Sök
Jean-Gabriel Pageau lär uppvaktas av en del NHL-klubbar efter sin succéhöst.
Foto: USA Today/Bildbyrån
NHL
OLAUSSON: Kommer han bli det mest jagade bytet i NHL?

Gissa vem som har bäst plus/minus-statistik i hela NHL. McDavid eller Draisatl? Nej. John Carlson? Nepp. Någon från Bostons förstakedja? Fel. Rätt svar är Jean-Gabriel Pageau i Ottawa Senators.

Plus/minus-statistiken är naturligtvis ingenting som det ska dras alltför stora växlar kring. Det är lite av en diffus statistik som kanske inte alltid reflekterar hur bra en spelare är utan snarare hur det går för laget generellt.

Förra året vann Mark Giordano med +39, ingen kan påstå att han inte var sjukt bra i fjol så det är ändå ganska rimligt. Men bakom honom kommer Tampa Bays Ryan McDonagh och Carolinas Brett Pesce (!). Pesce är inte en dålig back men han är inte heller en toppback som hans plus/minus kan tyda på. Det är lite därför det är en otydlig statistik som inte riktigt visar hur bra en spelare är.

OVÄNTAD STATISTIKLEDARE 

I år är det dock annorlunda. Han som leder plus/minus-statistiken just nu gör det helt klart på grund av sig själv och inte lagets framgångar.

Det är inte någon av ”toppspelarna” som ligger i toppen av poängligan som leder statistiken. Det är inte heller en spelare från ett av NHL:s bästa lag, snarare spelar han istället i ett av ligans sämsta lag.

Han som leder plus/minus-ligan är Jean-Gabriel Pageau från Ottawa Senators. Vem hade trott det innan säsongen började?

Foto: NHL/Skärmdump

På 22 matcher i NHL har Pageau +17 vilket gör att han leder före Pittsburghs Brian Dumoulin, Washingtons John Carlson och Bostons Brad Marchand. Vad är då skillnaden mellan dessa spelare och Pageau? De tre spelar i bra lag som ligger på den övre delen av tabellen medan Pageau lirar i ett av ligans sämsta lag.

GALET IMPONERADE MED TANKE PÅ KLUBBEN HAN SPELAR I 

Plus/minus pekar oftast på hur det går för ett lag mer än hur det går för just den spelaren. Till exempel, de två spelare i NHL som har allra sämst plus/minus hittills den här säsongen är Andreas Athanasiou (–21) och Valtteri Filppula (–15). De båda spelar i Detroit Red Wings som just nu ligger sist i NHL och är ligans klart sämsta lag under säsongsinledningen.

Det spelar ingen roll att Athanasiou och Filppula är Detroits fjärde respektive sjätte bästa poängplockare hittills, för att laget släpper in för mycket bakåt för att de ska kunna ligga på plus.

Har det stora genombrottet i NHL kommit nu för 27-årige Jean-Gabriel Pageau?Har det stora genombrottet i NHL kommit nu för 27-årige Jean-Gabriel Pageau?Foto: USA Today/Bildbyrån

Ett annat lag som har inlett den här säsongen dåligt, fast lite bättre än förväntat, är Ottawa Senators. De flesta tippade nog laget att hamna på NHL:s jumboplats och just nu ligger Sens ”bara” på 26:e plats i ligan. De är dock inte långt ifrån den absoluta botten och det är just därför det är så otroligt imponerande att deras center Jean-Gabriel Pageau leder plus/minus-statistiken.

Hans lag går dåligt vilket borde visas i hans statistik men han lyckas, på egen hand, hålla upp sina egna siffror. 27-åringen har varit Ottawas klart bästa spelare hittills och står för en genombrottssäsong i NHL. Hans tidigare målbästa säsong i karriären var 2015/16 när han sköt 19 mål på 82 matcher. Nu har han redan prickat in 13 kassar på endast 22 matcher.

EN AV NHL:S HETASTE NOVEMBER-SPELARE

Speciellt under november har Pageau varit glödhet och på elva matcher har han gjort tio mål. Det finns bara en spelare i ligan som kan matcha den noteringen under november och det är Connor McDavid, skillnaden spelarena emellan är dock att McDavid också har elva assist under denna perioden medan Pageau bara har en.

Ottawas näst bästa spelare när det kommer till plus/minus är backen Mark Borowiecki som står på +8. Flertalet av lagets spelare ligger faktiskt på noll eller minus eftersom att de ligger på den nedre halvan av tabellen och är ett lag som förlorar mycket. Pageau borde därför inte ha så fin plus/minus-statistik men han bär Ottawa på sina axlar just nu. Om han kan producera så här bra i ett av ligans sämsta lag gör det att man börjar fundera på hur det hade sett ut om spelade i exempelvis Washington Capitals, New York Islanders, Boston Bruins eller något annat av NHL:s bästa lag hittills.

UTGÅENDE KONTRAKT

JG sitter faktiskt på ett utgående kontrakt och blir UFA (unrestricted free agent) nästa säsong. Vi vet hur det har slutat de senaste åren när det kommer till Sens-spelare, *host* Erik Karlsson, *host* Mark Stone, *host* Matt Duchene. De brukar nästan aldrig stanna. Om Pageau fortsätter spela på ett liknande sätt som han gör just nu borde han kunna förhandla sig fram till en ganska saftig lön. Är Ottawa, med snål-Melnyk, beredda att betala vad centern förtjänar? Tveksamt.

Enligt Pageau har parterna inte inlett förhandlingar om ett nytt kontrakt och det känns spontant att det kommer att bli en liknande situation som vid fjolårssäsongens trade deadline då Ottawa skeppade iväg stjärntrion Mark Stone, Matt Duchene och Ryan Dzingel. Det börjar redan viskas om att Ottawa är beredda att utnyttja Pageau för sin rebuild och försöka få ett högt draftval i utbyte för centern.

SKICKAS IVÄG VID TRADE DEADLINE?

Pageau, född i Ottawa, lär vilja stanna i klubben men det har inte hindrat GM Pierre Dorion för att skicka iväg spelare tidigare i utbyte mot unga talanger eller draftval. Om kanadensaren fortsätter att spela lika bra som han gör just nu, och ösa in mål, så kommer det garanterat finnas väldigt många lag som är intresserade av att trejda till sig stjärnan vid trade deadline och med Ottawas track record känns det ganska troligt att laget kommer att släppa honom.

Det är tidigt än men just nu känns det som att Jean-Gabriel Pageau kommer att vara NHL:s mest jagade man vid deadline.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten