Sök
Foto: Privat
Joakim Englund
ENGLUND: Historien om Fritsla HK

Inför den gångna helgen skrev jag en text om föreningsdöden, spontanidrott och mina upplevelser kring det. Om ni missat den hittar ni texten här.

Efter att det blogginlägget publicerats fick jag ett mejl från Lucas Hedberg som gjort en beundransvärd insats för just föreningslivet och spontanidrott på orten där han verkar. Texten är fantastiskt vacker på många sätt och förtjänar att lyftas upp i ett större sammanhang. Nedan kommer ett utdrag av mejlet: 

Hej Joakim!

Läste din artikel om föreningsdöden och vikten av spontanhockey på hockeysverige.se och tänkte att jag var tvungen att höra av mig. Du ställde frågan hur det såg ut ute i Sverige med tillgången av isytor. 

Mitt namn är Lucas Hedberg och jag är ordförande för den lilla föreningen, Fritsla Hockeyklubb. Vi är en liten hockeyförening från en mindre ort strax söder om Borås. Klubben bildades 2004 av fem 16-åriga killar utan någon hockeybakgrund och helt från noll. Målet var på inget vis att starta en seriös satsning mot lag och seriespel. Nej, syftet och visionen var att skapa en plats och anläggning som skulle uppmuntra till spontanhockey och skridskoåkning. 

Fritsla HK har aktivt jobbat mot att vara en motpol till en överorganiserad ishockey med dyra avgifter och elitistisk/prestationsbaserad verksamhet. Vi vill göra det lättare och billigare för barn och ungdomar att testa på hockey och lira på sina egna villkor.

Klubben grundades 2004, den egensnickrade uterinken med enbart naturis invigdes 2007. Men vintrarna i Västsverige är ju inte direkt de mest "issäkra" och under några milda vintrar i början av 2010-talet bestämde sig klubben för att satsa mot att utrusta rinken med ett kylsystem. Efter en lång resa med otaligt många ideella arbetstimmar, bidragsansökningar, sponsorragg osv kunde så den konstfrusna isen invigas 2017, med självaste Anders Hedberg som gäst. Klubben har nu lyckats ge barn och ungdomar en öppen och tillgänglig is och öppna upp dörrarna för fler att få testa på vad vi tycker är världens roligaste sport!

Foto: Privat

Rinken håller inte officiella spelplansmått och är inte godkänd för seriespel, något som inte spelar någon roll när målet bara är att lira. Med mindre mått blir spelet enklare för de yngre och roligare för de äldre. Vi vill att rinken ska vara en öppen samlingsplats där man kan mötas och lira spontanhockey, åka skridskor och ha kul tillsammans. 

Men bara några få tider varje vecka ska vara uppbokade för klubbens enkla verksamhet, för resten ska vara öppen och gratis för allmänheten på riktiga prime-time istider, som det inte finns att hitta i någon ishall. Vår anläggning har ingen stor cafeteria, mängder av omklädningsrum eller läktare etc. Vi håller oss kort och gott till det primära, en is att spela på som ändå är den enda och givna förutsättningen för sporten ishockey! Vi står som ägare för vår anläggning/kylsystem och sköter drift/skötsel själva. Vi tror vår modell är ett bra och alternativt sätt att driva en hockeyverksamhet på, och kanske för fler att ta efter.

Vi är ett levande bevis för att spontanhockeyn går att rädda i Sverige. Vi var en förening startad av fem ungdomar som nu vuxit till att bli ca 550 medlemmar stark. Vi driver en egen konstfrusen anläggning utan tvång på entréavgifter, med låga medlemsavgifter och inga specialanpassade driftsbidrag från kommunen. Vi erbjuder skridsko/hockeyskola för de yngsta, en enkel ungdomshockey i två åldersklasser med ett pass i veckan och REC-hockey för vuxna. Vi har skapat en kultur av spontanhockey och skridskoåkning på en ort där intresset varit vilande i många år. Föräldrar "vågar" köpa skridskor till sina barn för de vet att det finns en garanterad is hela vintern. Skolan har utrymme för idrottslektioner och friluftsdagar. Klubben erbjuder också låneutrustning. För varje barn som idag växer upp i det lilla samhället är rinken en självklarhet. Isen står nästan aldrig tom. Barnfamiljer, kompisgäng, unga som äldre dras till den lilla orten. En söndagskväll i vintras efter klubbens regelbundna rekreationshockeypass för vuxna som slutar kl 21 kommer ett kompisgäng som åkt från grannorten bara för att hinna lira en stund innan lamporna slocknar kl 22. Det säger något om trycket!

Sök också upp oss på Facebook och sprid budskapet om att spontanhockeyn absolut går att rädda!

Foto: Privat

Detta är någonstans ett bra bevis på att det går att åstadkomma riktigt bra saker genom stort driv, engagemang och tid. Detta trots att man kanske känner sig motarbetad eller inte får särskilt stor stöttning från kommunen.

Hedervärt och riktigt häftigt att några ungdomar för 15 år sedan lade grunden till vad som idag får anses vara en ganska stor förening med cirka 550 medlemmar. Att dessutom kunna erbjuda allmänheten A-tider för spontanidrott måste nästan vara unikt, åtminstone i södra delarna av landet.

Hatten av för ett fantastiskt arbete!

Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Brynäs IF
1 2.15
X 4.25
2 3.05
Tisdag 19:00
HV 71 - Färjestads BK
1 2.30
X 4.20
2 2.80
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten