa som ”Du får göra som du vill, vill du lämna så är du fri att gå”. Jag kände att det här med förtroende, ”ditten och datten” mest var tomt prat. Eftersom dom inte var så sugna att ha mig kvar valde jag att testa på något nytt.

VILLE UPPLEVA EN NY KULTUR

Ny klubbadress blev då alltså Dornbirn i EBEL, en stad med cirka 50 000 invånare vid gränsen till Tyskland och Schweiz.
– Efter säsongen var det lite olika svenska klubbar som var intresserade, men jag sa tidigt till min agent (Erik Wallström) att jag ville testa på något nytt, se en annan hockey och uppleva en ny kultur. Jag hade redan testat på Hockeyallsvenskan och även lite SHL. 
– Med facit i hand, nu då jag varit här ett tag, vet jag att det är stor skillnad på hockeyn i olika länderna.

Vad är den stora skillnaden mellan hockeyn i Sverige och den nere i Österrike?
– Både Hockeyallsvenskan och SHL är väldigt defensiv överlag. Allt ”prio” är på defensiven. Inget lag i hela världen vill såklart inte släppa in något mål, men hockeyn är annorlunda här. Det är mer tuta och köra och offensivt. Helt enkelt lite mer öppet spel och även lite mer publikroande. Hockeyn i Sverige har kommit längre kan man väl säga.

Efter 17 matcher, två mål och totalt fyra assist fick alltså Olle Liss i förmiddags lämna sin österrikiska klubb.
– Jag sa till min agent att jag vill gå någonstans där dom känner förtroende för mig och där jag också får förtroende. Jag spelar hockey för att få förtroende och visa upp mig, visa vad jag går för. Det var mycket därför jag valde att spela här.
– Dom trodde på mig från start och hade en klar roll för mig redan innan vi hade skrivit på kontraktet. Får man mycket speltid och förtroende växer man också som människa samtidigt som jag kanske hade ett lite stukat självförtroende innan jag åkte ner hit. Det var sådant jag ville försöka ändra på.

Foto: Bildbyrån

"DET BLEV SOM NATT OCH DAG"

Trots uteblivna målproduktionen tycker Olle Liss att hans spel till och från har fungerat okej i Österrike.
– Personligen tycker jag att det gått helt okej. Målskyttebiten är den som har suttit fast hela säsongen egentligen. Allt annat runtomkring tycker jag ändå har fungerat ganska bra ändå. Jag fick spela mycket, fick mycket förtroende i boxplay, powerplay, fem mot fem och allt sådant.
– Vi vann första matchen på säsongen. Sedan gick det väldigt, väldigt trögt. Ju mer förlusterna radade upp sig och det gick sämre för laget fick vi sämre och sämre självförtroende. Det var absolut någonting som var fel. Till slut fick tränaren (Jussi Tupamäki) gå och vi fick hit en ny (Kai Suikkanen) efter 12-13 matcher.
– Det blev som natt och dag. Jag vet inte om det var tränaren som kom in som gjorde så stor skillnad eller om det vara ett uppvaknande för oss spelare. Vi blev i alla fall som ett nytt lag ute på isen. Det här var kul att se och för mig en ny upplevelse eftersom jag aldrig varit i ett lag där en tränare fått gå mitt under säsongen.
– Nya tränaren gav mig nästan ännu mer förtroende och på senare matcher har min produktion börjat släppa lite. Jag har fått fler lägen och även gjort några mål. Därför gjorde det här beslutet som kom idag att jag blev lite tagen på sängen.

"DET HAR JAG MISSLYCKATS MED"

Olle Liss menar att skulle beskedet kommit tidigare under säsongen så hade det inte förvånat honom på samma sätt.
– Hade det varit då vår första tränare fick gå hade jag förstått det lite mer. Så här är businessen i hockey, det går fort och man har inte all tid i världen på sig. Man måste leverera dag ut och dag in för att göra alla tillfredsställda. Ibland funkar det och ibland inte.
– Nu har det gått trögt för mig så jag förstår deras beslut, absolut. Dom tog hit mig som spetsvärvning och jag ska gå ut och leverera, men det har jag misslyckats med helt enkelt.

Om du ser tillbaka på tiden då du gjorde succé i SHL och Tre Kronor, hur har din hockeytillvaro varit efter det?
– Det har varit höga toppar och djupa dalar kort sagt, säger Olle Liss med ett lätt skratt och fortsätter:
– Som sagt, det var varit väldigt mycket upp och ner. Klart att när jag var med i Tre Kronor, gjorde bra ifrån mig där, allt var frid och fröjd och på topp då var det lätt att lira, absolut. Då hade jag inga bekymmer alls och tog allt med en klackspark.
– Sedan kom en lite tyngre motgång… Jag försöker ändå hålla huvudet högt och intalar mig själv att jag någonstans har visat vad jag kan och går för när jag spelar på mitt absolut bästa.
– Klart att jag tar lärdom även om jag inte tar det allt för hårt. Jag vet, som sagt var, att jag inte levererat och presterat som jag borde. Någonstans där inne finns ändå kapaciteten och jag vet fortfarande att jag kan. Jag är ingen sämre hockeyspelare idag än vad jag var för ett eller två år sedan. Jag har inte riktigt fått fram det riktigt på samma sätt som jag fick då.

OVISS FRAMTID

Har självförtroendet fått sig en törn senaste säsongerna?
– Jo, så är det väl. Det började, som sagt var, redan förra säsongen då det gick lite kämpigt i Rögle. Klart att det aldrig är kul att vara extraforward eller sitta på läktaren och se sitt lag spela.
– Klart att självförtroendet inte kanske varit på topp. Det är mycket som sitter där också. Det var också mycket därför jag valde att komma hit, för att få upp självförtroendet igen. Känna lite mer glädje och, så att säga, få lite mer luft under vingarna.
– Självförtroendet, det är en liten spärr som behöver lossna. Jag tycker ändå att i senaste matcherna har det börjat tippa över till det positiva igen. Jag tycker att både jag och laget var på gång. Någonstans i allt det här känns det som jag är på rätt väg.

Vad händer framåt?
Just nu vet jag ingenting. Jag pratade med min agent på förmiddagen. Vi ska höras mer dagen och helgen som kommer, men just nu är jag ”free agent”, skrattar Björbosonen och avslutar:
– Det blir förhoppningsvis nya utmaningar som jag ser fram emot att tackla. Det kommer lösa sig till slut. Sedan får jag ta den chansen jag får och göra något positivt av den.


Mika Zibanejads succécomeback

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten