Sök
Bildbyrån
ÖVRIGT
ENGLUND: Föreningsdöden

"Är vi på väg att förlora den underbara plattformen till både lek och fostran, som spontanidrott faktiskt är, på grund av ekonomiska indragningar?". Joakim Englund om vikten av spontanidrott för att det svenska idrottslivet ska fortsätta finnas.

För ett par veckor sedan läste jag en twittertråd, skapad av Robin Lindgren från Bureå, som bland annat handlade om föreningsdöden. Han skriver vidare att möjligheterna till spontanidrott inför den här vintern är högst begränsade och beroende av vädrets makter då beslut har tagits att bygdens enda aggregat inte kommer nyttjas i år.

Den tråden är upprinnelsen till den här texten där jag reflekterar och återger minnen från min egen barndom och hur det var när jag växte upp i Domsjö under 80- och framförallt 90-talet.

Är man uppväxt i Domsjö, bara några drives från gamla Kempehallen, överförs hockeyintresset i princip med modersmjölken. Detta gällde inte bara mig utan genomsyrade nästan hela Ö-viks kommun.

"FEM ISHALLAR OCH TVÅ KONSTFRUSNA RINKAR"

Inom tre mils radie från Ö-vik fanns det under min uppväxt hela fem ishallar och två konstfrusna rinkar. Utöver det ombesörjde kommunen även uterinkar på varje skola och dessutom fanns det isytor i olika kvarter så länge det var minusgrader ute. Det fanns både målbur, belysning och isskrapor för att forsla bort snö i ”periodpauserna”. Inte sällan fick snövallarna, som bildades av bortforslandet av snö från isen, agera sarg.

En av alla dessa isytor låg bara ett par hundra meter från huset jag växte upp i, och under en normal vinter var det is från början av december till långt in på mars. Hur många dylika uteisar det fanns runt om i kommunen är svårt att svara på då känslan och minnet säger att nästan varje större kvarter eller område hade en egen isyta. Alla dessa isytor borgade för en fantastisk samlingsplats och bjöd in till en stor portion spontanidrottande.

Hur ser det ut med spontanidrott där du bor idag? Finns det möjlighet att under vintermånaderna bara snöra på sig skridskorna och ge sig ut på isen eller måste man anpassa sitt idrottande till de få tillfällen kommunen/klubben erbjuder allmänhetens åkning i ishallen?

Nu börjar det bli ganska många år sedan jag flyttade från Ö-vik och jag vet inte hur det ser ut idag. Jag har bott större delen av mitt vuxna liv i södra Sverige och inser hur priviligierad min uppväxt har varit.

"DET BÄSTA JAG VISSTE SOM GRABB"

Med stjärnor som Peter Forsberg, Niklas Sundström och Andreas Salomonsson uppväxta i området fick hockeyboomen ett rejält uppsving när 73:orna började skörda framgångar i dåvarande Elitserien under tidigt 90-tal. Jag bodde i ett område som verkligen andades hockey. Det kändes som att alla spelade hockey under vinterhalvåret.

Jag har massor minnen från olika ”VM-turneringar” och viktiga matcher som utspelades på den lokala hockeyplanen under uppväxten. Det bästa jag visste var att som liten grabb vara där sent på kvällarna när de äldre grabbarna i området också var där. Inte sällan var det blodigt allvar. Jag har två minnen som etsat sig fast lite mer än övriga.

Som jag nämnde tidigare var det många hockeyspelare som bodde i området och det var även populärt för MoDos nyförvärv att bosätta sig där. Den tjeckiske storbacken Miloslav Horava var en av de nyinflyttade hockeyspelarna som gjorde just det. Med sig hade han sina två söner, Miloslav född 82 och lillebrorsan Petr född 85.

Pappa Miloslav var en mycket skicklig och pålitlig back vars karriär var lång, framgångsrik och innehöll såväl VM, OS, NHL-spel samt tre säsonger i MoDo. Under tiden i MoDo var hans barn minst lika mycket på ”vår” lokala isyta som jag var. Trots språkförbistringen blev vi goda vänner och jag blev lika glad varje gång vi träffades på hockeyplanen. Det var bara där vi hängde, på hockeyplanen. Det blev alltid tuffa matcher med de tjeckiska barnen som, precis som jag, inte direkt älskade att förlora.

Både Miloslav jr och Petr var skickliga spelare redan då men jag kände att de inte riktigt var som oss andra barn i området. Språket var självfallet en del i det hela men även sättet de spelade hockey på. De var nämligen mycket mer puckkära än oss andra. Att passa var liksom bara i nödfall när det inte fanns någon annan väg ut ur situationen. 

Det som dock etsat sig fast på minnet var när lillebrorsan Petr hade fått nya skridskor. Jag märkte att han inte åkte med samma flyt i åkningen som tidigare men tänkte inte mer på det då det inte är en ovanlig företeelse med nya skridskor. Efter två timmars spel tog han av sig skridskorna där stora blodfläckar tornade upp sig på hans vita strumpor. Han hade plågats av skavsår som hade fått en annan att kasta in handduken för länge sedan. Efter att ha haft en diskussion med honom där vi kanske inte riktigt förstod varandra särskilt bra fick jag honom ändå att gå hem för att ta hand om såren på fötterna.

Fem minuter senare kom han tillbaka med gråten i halsen och skridskorna fortfarande fastsnörade på fötterna. Skavsåret skulle tydligen ”åkas” bort varpå han stannade ytterligare två timmar innan det var dags för de båda bröderna att lomma hemåt. Uppskattningsvis tog det en vecka innan jag såg lillebror Horava på hockeyplanen nästa gång.

Där och då förstod jag att det var ett annorlunda tänk inom den forna tjeckoslovakiska andan än hur det såg ut i Sverige.

"DÅ DÖK MAGNUS WERNBLOM UPP"

Jag skulle gissa att nästa minne är ett par år senare i tiden. Jag var omkring elva år gammal när jag sent en krispig fredags- eller lördagskväll ensam åkte omkring på hockeyplanen och lattjade med pucken.

Från ingenstans dök självaste Magnus Wernblom upp med en kompis som jag inte kände igen. Trots att det var ganska kallt den kvällen kom båda i typ jeans och skjorta. Det märktes tydligt att det var feststämning i luften. De hade puck och klubba men hade inte skridskor på sig utan sprang istället på isen med sina skor. Med partyhumör och en stor dos vinnarinstinkt lade de knappast märke till mig utan började spela en mot en. 

Magnus Wernblom.Magnus Wernblom. Foto: Bildbyrån.

Såhär i efterhand är det väl inte långsökt att tro att det skett någon slags vadslagning där på kvällskvisten ungefär som ”jag slår vad om att jag kan vinna mot dig i hockey”. Då Wernblom bodde bara ett par hus ifrån hockeyplanen gick det snabbt att ta sig till rinken för att avgöra vem som var bäst på hockey.

Matchen var på fullaste allvar där båda ville vinna. Det fysiska spelet eskalerade mer och mer ju längre matchen pågick. Det hela slutade med att Wernblom, som är känd för att inte lägga några fingrar emellan, tacklade sin kompis ut över snövallen (som fungerade som sarg) nedför en slänt. Magnus skrockade gott när han sedan gjorde ett enkelt mål när motståndaren var satt ur spel. Det var ganska kallt och krispigt den kvällen och dessutom skare på isen. Upp från slänten kommer kompisen med trasig, nedblodad skjorta samt skrapsår i ansiktet efter att ha tacklats framstupa nedför slänten där ansiktet förmodligen skrapats upp av skaren.

Efter den incidenten kastade kompisen in handduken och erkände sig besegrad. De lommade tillbaka för att förmodligen fortsätta festen som bara fått sig ett litet avbrott i och med den prestigefulla hockeymatchen.

Andemeningen är någonstans att spontanidrott alltid bör finnas tillgänglig.

Min uppväxt handlade väldigt mycket om spontanidrott, och som ni läste i början av texten fanns det mängder med isytor i Ö-vik under 90-talet. Det är inte särskilt svårt att se ett visst samband med att alla duktiga hockeyspelare från kommunen redan i tidig ålder lade grunden till sina proffskarriärer på den spontana idrottsplatsen. 

Är vi på väg att förlora den underbara plattformen till både lek och fostran, som spontanidrott faktiskt är, på grund av ekonomiska indragningar? Hur ser det ut där just du bor? Finns det bra eller dåliga möjligheter till spontanidrott i allmänhet och ishockey i synnerhet?

Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Brynäs IF
1 2.15
X 4.25
2 3.05
Tisdag 19:00
HV 71 - Färjestads BK
1 2.30
X 4.20
2 2.80
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten