Patrik Hersley har inga höga tankar om SHL.
Bildbyrån
SHL

Hersleys känga - mot SHL

ANNONS

Han bytte SKA St. Petersburg mot Spartak Moskva. Nu berättar Patrik Hersley om första tiden i nya KHL-klubben och varför det inte blev någon återkomst i Malmö.
– Det har egentligen ingenting med Malmö att göra utan det har mer med SHL att göra. Den ligan lockar inte särskilt mycket faktiskt, tyvärr, säger Hersley till Hockeysverige.

 RIGA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Totalt fem säsonger i KHL och tre mycket framgångsrika säsonger i toppklubben SKA St. Petersburg. Patrik Hersley har vunnit Gagarin Cup och producerat poäng på löpande band i Europas bästa liga. 

 Men inför den här säsongen var den 33-årige backen osäker kring framtiden. I vilken riktning skulle han styra karriären?

– I början så visste jag inte om jag ville skriva på i den här ligan (KHL) för jag kände mig inte frisk i kroppen och jag väntade rätt länge. Men så ringde tränarna här (i Spartak Moskva) någon gång i maj eller juni och då kändes det rätt, berättar Patrik Hersley när Hockeysverige träffar honom efter torsdagens bortamatch mot Dinamo Riga.

Patrik Hersley skrev på ett ettårskontrakt med Spartak Moskva där Olegs Znaroks gör sin första säsong som huvudtränare efter att ha lämnat just SKA St. Petersburg.

– Det är bra här. Jag känner tränarna sedan innan så jag visste vad som gällde. Laget började sådär men det är en liten process. Det börjar bli bättre och vi har börjat vinna lite matcher och även vunnit mot topplagen.

"SERVERING EFTER SERVERING"

 Efter 28 matcher står Spartak på 32 poäng och har häng på den absoluta toppen i västra konferensen. Hersley har samlat ihop 9 poäng (4+5) på lika många matcher. En blygsam siffra sett till hans egna meriter, men då är också den nya omgivningen en annan.

– Om du jämför med de spelarna jag har spelat med de senaste säsongerna (i SKA St. Petersburg) så var det servering efter servering. Nu får man jobba lite hårdare för det och jag har väl inte riktigt hittat kemin där. Men man går ju inte in och pekar med hela handen hur vi ska göra här utan man anpassar sig och försöker göra sitt bästa. Man gör sitt jobb.

Patrik HersleyPatrik Hersley från SKA-tiden.

 För formen är det inget fel på hos Patrik Hersley. Snarare tvärtom.

– Formen är jättebra just nu. Bättre än på många år. De senaste säsongerna så har jag inte fått spela så många matcher då jag inte varit skadefri. Jag har haft ganska mycket ont på olika ställen som jag lyckats få ordning på. Jag har nu kunnat träna fullt som jag inte har gjort tidigare och kan köra 100 procent i gymmet. Så kroppen är det inget fel på, den är bättre än på länge.

KRITIK MOT SHL 

 En spelare med meriter som Patrik Hersley är såklart intressant för många klubbar. När kontraktet gick ut med SKA St. Petersburg ryktades han också vara på väg hem till Malmö. Uppgifter som Hersley berättade om i en intervju med Hockeysverige och tonade ned. Och i slutändan var toppbacken aldrig riktigt nära en återkomst i Malmö.

– Nej, inte egentligen. Men det har egentligen ingenting med Malmö att göra utan det har mer med SHL att göra. Den ligan lockar inte särskilt mycket faktiskt, tyvärr. Det har blivit bara tuta och köra. Det är många som man pratar med som säger att ’jag hoppas att jag slipper åka tillbaka till SHL’. För det är ingen rolig hockey. Det är inga skickliga spelare kvar nästan. Det är lite så, tyvärr.

– Det är full fart i alla moment så de hinner nästan inte spela skickligt. Det säger själva också att de bara kör. Just nu kändes inte det som den mest optimala ligan för mig.

 Det låter som det kan dröja innan det blir Malmö igen?
– Just nu känns det nog som det. Men man vet ju aldrig vad som händer. Det är roligt att spela här (i KHL) och sedan får man se om de (Malmö) vill ha mig igen.

Patrik Hersley gjorde dundersuccé senast det begav sig i SHL.Patrik Hersley gjorde dundersuccé senast det begav sig i SHL. Foto: Bildbyrån.

"KLART MAN ÄR STOLT"

 Han har som sagt hunnit bli 33 år. Men formen är alltså på topp och så även motivationen. Trots att han redan har blivit rysk mästare.

– Jag är bara otroligt glad att jag fick vara med och vinna i St. Petersburg (2017). Det var ett helt sjukt lag och riktigt roligt att få vara med där bara. Det är klart man är stolt över det. Men det är faktiskt fortfarande roligt att bli bättre och träna hårt och det är nästan så att i den här åldern så hittar man mer tid att träna extra. Så jag hittar fortfarande motivation.

– I dagens hockey så tappar man direkt om man inte är i form. Det märkte jag direkt förra året när jag missade några veckor. Jag kom tillbaka några matcher innan slutspelet och då var det inte roligt att spela för man var inte i fas och då hänger man inte med. Det gäller att ligga i och jag tycker fortfarande att det är kul.


Bakom kulisserna – Tampa Bay Lightning i Globen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL